Gemakkelijke pubquizvragen literatuur

243 resultaten

Pubquiz vraag Nobelprijs 7837

Deze Amerikaanse dichteres won in 2020 de Nobelprijs voor Literatuur omwille van "haar onmiskenbare poëtische stem die met sobere schoonheid de individuele existentie universeel maakt". Wat is haar naam?

Goed zo !
Pubquiz vraag Nobelprijs 7810
© Gorupdebesanez

Wat is de naam van deze Italiaanse toneelregisseur, acteur en toneelschrijver die in 1997 de nobelprijs voor literatuur won? Hij werd de 'meest getalenteerde politieke clown van Europa' genoemd. Op de dag waarop de toekenning van de Nobelprijs voor de Literatuur in 2016 werd bekendgemaakt, overleed hij in een ziekenhuis in Milaan.

Goed zo !
Pubquiz vraag Literatuur 7796

We zoeken de naam van een boekenreeks, tekenfilmserie en van het soort wezens dat de hoofdrol daarin speelt.

Goed zo !
Pubquiz vraag Literatuur 7773

Wat is de titel van deze roman uit 1958 van Graham Greene? Het verhaal speelt zich af in Cuba na de Tweede Wereldoorlog. De hoofdpersoon, Jim Wormold, wordt benaderd door de Britse geheime dienst met het verzoek om tegen betaling informatie te verschaffen. Jim heeft privéproblemen. Zijn vrouw heeft hem verlaten en hij moet in zijn eentje voor zijn dochter zorgen. Aangezien zijn dochter graag met geld smijt, voelt hij zich gedwongen om voor de Britten te gaan werken door informatie te verzinnen en op die manier aan extra inkomsten te komen. Na verloop van tijd vertelt hij de Britten zelfs dat de Cubanen over een waterstofbom beschikken. Hij moet helaas wel steeds meer moeite doen om zijn leugens geloofwaardig te houden.

Goed zo !
Pubquiz vraag Literatuur 7743

Wie is de auteur van ‘Terug naar Oegstgeest‘ en ‘Turks fruit’?

Goed zo !
Pubquiz vraag Literatuur 7741

De ongeschoolde Mariam is vijftien wanneer ze wordt uitgehuwelijkt aan de dertig jaar oudere schoenverkoper Rasheed in Kabul. Jaren later moet zij de beeldschone en slimme Laila naast zich dulden, die door Rasheed na een raketaanval uit het puin is gered. Rasheed neemt Laila in huis in de hoop dat zij hem de zoon zal schenken die Mariam hem niet kan geven. Wat is de titel van dit boek van Houssini waarvan ik daarnet de inhoud vertelde?

Goed zo !
Pubquiz vraag Literatuur 7717

Wat is de naam van dit personage uit de boeken Sjakie en de chocoladefabriek van Roald Dahl. Hij is de eigenaar van een chocoladefabriek, waar hij leiding geeft aan Oempa Loempa's, kleine mannetjes die de chocoladerepen en andere lekkernijen produceren.

Goed zo !
Pubquiz vraag Schrijfsters 7713

Wat is de naam van de schrijfster die in 1997 doorbrak met haar debuutroman Het lelietheater? Voor dit boek ontving zij in 1998 het Gouden Ezelsoor voor het bestverkochte literaire debuut . Haar tweede roman Het Tedere Kind kreeg daarentegen een aantal vernietigende recensies.

Goed zo !
Pubquiz vraag Literatuur 7712

We zoeken de auteur van de roman Alleen maar nette mensen. De roman gaat over een jongen van joodse afkomst uit de chique Amsterdamse wijk Oud-Zuid die op zoek gaat naar een "intellectuele negerin" als vriendin. In 2019 schreef hij de roman Salomons oordeel, de "langverwachte opvolger" van Alleen maar nette mensen.

Goed zo !
Pubquiz vraag Literatuur 7705

"Het leven van een loser" is een geïllustreerde humoristische boekenserie. We vragen de naam van de Amerikaanse schrijver?

Goed zo !
Pubquiz vraag Sprookjes 7700

Wat is de naam van dit sprookje van Hans Christian Andersen? Het verhaal gaat over een klein meisje, geboren uit een bloem. Het lieflijke meisje, dat slaapt in een notendop bedekt met rozenblaadjes, wordt ontvoerd door een pad uit het huis van de vrouw die de bloem plantte waaruit ze kwam. Ze wordt uitgehuwelijkt aan de lelijke zoon van de pad en wordt gevangengezet op een lelieblad, maar slaagt erin te ontsnappen met hulp van enkele vissen en een vlinder, die allen vertederd zijn door het kleine meisje. Ze wordt weer ontvoerd, ditmaal door een kever die met haar wenst te trouwen.

Goed zo !
Pubquiz vraag Literatuur 7681

Robinson Crusoë is een roman van de Engelse schrijver Daniel Defoe .Het belangrijkste deel van het verhaal speelt zich af op een onbewoond eiland waar hij na schipbreuk terechtkomt. Het verlangen naar menselijk gezelschap neemt echter toe. Zijn wens komt uit als op een keer een gevangene weet te ontsnappen. Wat is de naam van zijn metgezel die Robinson Crusoe onder zijn hoede neemt?

Goed zo !
Pubquiz vraag Literatuur 7593

Dit personage uit de Nederlands-Duitse folklore was een deugniet die in de veertiende eeuw door de Nederlanden en Duitsland trok en iedereen voor de gek hield met zijn streken. Volgens de roman waarin Charles De Coster hem in 1867 herschiep werd hij geboren in Damme, waar ook een standbeeld van hem staat. In deze roman is hij een Vlaamse vrijheidsstrijder die aan de zijde van de Geuzen tegen de Spaanse overheersing vecht. Daarbij wordt hij bijgestaan door zijn goedmoedige dikke vriend Lamme Goedzak en zijn vriendin Nele. Ook in modernere werken komt hij voor: In 1965 maakte Hugo Claus een theaterversie over hem en ook in 2 Suske en Wiske verhalen kwam hij voor: De stalen bloempot & De Krimson-crisis. Wat is de naam van dit personage?

Goed zo !
Pubquiz vraag Literatuur 7568

De vrouw die we hier op de foto zijn is een Brits schrijfster uit de 20ste eeuw en lid van de Bloomsburygroep. Ze wordt beschouwd als een van de grootste en meest vernieuwende Engelse schrijvers van de twintigste eeuw. Bekende werken zijn onder andere: Mrs. Dalloway & The Waves. In 2002 won Nicole Kidman de Oscar voor de Beste vrouwelijke hoofdrol voor haar rol in de film 'The HOURS' waarin ze de schrijfster die we hier zoeken speelde. Kennen jullie haar voor en achternaam? (we zoeken voor en achternaam!)

Goed zo !
Pubquiz vraag Auteurs 7558
© Daniel Naber

Deze Israëlische historicus was in januari 2020 op bezoek in de Lotto Arena voor een lezing. Hij is bekend van onder andere de boeken Sapiens & Homo Deus. Wat is de naam van deze auteur?

Goed zo !