Gemakkelijke pubquizvragen wetenschap

223 resultaten

Pubquiz vraag Chemie Tabel van Mendelejev 2099

Op 4 januari van dit jaar is er enige wijziging aangebracht aan het periodieke systeem of ook wel de tabel van Mendelejev genaamd, genoemd naar de Russische chemieprofessor Dimitri Mendelejev. In de tabel staat met atoomnummer 6 de letter C. Welk scheikundig element dat reeds in de prehistorische oudheid werd ontdekt zoeken we hier?

Goed zo !
Pubquiz vraag Wetenschap 2098

We beginnen de ronde wetenschap en natuur met dit veel gebruikt stuk laboratoriumglaswerk. Zoals je kan zien heeft het voorwerp een nauwere hals en een kleiner vloeistofoppervlak dan een gewoon bekerglas, hierdoor is het ideaal om te gebruiken om chemische reacties op uit te voeren. Hoe heet dit laboratoriumglaswerk?

Goed zo !
Pubquiz vraag Eenheden 2050

We zoeken een verouderde eenheid voor energie of warmte. Deze eenheid is officieel vervangen door de joule. Eén ... is de hoeveelheid energie die nodig is om één gram zuiver water één Kelvin (of 1 graad Celsius) te verwarmen. Welke eenheid zoeken we?

Goed zo !
Pubquiz vraag Antarctica Boten 2009

In 2019 vaart een groot Brits onderzoeksschip naar Antarctica. Een RRS nog wel, een Royal Research Ship. Hoe hij gaat heten, dat mocht de Britse bevolking verzinnen. Welke naam koos de bevolking tegen de zin van de Britse minister van Wetenschap?

Goed zo !
Pubquiz vraag Uitvinders 1988

Graaf Alessandro Giuseppe Antonio Anastasio X was een Italiaanse natuurkundige die In 1775 de elektrofoor verbeterde en populariseerde, een apparaat om statische elektriciteit te produceren. Maar hij is vooral bekend geworden door zijn ontdekking van de elektrische batterij. Hij heeft zijn naam gegeven aan de eenheid van elektrische potentiaal, deze verschilt 1 letter van zijn echte naam. Wat is zijn achternaam?

Goed zo !
Pubquiz vraag Ziektes Vogels Virus 1956

Enkele jaren geleden werd Europa opgeschrikt door het vogelgriepvirus dat ook menselijke slachtoffer kon maken. Wat is de wetenschappelijke naam van deze gevaarlijke ziekte?

Goed zo !
Pubquiz vraag Wetenschap 1929

Hoe noemt men het proces waarbij op basis van diffusie een vloeistof, waarin stoffen zijn opgelost, door een zogenaamd halfdoorlatend membraan (ofte een semipermeabele wand) stroomt, dat wel de vloeistof doorlaat maar niet de opgeloste stoffen?

Goed zo !
Pubquiz vraag Wetenschap 1898

Welk metaal kleurt groen bij verbranding en wordt daarom onder andere gebruikt om groen vuurwerk te maken?

Goed zo !
Pubquiz vraag Effecten 1887

Wat is de naam van het fysische fenomeen dat de draaiing van voorwerpen in een vloeistof of in lucht hun voorwaartse beweging beïnvloedt? Het is een samenspel van verschillende effecten, waaronder het bernoulli-effect en de vorming van grenslagen in het viskeuze medium rond het bewegende voorwerp. Het is genoemd naar de Duitse natuurkundige.

Goed zo !
Pubquiz vraag Wiskunde Latijn 1884

Wat is het synoniem voor de schuine zijde van een rechthoekige driehoek, die tegenover de rechte hoek ligt? De naam is afkomstig uit het Latijn en afgeleid van het Griekse.

Goed zo !
Pubquiz vraag Ruimte Planeten NASA 1854

Wat is de naam van de eerste ruimtesonde die gelanceerd is naar de dwergplaneet Pluto? De NASA lanceerde deze onbemande missie met een Atlas 5-raket. De lancering vond plaats op 19 januari 2006. Dit was twee dagen later dan gepland, door het slechte weer op 17 januari en door een technisch defect op 18 januari.

Goed zo !
Pubquiz vraag Wiskunde 1823

Verdeling in uiterste en middelste reden of de Divina proportia en aangeduid met de Griekse letter phi. Deze verdeling kent heel veel toepassingen, niet alleen in de wiskunde, maar bijvoorbeeld ook in de esthetica en de natuur. Wat is de naam hiervoor?

Goed zo !
Pubquiz vraag Eenheden 1794

Wat is de eenheid van elektrische geleidbaarheid of conductantie van een materiaal?

Goed zo !
Pubquiz vraag Wetenschap 1790

We zoeken de benaming voor een kooivormige constructie van elektrisch geleidend materiaal, zoals koper of ijzer, die ervoor zorgt dat statische elektrische velden niet tot binnen de kooi kunnen doordringen. De kooi biedt bescherming tegen statische ontladingen zoals bliksem. Wat is de naam?

Goed zo !
Pubquiz vraag Water 1787

Hoe heet het verschijnsel dat warmer water onder bepaalde omstandigheden sneller bevriest dan kouder water?

Goed zo !