Makkelijke pubquizvragen

6353 resultaten

Schilder de nachtwacht

Het schilderij dat we hier zien, de nachtwacht, is een van de meest bekende schilderijen uit de Hollandse gouden eeuw. Wie schilderde dit schilderij?

Goed zo !
burgemeester Londen
© Chabad Lubavitch

Voor Boris Johnson's premierschap was hij onder andere burgemeester van London van 2008 tot 2016. Wie volgende hem op als brugemeester?

Goed zo !
lockddown parties

In 2021 waren er schandalen waarbij Brits premier Boris Johnson in volle lockdown meerdere feestjes zou georganiseerd hebben in zijn ambtswoning. De feestjes gingen grotendeels door in de ambtswoning van de premier. Wat is het adres? We zoeken de straat en huisnummer.

Goed zo !
rockband uit 2022

Voor deze vraag zoeken we een rockband uit de V.S., opgericht in 2002. Brandon Flowers is de leadzanger van de band. In 2005 braken zij, mede dankzij de vele aandacht voor indie, door. Hun singles Mr. Brightside en Somebody Told Me.

Goed zo !
straf bij piraten

Soms worden piraten voorgesteld als een bende vrolijke jongens, maar dat was niet altijd het geval. Een mogelijke straf voor iemand die iets mispeuterd had was om aan een touw onder het schip door getrokken te worden. Hoe heet deze bestraffing?

Goed zo !
Belgische darter
© Darts Actueel on YouTube

Sinds VTM ervoor koos om verschillende dartstoernooien uit te zenden, is de sport bezig aan een ware opmars en kunnen we nu zelfs spreken van een hype. Die hebben we grotendeels te danken aan onze nationale trots. Zijn officiële bijnaam luidt “The Dreammaker”, maar hij staat ook bekend onder een andere bijnaam, die verwijst naar de manier waarop hij bij toernooien telkens het podium betreedt. Wat is de bijnaam van deze Belgische darter?

Goed zo !
batterij auto

Nog enkele jaren en we rijden allemaal met een elektrische auto, het kan dus zeker geen kwaad om nu al te weten hoe die precies werken! Op basis van welk atoom, met atoomnummer 3, werken de batterijen van de meeste elektrische auto’s?

Goed zo !
op een na langste rivier van Europa

We zoeken de op een na langste rivier van Europa. Ze ontspringt in Duitsland als samenvloeiing van 3 andere rivieren, en mondt na 2829 kilometer uit in de zwarte zee aan de grens van Oekraïne en Roemenië, en doorkruist onderweg maar liefst 11 landen. Welke rivier zoeken we?

Goed zo !
Ijzeren hertog

We zoeken een Britse militaire leider die Napoleon wist te verslaan in 1815 bij de slag bij Waterloo. Hij had de bijnaam Ijzeren Hertog en behoorde tot de protestantse elite in Ierland. Het is ook dezelfde naam als de hoofdstad van Nieuw-Zeeland.

Goed zo !
zwaardlelie

We zoeken de naam van het plantengeslacht van vaste planten uit de lissenfamilie. De planten worden ook wel zwaardlelie genoemd. De planten worden ook wel zwaardlelie genoemd. De stengels zijn over het algemeen niet vertakt. Ze bevatten één tot negen zwaardvormige, gegroefde bladeren, die worden omgeven door een omhulsel. Welk plantengeslacht zoeken we?

Goed zo !
neergestoken auteur
© Ken Conley

De auteur van ‘De duivelsverzen’ - is op 12 augustus 2022 aangevallen in de staat New York, vlak voor hij een lezing zou geven over artistieke vrijheid. Hij werd neergestoken en lag nadien een tijd aan de beademing. Wat is de naam van deze auteur?

Goed zo !
Black Lives Matter

2020 was niet alleen het jaar van corona, maar ook van Black Lives c. Deze beweging kwam er na de dood van een zwarte man in Minneapolis op 25 mei. Hoe heet hij?

Goed zo !
atoombom

We zijn op zoek naar de naam van de bommenwerper die tijdens WO II de eerste atoombom (die de naam Little Boy had) afwierp boven Hiroshima. Het totale dodental van die aanval wordt geschat op 140 000.

Goed zo !

De appel valt niet ver van de boom, ook niet in de schilderkunst. Op de presentatie zie je twee schilderijen, een is geschilderd door de vader, het andere door zijn zoon. Wat is de uiteraard gemeenschappelijke familienaam van de kunstenaars die deze werken maakten?

Goed zo !
taalkundige stijlfiguur

Voor deze vraag zijn we op zoek naar een taalkundige stijlfiguur, waarbij men een deel van iets gebruikt om het geheel te benoemen. In de uitdrukking “een dak boven het hoofd hebben” verwijst dak bijvoorbeeld niet enkel naar een dak, maar naar het volledige huis. Deze stijlfiguur heeft een Latijnse naam die letterlijk “een deel voor het geheel” betekent. Wat is deze naam?

Goed zo !
François Englert

Tijd voor een stukje poëzie. Jij begrijpt wie ik ben, wat ik voel en wat ik wil bereiken. Enkel jij bent mijn doel en al de rest zal wijken. Laat ze maar kijken naar ons raar gedoe. Iedereen weet natuurlijk dat ik net de tekst van ‘Nobelprijs’ van Clouseau ten berde bracht, maar voor de ontdekking van welk subatomair deeltje won François Englert, de man op de foto, in 2013 de Nobelprijs voor Natuurkunde?

Goed zo !

Welke Vlaamse jeugdreeks uit de jaren 60 stond onder andere bekend om zijn auto die ook een boot was? De hoofdrol in de reeks werd gespeeld door Senne Rouffaer en er werden in totaal 3 seizoenen gemaakt. De serie was zo populair dat ook vertaalde versies werden uitgezonden in Egypte en Nigeria.

Goed zo !
filmklassieker Michael Mann

We zoeken de titel van een filmklassieker uit 1995 van Michael Mann. De film gaat over een meesterdief, gespeeld door Robert De Niro. Zijn tegenspeler is Al Pacino. Welke titel zoeken we?

Goed zo !
ruimtetelescoop

Deze First Deep Field is de eerste operationele foto die is genomen door de de nieuwe ruimtetelescoop van NASA. De diepveldfoto, die een klein gebied bestrijkt dat zichtbaar is vanaf het zuidelijk halfrond, is gecentreerd op SMACS 0723, een cluster van melkwegstelsels in het sterrenbeeld Volans. Welke ruimtetelescoop maakte deze foto 11 July 2022?

Goed zo !
Boogie Wonderland

Welke discoband uit dde jaren 1970 hadd een wereldhit met het liedje 'Boogie Wonderland'?

Goed zo !

Het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing heeft samen met de visserijsector een schaaldier uitgeroepen tot vis van het jaar 2022. Geen vis dus als opvolger voor de rog. Welke soort mag zich 'vis' van het jaar noemen?

Goed zo !
harttransplantatie dier

Op 10 januari 2022 werd voor het eerst een harttransplantatie van een dier naar een menselijke patiënt gedaan. Welk dier was het?

Goed zo !
boek Het Hout

Hij schreef een boek en deed dit goed. Deze Nederlander kaapte in 2015 de ECI -literatuurprijs weg voor zijn boek "Het Hout". In mei 2022 moesten we jammer genoeg afscheid nmeen van deze schrijver. Wie is deze man?

Goed zo !
Zuid-Koreaanse serie

Een week na de Neflix-release had deze reeks het al geschopt tot een van de meest bekeken programma’s in verschillende landen. Dan mag je van een hype spreken. We zoeken de naam van de Zuid-Koreaanse serie waarin 456 deelnemers het tegen elkaar opnemen in een dodelijke strijd om een grote geldsom.

Goed zo !

Harry van Sussex & Meghan Markle zijn sinds jaar en dag van de meest besproken royals in Engeland, en dat is er sinds hun verhuis naar Noord-Amerika om meer afstand te nemen niet op verminderd. Ze hebben ondertussen twee kinderen, een zoon Archie en een dochter wiens naam ook de koosnaam is van Harry’s grootmoeder, de Queen. Wat is de naam van dit meisje?

Goed zo !