Gemakkelijke pubquizvragen algemeen

447 resultaten

Pubquiz vraag Wiskunde 6967

Het getal pi is een wiskundige constante. Het getal is de verhouding tussen de omtrek en de diameter van een cirkel. Het symbool pi is de kleine letter uit het Griekse alfabet. Dit symbool werd door Engelse wiskundigen William Oughtred in 1647, en Isaac Barrow in 1664 al gebruikt als afkorting van het Griekse woord periphereia (= omtrek van een ronde vorm). Van u vernemen we graag de getalwaarde van pi afgerond op 6 (zes) cijfers na de komma.

Goed zo !
Pubquiz vraag Vliegtuigen 6936
© US Air Force / Ministerie van Defensie

België heeft uiteindelijk gekozen voor de F-35 Lightning II als opvolger voor onze F 16’s. De F 35 is een straaljager die voortgekomen is uit het Joint Strike Fighter-programma (JSF) van het Amerikaanse ministerie van defensie. Dit programma draaide uit op een confrontatie tussen de X-32 van Boeing en de X-35 van de fabrikant waar we naar op zoek zijn. Pas na de keuze voor de X-35 is de naam F-35 Lightning II gekozen. Graag de naam van de fabrikant.

Goed zo !

Kim Kardashian, ook wel gekend door haar ‘ronde vormen’ werd op 15 januari opnieuw mama. Zij en Kanye West werden eerder al trotse ouders van North West (4) en Saint West (2). Hoe heet (voornaam) hun derde kindje die ze samen op de wereld brachten door een draagmoeder? Ik kan jullie meegeven dat het om een dochtertje gaat.

Goed zo !
Pubquiz vraag Algemeen 6916

Deze iconische gsm, gefabriceerd door de Finse fabrikant Nokia. Het model werd uitgebracht in het jaar 2000, er werden zo’n slordige 126 miljoen exemplaren van verkocht. Recent werd deze gsm terug op de markt gebracht maar in een vernieuwde versie. Het bekendste spelletje ‘Snake’ kon uiteraard niet ontbreken.

Goed zo !
Pubquiz vraag Algemeen 6912

We zijn op zoek naar de naam waarmee de Eskimo's van Groenland en Canada zichzelf aanduiden. Eskimo vinden ze een beledigende naam. De Eskimo's van Alaska worden Joepik (Engels Yupik) genoemd. De naam die we zoeken is het meervoud van een woord in het Inuktitut (taal van de Eskimo’s) dat mens of echte mens betekent.

Goed zo !
Pubquiz vraag Algemeen 6889

Wie zie je volgens de taalkundige uitdrukking bij het bereiken van de 50-jarige leeftijd? We zoeken zowel de uitdrukking voor de man als voor de vrouw.

Goed zo !
Pubquiz vraag Spanje Middeleeuwen 6884
© Wolfgang Pehlemann

Onder het thema geschiedenis & toerisme trekken we voor deze vraag naar Spanje. We zoeken de naam van het middeleeuws paleis en fort van de Moorse heersers van het koninkrijk Granada in Andalusië. Het complex, dat zich op een oppervlakte van maar liefst 140.000 m² uitspreidt, bevindt zich op een heuvelachtig plateau aan de zuidoostelijke grens van Granada.

Goed zo !

Deze muppet maakte zijn verschijning in Sesamstraat. Het is een groen wezen met als residentie een vuilnisbak. Met een voorliefde voor alles wat lelijk en vies is onderscheidt hij zich van de andere bewoners van deze wereldberoemde straat. Welke inwoner van Sesamstraat wordt ook wel eens ‘Nurks’ genoemd (we zoeken de nederlandstalige benaming)?

Goed zo !
Pubquiz vraag Bruggen 6843
© Ruialbuquerque

Nog eens een korte vraag: In welke stad ligt de Maria Pia-brug, ontworpen door Gustav Eiffel?

Goed zo !

Deze op de Siciliaanse maffia lijkende misdaadorganisatie is één van de machtigste criminele organisatie ter wereld en vindt zijn oorsprong in Calabrië. De naam van de organisatie verwijst naar het Grieks en zou “Het genootschap van moedige mannen” betekenen, maar andere bronnen spreken eerder van een samensmelting van twee Griekse woorden die dan “Goede Mannen” zou betekenen. Alle leden zijn onderling verbonden doordat ze verwant of aangetrouwd zijn. Wat is de naam van deze tegenhanger van de Cosa Nostra?

Goed zo !
Pubquiz vraag Algemeen 6825

Welk Zwitsers horlogebedrijf, opgericht in 1983 door Nicolas Hayek (op de foto) kende een hoogconjunctuur in de jaren 90 door verschillende lijnen op de markt te brengen en door ook juwelen op de markt te brengen. Zo investeerden ze ook samen met Mercedes-Benz in een auto die de ideeën van het horloge belichaamde. De auto (op de foto) werd een echt succes, maar het bedrijf naar waar we op zoek gaan trok zich nog voor de wagen in productie kwam uit het project. Het bedrijf is wel voor eens en voor altijd verenigd met de wagen, aangezien het een deel van de acroniem bevat.

Goed zo !
Pubquiz vraag Algemeen 6822
© The Public Relations Department

Maha Vajiralongkorn Bodindradebayavarangkun mag zich sinds 4 mei 2019 de koning van Thailand noemen. Na het overlijden van zijn vader op 13 oktober 2016 vond een jaar van nationale rouw plaats. Tot Maha zich klaar voelde om gekroond te worden, nam een regent de leiding over het land. Maha draagt de koninklijke titel Somdet Phra Chao Fah Maha Vajiralongkorn Boroma Orasathirat en is generaal in het Thaise leger, admiraal van de marine en Air Chief Marshal bij de luchtmacht, waarbinnen hij een eigen squadron heeft op Don Muang RTAFB in Bangkok. Eind augustus kwam hij uitgebreid in het nieuws nadat het koningshuis foto’s verspreidde van de officiële maitresse van hun vorst. Hoe luidt de meer gekende en gelukkig voor ons ook kortere vorstelijke naam van Maha?

Goed zo !
Pubquiz vraag Stand Up 6806
© Eva Rinaldi

We steken de Atlantische oceaan over en gaan op zoek naar de naam van deze 1m63 grote Amerikaanse stand-up comedian, acteur en producer. Zo kunnen jullie hem kennen van films als “Night School”, “Ride Along” of uit de recentere remake van “Jumanji”, waar hij naast Dwayne Johnson een van de hoofdrollen spelen. Hij kwam in augustus van dit jaar ook ongelukkig in het nieuws nadat hij zwaargewond uit een auto-ongeval kwam en hij daarbij onder andere drie breuken in zijn ruggengraat had opgelopen.

Goed zo !
Pubquiz vraag Algemeen 6805
© André Karwath

In de optica is dit een (meestal ronde of veelhoekige) opening in de lichtbaan van een lens of objectief die een bepaalde hoeveelheid licht door kan laten of tegenhouden. Het midden valt samen met de optische as van de binnenvallende lichtbundel in het instrument of objectief. Wat zoeken we?

Goed zo !
Pubquiz vraag Algemeen 6796

Ook de fanaten van motorfietsen komen vanavond aan hun trekken. Welk historisch Zweeds bromfietsenmerk vind je op deze afbeelding terug?

Goed zo !