Moeilijke pubquizvragen

106 resultaten

mijlpaalarrest van het Amerikaanse Hooggerechtshof

Eén van de meest geruchtmakende processen van 2022 vond zijn oorsprong in 1973. Toen deed persoon A persoon B in DE VS een proces aan. Het was een mijlpaalarrest van het Amerikaanse Hooggerechtshof uit 1973, waarin dit hof een oordeel uitsprak over de toenmalige abortuswetgeving in de Verenigde Staten. Geef beider namen?

Goed zo !
Italiaanse renaissance schilder

Wat is de naam van deze Italiaanse renaissance schilder waarvan je hier een zelfprotret ziet?

Goed zo !
Romeins veldteken

Het was het belangrijkste veldteken van een Romeins legioen. Het symbool voor het veldteken werd in 105 v.Chr. door de Romeinse generaal Gaius Marius ingevoerd. In vredestijd werden de veldtekens bewaard in de Tempel van Saturnus in Rome. Elk legioen had er slechts één; daarom was het een grote schande voor het desbetreffende legioen wanneer deze standaard verloren ging. Graag de naam van dit veldteken.

Goed zo !
Chinese EV-only autofabrikant

Wat is de naam van deze Chinese EV-only autofabrikant die opgericht werd in 2017? Door de unieke samenwerking met Cardoen en een klantgerichte werkwijze zonder peperdure showrooms van het merk zelf, biedt het automerk maximale waarde voor haar Belgische klanten. In het design en de productie van de U5 ging er veel aandacht naar innovatie en kwaliteit. Daarom worden bijna maandelijks nieuwe Europese landen aan het lijstje toegevoegd.

Goed zo !
Belgische
astronaut
© Sebastiaan ter Burg

Als we al zijn diploma’s willen opnoemen, zijn we nog wel even bezig. Hij gaf les aan tal van universiteiten en zou wel eens de eerste Waal in de ruimte kunnen worden. Hij werd uit 22 000 kandidaten geselecteerd voor het nieuwe ruimteprogramma van de ESA. Wat is de naam van deze nieuwe, en als u het ons vraagt ‘lekkere’, Belgische astronaut?

Goed zo !
grondgebied van de Duitstalige gemeenschap

Het grondgebied van de Duitstalige gemeenschap beslaat 9 gemeenten. Wij gaan op zoek naar de grootste van deze gemeenten, in oppervlakte welteverstaan. Je kan er in de deelgemeente Manderfeld rondlopen en ook het meer van Bütgenbach rijkt tot in deze gemeente. Welke gemeente zoeken we?

Goed zo !
Spotify willekeurige volgorde

“We maken onze albums niet zonder reden met zoveel zorg en denken ook niet voor niets na over de liedjesvolgorde. Onze kunst vertelt een verhaal en die verhalen moeten beluisterd worden zoals ze bedoeld zijn. Dank je wel voor het luisteren, Spotify.” De muziekdienst reageerde vervolgens met: “Alles voor jou”. Voor welke artiest(e) heeft Spotify - zij het tijdelijk - de mogelijkheid verwijderd om een album op willekeurige volgorde af te spelen? Sinds augustus 2022 is deze maatregel enkel nog van toepassing op gratis accounts.

Goed zo !
hoofdsponsor van de Tour de Femmes

Een ritwinnaar in de Tour de France krijgt niet alleen de eer cadeau, maar ook een gele pluche leeuw. In de Tour de Femmes viel het dan ook op dat de winnares naast de gebruikelijke leeuw ook met een eekhoorn stond te pronken. Deze eekhoorn is Scotty, de mascotte van de hoofdsponsor van de Tour de Femmes. Wie is deze hoofdsponsor?

Goed zo !
veldslag Honderjarige Oorlog

Op 17 juli 1453 op ongeveer 40 kilometer ten oosten van Bordeaux kruisten de Fransen en de Engelsen de degens. Door de overwinning van de Fransen werd het Engelse leger teruggedrongen naar de streek rond Calais en uit Frankrijk gedreven. Dit treffen wordt ook het einde van de zogenaamde Honderjarige Oorlog genoemd. Over welke veldslag hebben we het?

Goed zo !
land met drie buurlanden

We zoeken een land met slechts 3 buurlanden. Je krijgt van ons de vlaggen van deze 3 buurlanden.

Goed zo !
schilder Rijksmuseum in Amsterdam

Vanaf 10 februari 2023 kan je in het Rijksmuseum in Amsterdam de bekendste, maar ook nooit vertoonde werken van deze 17de eeuwse meester gaan bekijken. Maar liefst 28 van de 36 geverifieerde doeken zullen kunnen worden bezichtigd waaronder ‘Het straatje’, ‘De onderbreking van de muziek’ en ‘De geograaf’. Welke kunstschilder staat centraal in het Rijksmuseum tussen 10 februari en 4 juni?

Goed zo !
Amerikaanse vulkaan

In november 2022 spuwde de Mauna Loa op Hawaïi nogmaals gloeiende lava. Dit is 1 van 16 ‘decade vulcanos’ of in het Nederlands: vulkanen van het decenium. 16 vulkanen die gelegen zijn in een dichtbevolkte regio met een geschiedenis van grote uitbarstingen. Wij zoeken de andere Amerikaanse vulkaan op de lijst en helpen jullie even: hij ligt in de staat Washington en maakt daarmee deel uit van de beroemde Ring of Fire. Hij is tevens de hoogste top van de Cascade Range.

Goed zo !
naam van een Amerikaanse vliegtuigontwerper

We zoeken de naam van een Amerikaanse vliegtuigontwerper. Hij stierf in 1954 op 74-jarige leeftijd, maar zijn herinnering leeft voort in de meer dan 200.000 toestellen die zijn naam dragen. We tonen meteen ook model 172. Dit éénmotorig propellervliegtuig telt 4 zitplaatsen en is het meest geproduceerde vliegtuig ter wereld. Wat is de naam fabrikant en dus ook van de Amerikaanse ontwerper die we zoeken?

Goed zo !
boek van Charles Dickens

Rond Kerst kan u zeker altijd kijken naar filmversies van deze klassieker uit 1843. Het is een victoriaanse allegorie over een oude en verbitterde vrek, Scrooge, die in de nacht voor Kerstmis een aantal dromen heeft en daardoor tot inkeer komt. Wat is de titel van dit boek van Charles Dickens?

Goed zo !
grondleggers van de Nouvelle Vague
© Gary Stevens

In september 2022 overleed één van de grondleggers van de Nouvelle Vague op 91-jarige leeftijd. Zijn film ‘À bout de souffle’ uit 1960 wordt als een mijlpaal in de filmgeschiedenis gezien. Hij brak toen immers met allerlei conventies door zich te laten beïnvloeden door de Amerikaanse gangsterfilms, door zijn ruwe montage en door met een laag budget te werken. Wat is zijn naam?

Goed zo !
ploeg Ronaldo

"Siuuuuuu", galmde door Saudi-Arabië op 3 januari 2023. Op die dag werd Ronaldo officieel gepresenteerd door zijn nieuwe ploeg in het Mrsool Park-stadion. Bij welke ploeg tekende Ronalda een lucratieve overeenkomst van 200 miljoen euro per jaar?

Goed zo !
Ant-Man 2023
© Walt Disney Studios Motion Pictures

In februari 2023 kwam er een nieuw film uit van de An-Man reeks uit de Marvel Comics. De film wordt geregisseerd door Peyton Reed. We horen graag de volledige titel van deze film.

Goed zo !
Chinees nieuwjaar 2023

Welk dier staat centraal in het Chinese nieuwjaar van 2023? Het is het vierde dier in de twaalfjaarlijkse cyclus van de Chinese dierenriem volgens de Chinese kalender.

Goed zo !
WK darts 2023
© Sven Mandel

Geen vierde wereldtitel darts voor Michael van Gerwen, de Nederlander die al een heel WK op een torenhoog niveau aan het gooien was. In een hoogstaande finale werd Van Gerwen overklast door deze 'Bully Boy'. Wat is zijn naam?

Goed zo !
Pubquiz vraag Algemeen 8090

Wij zeggen gewoon 2e Kerstdag. Maar welke naam gebruiken de Britten voor deze dag?

Goed zo !
Pubquiz vraag Films 7859

Een van de meest gespeelde kerstfilms is Home Alone. De film met Macaulay Culkin dateert al van 1990. In de film gaat de familie op reis naar Parijs. Wij vragen u wat de naam is van de familie?

Goed zo !
Pubquiz vraag Ontspanning 3654

De quiz ‘ de slimste mens’ ter wereld bestaat uit verschillende rondes. We zoeken de naam van de ronde waarbij elke kandidaat een vraag krijgt die via een videoboodschap wordt gesteld door een extern persoon, meestal een bekende Vlaming.

Goed zo !
hoofdstad Noorwegen

Wat is de hoofdstad van Noorwegen?

Goed zo !
hoofdstad Montenegro

Wat is de hoofdstad van Montenegro?

Goed zo !
hoofdstad Moldavië

Wat is de hoofdstad van Moldavië?

Goed zo !