Gemakkelijke pubquizvragen aardrijkskunde

489 resultaten

Pubquiz vraag Aardrijkskunde 7607

Deze delta in Botswana is de grootste binnenlandse delta ter wereld en is tevens UNESCO Werelderfgoed. De regio kent een groot aantal dieren, en trekt om die reden jaarlijks duizenden bezoekers aan voor safaries. Wat is de naam van deze delta?

Goed zo !
Pubquiz vraag Eilanden 7589
© HansenBCN

Voor deze vraag zijn we op zoek naar een eilandengroep in de Atlantische Oceaan, ten westen van Marokko en de Westelijke Sahara. Zeven grote en een zestal kleinere eilanden vormen samen een van de 17 autonome regio's van Spanje. De eilanden hebben als Spaanse autonome regio twee officiële hoofdsteden, Santa Cruz en Las Palmas. Wat is de naam van deze eilandengroep?

Goed zo !
Pubquiz vraag Aardrijkskunde 7582

De Krim kent een turbulente geschiedenis. In 2014 werd dit schiereiland geannexeerd door Rusland maar ook na WO2 kende dit gebied turbulente tijden. Toen de USSR in 1944 de Krim heroverde van de Nazis besloot Stalin een welbepaalde bevolkingsgroep van de Krim te deporteren. Een groot deel van deze bevolkingsgroep werd gedeporteerd naar andere delen van de USSR, vooral Oezbekistan. Ook werd hun cultuur vernietigd: monumenten werden verwoest, boeken verbrand en hun dorpen kregen Russische namen. In 1989 besloot de USSR echter dat deze bevolkingsgroep weer mochten terugkeren naar de Krim. Er wonen er nu echter veel minder dan vroeger. Welke van Turkse volkeren afkomstige bevolkingsgroep zoeken we hier?"

Goed zo !
Pubquiz vraag Eilanden 7571

Tussen het Europese vasteland en Groot-Brittanië liggen de kanaaleilanden. We zijn hier op zoek naar het grootste kanaaleiland. Het eiland ligt op 22 kilometer voor de Franse kust van Normandië in de baai van de Mont Saint-Michel. Het is geen onderdeel van het Verenigd Koninkrijk, maar een Brits Kroonbezit. Het is ook bekend omwille van zijn Battle of Flowers, een jaarlijks bloemenfestival. Diverse soorten paradewagens worden dan met bloemen versierd.

Goed zo !
Pubquiz vraag Rivieren 7566

De Kongo is na de Nijl de langste rivier van Afrika. Hij stroomt onder meer door Kinshasa, de hoofdstad van de Democratische Republiek Congo. Tegenover Kinshasa aan de andere kant van de rivier, meer bepaald aan de rechteroever van de rivier ligt nog een grote Afrikaanse stad. Weten jullie ook welke?

Goed zo !
Pubquiz vraag Aardrijkskunde 7562

Tussen de Perzische Golf in het westen en de Golf van Oman in het oosten ligt de zeestraat die we zoeken. Ten noorden ervan ligt Iran en ten zuiden liggen de Verenigde Arabische Emiraten en Musandam, een exclave van Oman. In de smalle straat liggen bovendien nog eens verschillende eilanden waaronder ook één waar het zijn naam aan dankt. De straat is een belangrijke verkeersader voor aardolie. Door die strategische positie kwam het recent vaak in het nieuws. In juni 2019 zijn twee olietankers aangevallen nabij de Straat, waarvan er een in brand is geraakt. In juli 2019 werd er een Britse olietanker in beslag genomen door Iran.

Goed zo !
Pubquiz vraag Aardrijkskunde 7556

Voor de Noordoostkust van Australië bevindt zich het grootste koraalrif ter wereld. Het strekt zich uit over 2600 kilometer, over een opp van 10 keer België. Het kan gezien worden vanuit de ruimte en is 's werelds grootste alleenstaande structuur, gemaakt door levende organismen, bekend als koraalpoliepen. Het staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst. De toestand ervan is de laatste decennia echter verslechterd. Er wordt gekeken in de richting van stormen, maar ook van vervuiling van het oceaanwater én klimaatopwarming. Geef de Engelstalige naam.

Goed zo !
Pubquiz vraag Bergen Rivieren 7505

Voor de volgende vraag zoeken we de aardrijkskunde van onze witte reus Rusland op. We zoeken namelijk een gebergte en rivier. Het gebergte loopt van noord naar zuid loopt en het noordelijke deel de scheiding vormt tussen Europa en Azië op het Eurazische vasteland. De rivier stroomt door Rusland en Kazachstan. De rivier ontspringt ook in het gelijknamige gebergte en mondt uit in de Kaspische Zee. De totale lengte bedraagt 2428 km.

Goed zo !
Pubquiz vraag Aardrijkskunde 7496

Een vleugje aardrijkskunde voor de vierde vraag. Wat is nu weeral de hoofdstad van Bulgarije? De stad ligt aan de rivier Iskar en telt een slordige 1.2 miljoen inwoners.

Goed zo !
Pubquiz vraag Aardrijkskunde 7487

Een korte aardrijkskunde vraag: we zien op het scherm de vlag van een bepaald land. We kunnen meegeven dat het land in kwestie een kleine 750.000 inwoners telt, maar ruim 7 keer groter is dan België. De hoofdstad is Georgetown. Welk land zoeken we?

Goed zo !
Pubquiz vraag Amerika 7480

Geniaal idee of toch maar grootheidswaanzin?. We zullen het nooit weten. Donald Trump wou immers Groenland kopen. Feit is dat hij niet de eerste is die op die manier het grondgebied van de USA uitbreidde. In 1803 immers kochten de Verenigde Staten een gebied van 2,1 miljoen km² ten westen van de Mississippi voor een bedrag van 15 miljoen dollar van Frankrijk. Deze aankoop verdubbelde de oppervlakte van de VS. Het gebied had dezelfde naam als die van een huidige staat van de USA met Baton Rouge als hoofdstad, maar New Orleans als belangrijkste en bekendste stad. Wat is de naam van dit gebied?

Goed zo !
Pubquiz vraag Aardrijkskunde 7470
© John Scholte

Tot de grote fusiegolf van 1976 was dit dorp een zelfstandige gemeente, maar tegenwoordig is het een deelgemeente van Hoogstraten. Vanaf 1822 was er een interneringskolonie voor landlopers gevestigd, die nog heel lang landlopers huisvestte. Tegenwoordig is er op die plaats een gevangenis. Hoe heet dit dorp?

Goed zo !
Pubquiz vraag Italië 7404

Deze rotsachtige kuststreek bevindt zich onder de Italiaanse stad Napels in de regio Campania en is erg in trek bij toeristen. De kust strekt zich uit van Positano tot Vietri sul Mare en er loopt een prachtige weg doorheen, als het ware uitgehouwen uit de rosten. Ideaal om met de Vespa te verkennen. Wat is de naam van deze kuststreek?

Goed zo !
Pubquiz vraag Aardrijkskunde 7369

Venetië had in november heel wat last van een veel te hoge waterstand. Boven een van die wateren bevindt zich deze brug die het Dogepaleis en de gevangenis verbindt. Wat is de naam van deze brug?

Goed zo !
Pubquiz vraag Aardrijkskunde 7352
© TUBS

We zoeken een eilandengroep in de zuidelijke Atlantische Oceaan, ten oosten van zuidelijk Argentinië. De eilanden vormen een Brits overzees Gebiedsdeel. De eilandengroep bestaat uit twee grote eilanden en honderden andere kleine eilanden. Het klimaat wordt gekenmerkt door de lage temperaturen en veel neerslag. Engels is de officiële taal.

Goed zo !