Gemakkelijke pubquizvragen taal

161 resultaten

Hoe noemt men het selectief waarnemen van een signaal of ander natuurkundig verschijnsel, dikwijls te midden van andere signalen, die achtergrondruis genoemd worden?

Goed zo !

Wat is de derde letter van het griekse alfabet?

Goed zo !

Woord dat het Nederlands aan het Duits ontleend heeft. Het woord betekent volgens Van Dale: "talent om doelpunten te maken". Maar er zit wel meer in dat woord dan alleen "talent". Het woord drukt ook uit dat het om "een vaardigheid, een soort natuurlijk, bijna aangeboren vermogen" gaat om doelpunten te maken. Een voetballer met dit instinct heeft een neus voor doelpunten. Hij staat altijd op de juiste plaats, duikt altijd op het goede moment voor het doel op.

Goed zo !

Vul het spreekwoord aan: Aan …. geraken.

De betekenis ervan is: zijn rijkdom verliezen, er arm en berooid uitkomen. Het verwijst naar de kant van een meer/zee/rivier waar de wind naartoe waait.

Goed zo !
Pubquiz vraag Taal 7513

Een weetje: in Zweden spreken 2500 à 3000 mensen - waaronder 60 kinderen - een taal die in 800 jaar nauwelijks is geëvolueerd. Het Elfdaals wordt daarom gemeenzaam een oude Vikingtaal genoemd, al is het officieel een Zweeds dialect. We zoeken een van oorsprong Scandinavische jongensnaam met als betekenis geheim . En die klinkt als de naam voor het oudste bekende schrift gebruikt door de Germaanse volkeren van Noord-Europa, Groot-Brittannië, Scandinavië en Ijsland. Op het scherm ziet u alvast een personage uit Star Wars die deze voornaam draagt.

Goed zo !
Pubquiz vraag Taal 7507

Waar zitten hier de Engelse taalvirtuozen? We willen de vertaling van ‘congestion free’ in 1 woord.

Goed zo !

Brexit is er een goed voorbeeld van. Wij zoeken de naam van de stijlfiguur waarbij twee of meer bestaande woorden naar de vorm worden gecombineerd in een neologisme dat betekeniselementen van alle originele woorden bevat. Een soort contaminatie dus, maar dan bewust gecreëerd.

Goed zo !
Pubquiz vraag Taal 7415

Op algemeen verzoek is er dit jaar terug een spellingsvraag. Welk woord is fout gespeld in volgende zin: “De West-Vlaamse eregouverneur reageerde verbouwereerd op het wijdverspreide misbruik van belastingsgeld bij de landbouwcommissarissen dat te elfder ure aan het licht kwam.”

Goed zo !
Pubquiz vraag Taal 7406

Geen idee waar Franstalige jongeren het over hebben als ze met hun turvoi naar de téci gaan? Als je de lettergrepen omdraait, begrijp je dat ze met hun voiture naar de cité gaan. Hoe heet deze Franse jongerentaal waarbij lettergrepen omgewisseld worden zodat totaal nieuwe woorden ontstaan?

Goed zo !
Pubquiz vraag Taal 7361

De taal die we zoeken is door de Poolse taalkundige Lejzer Zamenhof ontworpen. Deze is speciaal ontworpen om mensen uit verschillende culturen met elkaar te laten communiceren. Welke taal had als doel wereldwijd verspreid te raken, maar wordt momenteel door bijna niemand gesproken?

Goed zo !
Pubquiz vraag Taal 7234

Taalvraagje: Op de foto zien jullie een kort aansluitend onderbroek zonder pijpen. In het Nederlands spreken we vaak over een slipje. Ondanks de vrije bewegingsmogelijkheden en de kruisvastheid worden ze als nodeloos oubollig beschouwd. Hoe noemen we dit onderbroektype in het Engels?

Goed zo !

Voor deze vraag zijn we op zoek naar een Franse zegswijze die zowel in het Nederlands als in het Engels onvertaald gebruikt. Tegenwoordig wordt ermee bedoeld dat een vooraanstaande maatschappelijke positie bijzondere verplichtingen met zich meebrengt. Deze buitengewone verplichtingen hebben nadrukkelijk ook betrekking op de sociale omgangsvormen en de vervulling van een leiderschapsrol. Anders gezegd: iemand die bevoorrecht is door afkomst, geld of talent, heeft de plicht er iets goeds mee te doen en zich ernaar te gedragen.

Goed zo !
Pubquiz vraag Taal 7181

Op sociale media komen de haatberichten aan klimaatactivistes Thunberg en Anuna De Wever vooral van mannen. Sommige mannen worden niet graag op hun fouten gewezen door een vrouw. Ze hebben zelfs een ziekelijke afkeer van vrouwen of vrouwenhaat. Met welk uit het Grieks afkomstig woord wordt vrouwenhaat ook benoemd?

Goed zo !
Pubquiz vraag Taal 7126

Ongeïnteresseerd wegkijken zijn we bij de Young Ones al gewoon, sinds jaar en dag bespreken onze coachen tevergeefs systemen door. In deze smartphone tijden gaat zoals je ziet de gsm al mee op het terrein Hoe noem je de vreselijke gewoonte om niet aandachtig luisteren naar je conversatiegenoten omdat je perse je mails wil lezen of je status wil checken. Er gaan stemmen op om het in het Nederlands “muuskeren” te noemen, maar wat is gangbare term in het Engels?

Goed zo !

Spelling is niet altijd even makkelijk zoals uit deze foto blijkt. En zeker niet als het over de vermaledijde dt-regels gaat Welk woord is fout gespeld in de zin: “Verkeerdelijk wordt verondersteld dat de chauffeur in het verkeer al rijdend in een dronken toestand verkeerdt”

A. wordt B. verondersteld C. rijdend D. verkeerdt

Goed zo !