Makkelijke pubquizvragen

6357 resultaten

Pubquiz vraag Natuurkunde 6853
© Tigerente

'Sporenplanten' of 'lagere planten' zijn organismen die tot de planten gerekend worden maar bloemen, vruchten, noch zaden vormen. Zij planten zich logischerwijs voort via sporen. Bekende groepen van deze planten zijn onder andere varens, paardenstaarten en wolfsklauwen. Onder welke wetenschappelijk naam zijn deze sporenplanten gekend?

Goed zo !
Pubquiz vraag Economie 6852

Deze groothandel opende in 2018 haar elfde winkel in België, meer bepaald in Middelkerke. Deze moest in augustus 2019 door een juridisch dispuut met concurrent Aronde onmiddellijk noodgedwongen de deuren sluiten. Als onderdeel van de Makro-groep wil deze groothandel de professionals in de horeca en voeding ondersteunen met een breed assortiment aan droge voeding, dagverse producten en horecabenodigdheden. We zoeken de volledige naam van deze keten.

Goed zo !

Deze locatie in het Centraal Station van Antwerpen werd gebouwd met de bedoeling om er het Thalysstation in onder te brengen. In 2013 werd echter op voorspraak van 3 medewerkers van Studio 100 beslist om er een pretpark uit te bouwen. In 2017 ging het pretpark met 60 attracties open voor het publiek. Ze zijn gebouwd rond 6 Belgische stripreeksen. In welk pretpark kan je terecht in de themazones rond Suske en Wiske, Urbanus, Lucky Luke, De Smurfen, Jommeke en De Kiekeboes?

Goed zo !
Pubquiz vraag Rivieren 6850
© Kiefer

We zoeken de rivier die op 735m hoogte ontspringt op de Col du Busang in de Vogezen en 544km later uitmondt in de Rijn nabij Koblenz.

Goed zo !
Pubquiz vraag Voetbal 6849
© Late1

Welke Peruviaan maakte in het Champions League seizoen 2003/2004 het enige doelpunt tegen AC Milaan, zodat Club Brugge daar met de overwinning kon gaan lopen? Bijgenaamd Condor of Mozart was hij niet altijd even geliefd door het makkelijk weglachen van gemiste kansen.

Goed zo !
Pubquiz vraag Zuid-Afrika 6848
© Andres de Wet

Deze Zuid-Afrikaanse stad ook Eikestad genoemd, huisvest één van de belangrijkste Afrikaanse universiteiten. Na Kaapstad, dat op een 50-tal kilometer ligt, is deze stad de oudste Europese nederzetting. In 2007 werd een gelijknamige Nederlandse tv-serie uitgezonden.

Goed zo !
Pubquiz vraag Eilanden 6845
© Bourrichon - fr:Bourrichon

We zoeken een archipel die het hele jaar door door toeristen gefrequenteerd wordt vanwege zijn milde klimaat en die uit 8 eilanden bestaat. De archipel draagt dezelfde naam als het grootste eiland, dat als hoofdstad Funchal heeft. De coördinaten zijn 32°45'0"NB, 17°0'0"WL

Goed zo !
Pubquiz vraag Iran 6844
© Uwe Dedering

De hoofdstad van de provincie Färs in Iran telt 1,5 miljoen inwoners en wordt ook de stad van rozen en nachtegalen genoemd. Ze ligt aan de voet van het Zagrosgbebergte en is de geboortestad van Qutb al-Din al-Shirazi, de eerste geleerde die de regenboog verklaarde. Welke stad zoeken we?

Goed zo !
Pubquiz vraag Bruggen 6843
© Ruialbuquerque

Nog eens een korte vraag: In welke stad ligt de Maria Pia-brug, ontworpen door Gustav Eiffel?

Goed zo !

Als ik namen als Fred De Bruyne of Germain Derycke zeg, dan moet je al een geoefende sportquizzer zijn om meteen de link te kennen tussen deze twee wielrenners. Deze twee Belgische wielrenners wisten namelijk als enige twee de volgende klassiekers op hun naam te schrijven: Milaan-San Remo, Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix en Luik-Bastenaken-Luik. Welk 5de monument wisten beide heren nooit te winnen, waardoor ze niet in het illustere rijtje van Merckx, Van Looy en De Vlaeminck passen?

Goed zo !
Pubquiz vraag Media 6841
© Gage Skidmore

Welke 51-jarige voormalig American football speler werd na zijn sportcarrière acteur (onder andere in de sitcom Brooklyn Nine-Nine) en presentator en presenteerde dit jaar de spin-off van de Got Talent series: AGT: The Champions en nadien ook het laatste seizoen van America’s Got Talent?

Goed zo !

Welke Amerikaanse actrice had de eer om de allereerste vrouwelijke superheld te vertolken in Captain Marvel en Avengers: Endgame? Marvel zelf omschreef de rol van Captain Marvel ofte Carol Danvers als de “de krachtigste superheld van het Marvel universum”, een uniqum in de hedendaagse filmgeschiedenis. De actrice, 30 jaar ondertussen, had vroeger ook al toprollen in “Room”, waarvoor ze een oscar kreeg.

Goed zo !

Welke Amerikaanse metalband, gevormd rond David Draiman, werd bij het grote publiek bekend met deze cover van Simon & Garfunkel’s “Sound of Silence”. Andere bekende nummers van de band zijn ongetwijfeld "Stupify" en "Down with the Sickness"

Goed zo !

Voor deze vraag gaan we op zoek naar een Italiaans klassieker die zijn oorsprong kent in Milaan. De basis van het gerecht zijn kalfsschenkels die met onder andere uien, wortels en bleekselderij worden gestoofd in witte wijn. Een echte Italiaan zou het hierbij laten, maar vaak worden er in onze contreien ook nog tomaten aan toegevoegd. Het gerecht wordt meestal geserveerd met risotto of pasta en wordt afgewerkt met gremolata.

Goed zo !
Pubquiz vraag Muziek 6837
© Tore Sætre

Op de foto zien jullie de 33-jarige zus van Beyoncé, die op haar beurt ook een - weliswaar minder succesvolle - carrière heeft uitgebouwd als singer-songwriter & actrice. Daarnaast mag ze ook nog titels als producer en professionele danseres aan haar CV toevoegen. In 2006 had ze een prominente rol in de film Bring It On: All or Nothing van regisseur Steve Nash, waar ook Rihanna een rol in vertolkte als haarzelf. Onder welk monomiem, tevens haar voornaam, is de zus van Beyoncé beter bekend?

Goed zo !
Pubquiz vraag Auteurs 6836
© Vysotsky

We zijn op zoek naar deze 52-jarige Vlaamse schrijver van voornamelijk romans en theaterstukken. In de literatuur is hij voornamelijk bekend van zijn drieluik “Wij”, “Winst”, “Wil”, waarbij die laatste verschillende prijzen in de wachten wist te slepen, waaronder de Fintro Literatuursprijs. Eerder dit jaar werd het boek “Wij zijn het klimaat” gepubliceerd van Anuna De Wever en Kyra Gantois, dat hij optekende op basis van de brieven die de meisjes hadden geschreven naar politici, ouders, grootouders en studenten.

Goed zo !
Pubquiz vraag Ruimtevaart 6834

Op de foto zien jullie de foto genomen door New Horizons op 1 januari van dit jaar. Niet zomaar een foto natuurlijk, want het is de eerste foto van de planetoïde die we zoeken. Vroeger werd hij 486958 of 2014 MU69 genoemd, maar na zijn ontdekking krijg hij zijn tweeledige naam, waarbij het eerste deel verwijst naar de grote romp en het tweede deel, verwijzend naar het kleinere hoofd. Graag zijn naam.tip voor de cultuurliefhebber: het is ook een gekend theatergezelschap uit Gent.

Goed zo !
Pubquiz vraag Bergen 6832

U hoeft geen genie te zijn om te weten dat Europa meerdere bergketens telt.We zoeken een halfcirkelvormige keten met een lengte van bijna 1500 kilometer en een breedte van 100 tot 350 km. De cirkel is open naar het westen en begint in het noorden bij de Donau ter hoogte van Bratislava. In het zuiden eindigt de keten bij de IJzeren Poort op de grens tussen Servië en Roemenië.

Goed zo !

Deze op de Siciliaanse maffia lijkende misdaadorganisatie is één van de machtigste criminele organisatie ter wereld en vindt zijn oorsprong in Calabrië. De naam van de organisatie verwijst naar het Grieks en zou “Het genootschap van moedige mannen” betekenen, maar andere bronnen spreken eerder van een samensmelting van twee Griekse woorden die dan “Goede Mannen” zou betekenen. Alle leden zijn onderling verbonden doordat ze verwant of aangetrouwd zijn. Wat is de naam van deze tegenhanger van de Cosa Nostra?

Goed zo !
Pubquiz vraag The Beatles 6830

Eén van de grootste en meest gekende Engelse popmusici was zonder twijfel John Lennon. Naast vredesactivist en man van Yoko Ono, was hij ook de oprichter van “The Quarrymen”, die na enkele wijzigingen in de bezetting uiteindelijk evolueerde tot The Beatles. Hij werd op 40-jarige leeftijd vermoord voor zijn huis door een gestoorde fan. Wie zoeken we?

Goed zo !
Pubquiz vraag Dieren Vogels 6829
© Doug Janson

We zijn op zoek naar een familie van vogels uit de orde van de zangvogels die zijn uitgedost met zeer weelderige veren. De vogels zijn stevig gebouwd met een vrij zware snavel en krachtige poten en tenen en variëren van in grootte tussen een spreeuw en een kraai. Tot de familie behoren onder andere de bruine & de zwarte sikkelsnavel. Mocht dit nog te moeilijk zijn dan kan je ook antwoorden met een televisieprogramma uit de jaren ‘90 van de Nederlandse zender AVRO of met een gedeelte van een hit van Meatloaf.

Goed zo !
Pubquiz vraag Nieuw-Zeeland 6828
© Labour Party

Op de foto zien jullie de huidige premier van Nieuw-Zeeland. Door de aanslagen die er begin dit jaar gebeurden in Cristchurch, kwam deze premier geregeld in het nieuws. Zo verklaarde ze bijvoorbeeld in maart 2019 om nooit de naam van de dader te noemen en riep ze het volk op enkel de namen van de slachtoffers te gebruiken, zodat zij geëerd worden ipv de dader.

Goed zo !

We zoeken deze keer een Brits bedrijf dat versterkers maakt voor elektrische gitaren en basgitaren. Samen met Marshall en Vox vormende ze vanaf de late jaren zestig het “Britse” gitaarversterkergeluid. Enkele gekende gebruikers van hun versterkers zijn Guy Berryman van Coldplay, Jimmy Page van Led Zeppelin, Jamie Cook van Arctic Monkeys of Noel Gallagher.

Goed zo !
Pubquiz vraag Algemeen 6825

Welk Zwitsers horlogebedrijf, opgericht in 1983 door Nicolas Hayek (op de foto) kende een hoogconjunctuur in de jaren 90 door verschillende lijnen op de markt te brengen en door ook juwelen op de markt te brengen. Zo investeerden ze ook samen met Mercedes-Benz in een auto die de ideeën van het horloge belichaamde. De auto (op de foto) werd een echt succes, maar het bedrijf naar waar we op zoek gaan trok zich nog voor de wagen in productie kwam uit het project. Het bedrijf is wel voor eens en voor altijd verenigd met de wagen, aangezien het een deel van de acroniem bevat.

Goed zo !

Jullie zagen de trailer voor de miniserie “Appel Tree Yard” waarin onze gezochte Engelse actrice de rol van Dr Yvonne Carmichael speelde. Eerder maakte ze haar debuut op het witte doek als Bess McNeil in Lars von Triers Breaking the Waves uit 1996, waarvoor ze ook meteen genomineerd werd voor een Oscar. Dit jaar schitterde ze als Ulana Khomyuk in Chernobyl, waarvoor ze dit jaar een Emmy-nominatie voor in de wacht sleepte. Welke actrice zoeken we?

Goed zo !