Gemiddelde pubquizvragen taal

8 resultaten

Een weetje die de leerkrachten Frans waarschijnlijk wel zullen weten. We zijn namelijk op zoek naar de letter die weliswaar wel wordt gebruikt in het Frans alfabet, maar in feite enkel voor eigennamen en plaatsnamen (voornamelijk Noord-Frankrijk en Franstalig België) en ook voor woorden die afkomstig zijn uit een andere taal. In enkele andere talen wordt deze letter zelfs helemaal niet gebruikt, zoals in Italië, Roemenië en Spaans- en Portugeessprekende landen. Welke letter zoeken we?

Goed zo !
Andere naam voor de vuist

Een vuist is een hamer met een massief stalen kop, waarin een essen of hickory steel is aangebracht. Het gewicht van de kop kan variëren van 1000 tot 2000 gram. Er kunnen stevige klappen mee uitgedeeld worden. Geef de andere naam.

Goed zo !

Hoe noemen we in de Nederlandse taal woorden die hetzelfde klinken, maar een andere betekenis hebben. De woorden worden niet noodzakelijk hetzelfde gespeld en dienen ook niet tot dezelfde woordsoort te behoren. Een mooi voorbeeld is ‘wei’ en ‘wij’ of ‘ligt’ en ‘licht’. Ook in andere talen vinden we deze woorden terug. Denk maar aan het Engelse ‘knight’ (ridder) of ‘night’ (nacht).

Goed zo !
Franse woord voor marshmallow

In Vlaanderen spreken we van spek, in Engeland spreken we van marshmallow. Wij zoeken echter naar het Franse benaming voor deze sponsachtige lekkernij uit suikerwerk. Je kent de benaming waarschijnlijk het best van snoepgoed in de vorm van een Mariabeeld. Wat is het Franse woord voor marshmallow?

Goed zo !
magische cirkel

Welk woord zoeken we: letterlijk 'magische cirkel', of 'magisch wiel'. Volgens oude oosterse wijsheden dienen ze tot inspiratie en innerlijke verrijking. Ze maken je bewust van de oneindigheid van het bestaan en de verbinding met alles om je heen.

Goed zo !
snelcursus een nieuwe taal

Wie met een snelcursus een nieuwe taal wil leren, gebruikt tegenwoordig een app. Vroeger gebeurde dat echter met boekjes die je beloven om, mits enige discipline, snel een taal onder de knie te hebben. Het Franse bedrijf dat de boekjes uitgeeft, werd opgericht in 1929 en publiceerde sindsdien vele cursussen voor allerlei talen. Hoe heet dit bedrijf?

Goed zo !
Pubquiz vraag Spanje 8321
© Willtron

Spanje heeft zoals meerdere Europese landen, meerdere officiële regionale talen. Er zijn ook twee niet-officiële waaronder het Asturisch. Wij zoeken die andere niet-officiële taal welke door ongeveer 10.000 mensen gesproken wordt.

Goed zo !
Pubquiz vraag Latijn 1566

Na het overlijden begint het lichaam koud te worden en vanaf zo'n twee tot zes uur na overlijden beginnen de spieren te verstijven. Lijkstijfheid begint bij de oogleden, kaak en nek en breidt zich dan binnen zes uur langzaam verder uit over alle lichaamsdelen. Wat is de Latijnse naam hiervoor?

Goed zo !