Landelijke quiz 2020

Quizronde 4: Reeks 4

Organisatie quiz: Landelijke Gilde Kapellen

Aantal ronden: 11

Aantal vragen: 118

Moeilijkheid: 79.6 %

De Argentijnse berg die we zoeken is de hoogste berg op het Amerikaanse continent. Hij is gelegen in de Andes en heeft een aantal gletsjers waarvan de belangrijkste de Poolse gletsjer en de Engelse gletsjer zijn. Geef de naam van deze 6961 meter hoge berg.

Goed zo !

Een Belgische film die in 2008 in première ging en waarmee Gaston Berghmans zijn carrière afsloot. In het verhaal loopt de 16-jarige Nick net voor Kerstmis weg uit een instelling en komt in contact met een man uit de showbizzwereld. Nick wil weten wat met zijn ouders is gebeurd en de zoektocht naar het verleden is zeer zwaar. Over welke film waarin je als figurant kon optreden, hebben we het?

Goed zo !

Een West -Vlaamse kunstenaar, pianohersteller, mediafiguur en striptekenaar van absurde strips ging als zestienjarige naar de Gentse Academie voor Schone Kunsten. Hij legde een verzameling historische piano’s aan met ongeveer 200 instrumenten, die een van de belangrijkste ter wereld is. Geef de artiestennaam van deze West-Vlaming die samen met Luc Charles Zeebroek ook voor televisie werkte.

Goed zo !

Hij was een Belgisch professioneel bokser in de klasse weltergewichten. Hij veroverde meerdere wereld- en Europese titels en vocht tot maart 2010, 35 wedstrijden waarvan hij er 31 won. Wie is deze Ghanese Antwerpenaar? Graag zijn naam die hij zichzelf toekende.

Goed zo !

Cocktails kan men met zeer veel soorten dranken samenstellen. Degene die wij op het oog hebben is gemaakt van een Bourgondische Aligoté wijn met een scheutje likeur gemaakt van zwarte bessen met een verhouding 2 à 3 delen wijn en 1 deel likeur. Geef de naam van deze cocktail, die ook koninklijk kan gepresenteerd worden.

Goed zo !

Hij was een Vlaams hoogleraar en politicus die reeds als tiener geëngageerd was in de Vlaamse beweging. Hij werd in 1982 hoogleraar geschiedenis en hoofdbibliothecaris aan de Katholieke Universiteit Brussel. Hij was de laatste ondervoorzitter van de Volksunie en bereidde samen met Bart De Wever en Geert Bourgois de latere N-VA voor. Wie is deze politicus die in 2010 voorzitter werd van de Europese Vrije Alliantie?

Goed zo !

Een lekker geurende tas koffie doet altijd deugd, misschien nu ook wel als je zoveel moet nadenken. Over de ganse wereld zijn ontelbare koffiehuizen, maar één Amerikaanse internationale keten van koffiehuizen steekt er toch wel bovenuit met meer dan 27.000 vestigingen in 76 landen. Zij verkopen niet alleen koffie maar ook andere warme dranken, snacks en gebak. Wij zoeken de naam van dit bedrijf dat in 1971 is opgericht in Seattle.

Goed zo !

De uitreiking van de Nobelprijzen voor 2019 is achter de rug. Dat jaar ging de prijs voor scheikunde naar drie wetenschappers die aan de basis stonden van de ontwikkeling van oplaadbare batterijen. Over welke batterijen gaat het hier?

Goed zo !

Dit voormalig Belgische militair verdedigingswerk was uniek gelegen en uitstekend bewapend en werd als niet inneembaar beschouwd. De praktijk was echter omgekeerd, want na anderhalve dag belegering moesten de 1200 manschappen capituleren. Over welk fort hebben we het hier?

Goed zo !

De zanger die we zoeken, maakte ook deel uit van een groep, die hij samen met zijn twee broers had opgericht. De zanger met de donkere stem geldt als een inspiratiebron voor een reeks artiesten waaronder David Bowie, Leonard Cohen, Radiohead en The Smiths. Hij stierf in 2018 op de leeftijd van 76 jaar.

Goed zo !