Makkelijke pubquizvragen

6356 resultaten

Pubquiz vraag Informatica 6920

Medio maart 2018 ontwikkelde zich in de V.S. een schandaal rond een Brits-Amerikaans databedrijf en Facebook. In het bijzonder gaat het daarbij over de vraag of Facebook bewust meewerkte aan illegale manipulatie van gegevens ten behoeve van de Trump-campagne in 2016. Van u vernemen we graag de naam van dit bedrijf dat datamining, data-analyse en direct marketing bundelde met strategische communicatie voor verkiezingscampagnes.

Goed zo !

Kim Kardashian, ook wel gekend door haar ‘ronde vormen’ werd op 15 januari opnieuw mama. Zij en Kanye West werden eerder al trotse ouders van North West (4) en Saint West (2). Hoe heet (voornaam) hun derde kindje die ze samen op de wereld brachten door een draagmoeder? Ik kan jullie meegeven dat het om een dochtertje gaat.

Goed zo !
Pubquiz vraag Politiek 6918

We zoeken naar de Engelse (!) term voor de procedure om een bestuurder gedwongen uit zijn functie te ontheffen. Bij een president van de VS wordt het proces in de Senaat gehouden en moet de opperrechter van het Amerikaans Hooggerechtshof de procedure inleiden. Twee presidenten van de VS werden onderworpen aan zo’n procedure: Andrew Johnson (1868) en Bill Clinton (1999). In beide gevallen naar aanleiding van meineed.

Goed zo !
Pubquiz vraag Goden 6917

Deze godin is van zeer grote betekenis in de Griekse mythologie. Ze is de godin van onder andere de liefde, de schoonheid, de seksualiteit en de vruchtbaarheid. Sommigen beschouwen haar ook als de godin van het evenwicht. Ze is voortgekomen uit de Fenicische godin Astarte, maar door de Grieken zo naar hun aanleg en behoeften hervormd, dat zij een echt Griekse godin is geworden. Graag haar naam.

Goed zo !
Pubquiz vraag Algemeen 6916

Deze iconische gsm, gefabriceerd door de Finse fabrikant Nokia. Het model werd uitgebracht in het jaar 2000, er werden zo’n slordige 126 miljoen exemplaren van verkocht. Recent werd deze gsm terug op de markt gebracht maar in een vernieuwde versie. Het bekendste spelletje ‘Snake’ kon uiteraard niet ontbreken.

Goed zo !
Pubquiz vraag Series 6915

In deze rubriek gaan we uw kennis testen over TV series. Als eerste zag u een fragment van een Amerikaanse tienersoap die van 1990 tot 2000 op de televisiezender Fox Network uitgezonden werd. De soap speelde rond een groep tieners in de chique wijk Beverly Hills op de West Beverly Hills High School. Als u de naam van deze serie weet dan weet u ook de postcode van Beverly Hills. Graag de postcode.

Goed zo !
Pubquiz vraag Wijnen 6914

We zijn op zoek naar de naam van een bekende Zuid-Afrikaanse cépage. De gebruikte druivensoort is blauw en is ontstaan door de pinot noir en cinsault te kruisen. De druif is vroegrijp, heeft een hoog rendement en is vrijwel immuun voor allerlei plantenziekten. Wanneer op het juiste moment van rijpheid geoogst geeft de druif een wijn met een geur van banaan, kers en aardbei. Graag de naam van deze wijn/druif.

Goed zo !

U zag net Seppe Smits (BE) en Laurie Blouin (CAN) aan het werk op hun favoriete snowboarddiscipline. In deze discipline moet een atleet op ski’s of een snowboard een parcours afleggen met diverse hindernissen: rails, jumps,… Punten krijgen ze voor hoogte, originaliteit, moeilijkheid en kwaliteit van de tricks die ze onderweg doen. Het komt oorspronkelijk uit het BMX en skateboarden maar heeft een succesvolle cross-over gedaan naar de wintersporten. Graag de naam van deze discipline.

Goed zo !
Pubquiz vraag Algemeen 6912

We zijn op zoek naar de naam waarmee de Eskimo's van Groenland en Canada zichzelf aanduiden. Eskimo vinden ze een beledigende naam. De Eskimo's van Alaska worden Joepik (Engels Yupik) genoemd. De naam die we zoeken is het meervoud van een woord in het Inuktitut (taal van de Eskimo’s) dat mens of echte mens betekent.

Goed zo !
Pubquiz vraag Politiek 6894
© Chris McAndrew

Na het pensioen van John Bercow, is deze Brit sinds november 2019 de Speaker van het Britse Lagerhuis. Wat is zijn naam?

Goed zo !
Pubquiz vraag Geschiedenis 6893
© Thomas Ihle

Reeds in de Myceense periode was dit een belangrijk cultuurcentrum. Dat blijkt uit de Ilias van Homerus (Menelaos en "de Schone" Helena) en wordt bevestigd door archeologische vondsten. Het was de hoofdstad van Laconië in het oude Griekenland en was eeuwenlang één van de belangrijkste poleis (stadstaten) van Griekenland. De stad lag in het noorden van de centrale Laconische vlakte op de Peloponnesos, op de rechteroever van de rivier de Eurotas.

Goed zo !
Pubquiz vraag Wetenschap 6892
© Yikrazuul

We zoeken een methylester van het dipeptide dat is opgebouwd uit de aminozuren asparaginezuur en fenylalanine. Het zegt u echter wellicht meer dat dit een kunstmatige zoetstof is die ongeveer 200 maal zo zoet is als suiker. Door deze grote zoetkracht en de lage energetische waarde voor het lichaam wordt het vooral gebruikt in zoete lightproducten als frisdranken.

Goed zo !
Pubquiz vraag Syrië 6891
© Zeledi

Deze Syrische stad werd in 2014 door IS uitgeroepen tot hoofdstad van het kalifaat, terwijl deze in 2017 terug werd ingenomen door de Syrische Democratische Strijdkrachten. Deze stad kennen we voornamelijk van de recente woelige geschiedenis maar heeft al een lange geschiedenis achter de rug die teruggaat tot 3000 V.C.

Goed zo !
Pubquiz vraag Wielrennen 6890
© nuestrociclismo.com

Welke 26-jarige Ecuadoraanse wielrenner, uitkomende voor het Movistar team, kwam in 2016 prof en wist vorig jaar de Vuelta a Asturias te winnen en eindigde later in het jaar net naast het podium van de Giro d’Italia? Dit jaar kwam hij echter meer in het nieuws, doordat hij 2 ritzeges én de eindzege van de Giro d’Italia op zijn naam wist te schrijven?

Goed zo !
Pubquiz vraag Algemeen 6889

Wie zie je volgens de taalkundige uitdrukking bij het bereiken van de 50-jarige leeftijd? We zoeken zowel de uitdrukking voor de man als voor de vrouw.

Goed zo !
Pubquiz vraag Eten en drinken 6888
© miya

Een zoete aardappel is een plant uit de windefamilie, maar is geen familie van de aardappel, in tegenstelling tot zijn naam. Na tarwe, rijst, maïs en cassave is het het belangrijkste voedselgewas in ontwikkelingslanden. Mogelijke synoniemen voor de zoete aardappel zijn kumara of yam, maar wij kennen de zoete aardappel, die insuline bevat en dus beter is voor diabetespatiënten nog onder een andere naam die we hier zoeken. Ken je ook deze naam?

Goed zo !
Pubquiz vraag Slangen Dieren Reptielen 6887

Een streepje fauna kan nooit geen kwaad. We zoeken de Engelstalige naam van de gifslang uit de familie van de koraalslangachtigen. Typerend aan deze slang is de blauwzwarte kleur van de binnenzijde van zijn bek. De kleur van de schubben is grijs tot olijfgroen en meestal heeft hij een beige tot bruin-witte buik. De slang kan tot 4 meter lang worden en is daarmee de langste gifslang in Afrika. De slang is overigens ook de snelste slang ter wereld, op korte afstand kan hij een snelheid tot 20km/h halen. Is fauna niks voor jou? Dan kan je gerust ook antwoorden met een StuBru-DJ die vooral furore maakt in de hiphopscene, een attractie in Phantasialand of met één van de bijnamen van Kobe Bryant.

Goed zo !

We zoeken de naam van een kansspel met kaarten. Nee, geen poker of blackjack, maar wel een vermoedelijk uit Italië komend gokspel die op dit moment zelfs het nummer één casinospel ter wereld is, vooral door de enorme populariteit in Azië en de VS. Het doel van het spel is om in te zetten op de hand dat met een puntentotaal van 9 of zo dicht mogelijk daarvan in de buurt zal eindigen. Je speelt het spel altijd tegen de bank of de dealer. De heer, vrouw, boer en 10 zijn 0 punten waard, de Aas is er 1 waard en de andere kaarten behouden hun waarde. Er is één inzetronde, namelijk voor het spel start moet je beslissen de bank wint, de speler of het een gelijkspel wordt. Als je goed hebt ingezet, verdubbel je je inzet, en als je inzet op een gelijkspel, dan wordt je inzet verachtvoudigd. Je kent het misschien vanuit de James Bond films, want hij speelde het spelletje geregeld in de films.

Goed zo !
Pubquiz vraag Voetbal 6885
© Dijk, Hans van

Voor de echte sportliefhebbers zal de carrière wellicht voldoende zijn. Voor de mindere sportgoden geven we graag nog een foto mee, zeggen we dat hij momenteel de jongerencoach is van Ajax en dat zijn nationaliteit Nederlands is. 1976 - 1980: Ajax, 1980 - 1984: Standard Luik, 1984 - 1987: Feyenoord, 1987 - 1990: Beerschot,1990 - 1996: Germinal Ekeren
We zoeken enkel zijn achternaam.

Goed zo !
Pubquiz vraag Spanje Middeleeuwen 6884
© Wolfgang Pehlemann

Onder het thema geschiedenis & toerisme trekken we voor deze vraag naar Spanje. We zoeken de naam van het middeleeuws paleis en fort van de Moorse heersers van het koninkrijk Granada in Andalusië. Het complex, dat zich op een oppervlakte van maar liefst 140.000 m² uitspreidt, bevindt zich op een heuvelachtig plateau aan de zuidoostelijke grens van Granada.

Goed zo !
Pubquiz vraag Speelgoed 6883

We kennen het allemaal uit onze kindertijd. Menig uren lieten we dit voorwerp van de trap ‘lopen’. Dit voorwerp heeft vele namen zoals springveer, spiraal of trappenloper, maar wat is de officiële naam van deze veer?

Goed zo !
Pubquiz vraag Speelgoed 6882

Eerst was er de flipporage met onder andere Looney Tunes op de ronde schijfjes. De opvolger kwam er in 1996 met achthoekige plastic schijfjes waarop voetballers werden afgebeeld. Zo kon je voor iedere ploeg uit de toenmalige Belgische Eerste Klasse een volledig elftal verzamelen. Welk gadget liet ons halverwege de jaren 90 massaal naar de Croky Chips grijpen met obese vaders en stikkende oma’s tot gevolg?

Goed zo !
Pubquiz vraag Speelgoed 6881

Dit speelgoed bestaat nog steeds maar kende zijn hoogtepunt in de jaren 90. Het bestaat uit plastic onderdelen die op meerdere manieren in elkaar geklikt kunnen worden en wordt vaak vergeleken met Lego en Meccano. U ziet hier enkele van de basisonderdelen van dit speelgoed.

Goed zo !
Pubquiz vraag Religie 6880

Deze benaming slaat op een zesvleugelige engel van hoge rang. Dit type engel is ondergeschikt aan de aartsengel maar is hoger in rangorde dan de cherub. Ze worden genoemd in de Bijbelse boeken ‘Jesaja’ en de ‘Openbaring van Johannes’, en het Nag Hammadi- boek ‘Oorsprong van de Wereld’.

Goed zo !
Pubquiz vraag Latijn 6879
© Antoine Taveneaux

We zijn op zoek naar een leenwoord uit het Latijn. Het kan zowel kan staan voor een hoofdstuk uit de bijbel als voor een kerkelijk bestuurscollege, zijnde een bijeenkomst van kanunniken.

Goed zo !