Gemakkelijke pubquizvragen aardrijkskunde

489 resultaten

Pubquiz vraag Aardrijkskunde 8247
© Gertjan R.

Deze stad is de grootste stad van de Baltische Staten. Het historisch centrum staat op de UNESCO werelderfgoedlijst, onder andere dankzij de pittoreske oude binnenstad met haar kronkelende straten, gildehallen en middeleeuwse kerken, waarvan de torenspitsen de skyline domineren. Deze stad zou de beste verzameling art-nouveaugebouwen hebben in Europa.

Goed zo !
Pubquiz vraag Aardrijkskunde 8218
© Tubs

Welk graafschap in de regio East of England, grenst aan de Noordzee, heeft als hoofdstad Chelmsford en Harwich als belangrijke havenplaats. In oktober 2019 werden er 39 migranten dood in een koelwagen gevonden?

Goed zo !
Pubquiz vraag Aardrijkskunde 8208

Dit land werd vernoemt naar de 2.549 km lange rivier die er door stroomt. In 1811 werd dit land een zelfstandige staat en geïnspireerd door de Franse Revolutie namen ze de kleuren van de Franse vlag over, zij het wel met horizontale strepen. Men voegde er hun wapenschild aan toe, een gele ster geflankeerd door een palmtak en een olijftak. De huidige regeringsleider is Mario Abdo Benítez en de hoofdstad is Asuncion. Welk land zoeken we?

Goed zo !
Pubquiz vraag Aardrijkskunde 8201

Deze zee-engte vormt al duizenden jaren een erg belangrijke speler in de handel over zee. Zo passeert ongeveer 35 procent van alle, over zee vervoerde, olie langs hier, wat overeenkomt met een vijfde van alle olie die wereldwijd vervoerd wordt. Ten noorden bevindt zich Iran, ten zuiden Oman. In de zomer van 2019 waren er problemen in deze regio. Zo werden 2 schepen aangevallen en in brand gestoken en werd er een Britse olietanker in beslag genomen, volgens sommigen een Iraanse vergelding voor het aan de ketting leggen van een Iraanse tanker in Gibraltar. Hoe heet deze smalle verbinding tussen de Perzische Golf met de Golf van Oman?

Goed zo !
Pubquiz vraag Colombia 8142

We zoeken de op 1 na grootste stad in Colombia. Op de foto zie je een beeldhouwwerk van Botero dat je kan terugvinden op de Plaza Botero in deze stad. Wellicht zegt het jullie meer als ik zeg dat de stad in de jaren ’80 fel te kampen had met geweld en criminaliteit (gem. 4000 moorden per jaar). Dit alles onder impuls van het cocaïne-imperium van een notoire drugsbaron die hier werd geboren. Als je de naam van deze criminele organisatie kent, weet je ook welke stad we zoeken

Goed zo !
Pubquiz vraag Aardrijkskunde 8140

Op 27 januari 1756 werd in deze stad Wolfgang Amadeus Mozart geboren. Vandaag kun je er nog het geboortehuis van Mozart en het Mozarts Wohnhaus gaan bezichtigen. Wie echter niets met klassieke muziek heeft, kan in de Red Bull Arena een voetbalwedstrijd gaan bekijken. Over welke stad hebben we het hier?

Goed zo !
Pubquiz vraag Eilanden 8121

We zoeken een atol gelegen in de Stille Oceaan tussen Australië en Zuid-Amerika. Het behoort tot de Benedenwindse eilanden van de Society Islands van Frans-Polynesië. Het eiland bestaat uit een uitgedoofde vulkaan, de Mount Otemanu, en een lagune. De oorspronkelijke naam betekent in het Haïtiaans ‘eerstgeborene’. Hoe heet dit atol?

Goed zo !
Pubquiz vraag Aardrijkskunde 8111

Wat is de hoofdstad van Curaçao?

Goed zo !
Pubquiz vraag Zuid-Afrika Rivieren 8072

Deze rivier is met zijn 2160 km de langste rivier van Zuid-Afrika. Deze ontspringt in Drakensbergen bij de grens tussen Zuid-Afrika en Lesotho, vloeit westwaarts en vormt uiteindelijk de grens tussen Namibië en Zuid-Afrika alvorens uit te monden in de Atlantische Oceaan bij de Alexanderbaai. De rivier wordt soms ook Gariep of Groot Rivier genoemd. De rivier werd door de ontdekkingsreiziger Robert Jacob Gordon genoemd naar een zijtak van het Huis Nassau. Hoe heet de rivier die we zoeken?

Goed zo !
Pubquiz vraag Aardrijkskunde 8060

Tussen imposante bergtoppen in de Peruviaanse Andes ligt een heilige stad, zonder twijfel de meest legendarische Inca-nederzetting. Deze stad werd uitzonderlijk goed bewaard omdat deze niet werd gevonden door de Spanjaarden tijdens de Spaanse verovering in de 16e eeuw. Vandaar wordt deze ook wel de ‘verloren stad’ genoemd. Wat is de naam van deze stad?

Goed zo !
Pubquiz vraag Bergen 8023

Deze bergketen maakt over een lengte van 150 km de grens tussen Duitsland en Tsjechië. Tijdens de middeleeuwen was het gebergte dicht bebost maar door de ontdekking van zilver en tin werd het gebergte bewoond. Sedert 2019 staat het mijngebied op de Unesco- Werelderfgoed- lijst. Geef de naam van deze bergketen.

Goed zo !
Pubquiz vraag Rusland Eilanden 7993

Een Russische archipel bestaande uit twee eilanden die gescheiden zijn door de nauwe zeestraat Matotsjkin Sjar, ligt ten noorden van de oblast Archangelsk. In 2009 werd een groot deel van de archipel opgenomen in het nieuwe Nationaal Park Arctisch Rusland. Over welke archipel hebben we het, waar we ook van weten dat er kernproeven gehouden worden.

Goed zo !
Pubquiz vraag Aardrijkskunde 7973

We zoeken een zee die het noordoostelijke deel van de Indische Oceaan uitmaakt. Zij heeft de vorm van een driehoek en wordt in het begrensd door het schiereiland Malakka en in het westen door het Indisch subcontinent. Aan het zuidelijk punt ligt onder andere Sri Lanka. Hoe noemt men deze zee?

Goed zo !
Pubquiz vraag Bergen Argentinië 7963

De Argentijnse berg die we zoeken is de hoogste berg op het Amerikaanse continent. Hij is gelegen in de Andes en heeft een aantal gletsjers waarvan de belangrijkste de Poolse gletsjer en de Engelse gletsjer zijn. Geef de naam van deze 6961 meter hoge berg.

Goed zo !
Pubquiz vraag Aardrijkskunde 7944

Officieel behoort deze regio bij Azerbeidzjan, maar is in handen van de internationaal niet erkende republiek Artsach. Met het uiteenvallen van de Sovjet-Unie heeft de regio zich onafhankelijk verklaard op 2 september 1991. Geef de naam van deze regio in het uiterste zuiden van de Kleine Kaukasus.

Goed zo !