In België zijn er drie abdijen die hun eigen kaas maken. De eerste twee zijn Orval en Westmalle. Ken jij de derde abdij die in een deelgemeente ligt van Mol?
In België zijn er drie abdijen die hun eigen kaas maken. De eerste twee zijn Orval en Westmalle. Ken jij de derde abdij die in een deelgemeente ligt van Mol?
We zoeken een verrassende combinatie uit de Italiaanse keuken met fijne kalfslapjes die koud geserveerd worden met een saus van tonijn en kappertjes. Welke specialiteit uit de streek van Piermonte zoeken we hier?
Bekijk vraagDe techniek die we zoeken om voedsel gedurende lange periode te conserveren, is uitgevonden door de Franse suikerbakker Nicolas Apert. Vlak voor zijn dood verkocht hij zijn methode aan een Zwitserse familie, die het op haar beurt doorverkocht in 1892. De koper stichtte op 1 januari 1900 samen met zijn compagnon een onderneming onder zijn naam. Geef de naam van de bekende flessen die nog steeds door dit bedrijf worden gemaakt?
Bekijk vraagDeze vrucht staat symbool voor vruchtbaarheid vanwege de vele zaden, maar ook voor de dood vanwege de rode kleur van het binnenste van de vrucht. Wat is de naam van deze vrucht?
Bekijk vraagWe zoeken de vrucht van een meloenboom. De vrucht wordt ook wel “boommeloen” genoemd. De vruchten groeien aan de stam van de boom. De boom komt oorspronkelijk uit Mexico en kan tot zes meter hoog worden. De stam is hol, de bladeren zijn groot en vingervormig. De vrucht is rond tot ovaalvormig en circa 20 cm lang.
Bekijk vraagWe zijn voor de volgende vraag op zoek naar een boomsoort en gelijknamige vrucht. Het is de kruising tussen een pompelmoes en een grapefruit. De vrucht komt oorspronkelijk uit Thailand en Maleisië en heeft zich van daaruit verspreid over China, India en Iran. Jullie krijgen nog de Latijnse naam om af te sluiten: Citrus maxima paradisi. Welke vrucht?
Bekijk vraagKaviaar, ook wel het zwarte goud genoemd, bestaat uit de onbevruchte eitjes van een vis. De naam "kaviaar" is afkomstig van het Perzische woord ??????? (Khag-avar). De eerste kaviaareters waren Perzen (Iraniërs) die geloofden dat kaviaar hun uithoudingsvermogen en hun potentie zou verbeteren. Negentig procent van de kaviaar die op de markt gebracht wordt, is ofwel van Russische of van Iraanse afkomst. Graag de naam van de vis waaruit deze delicatesse komt?
Bekijk vraagWe zoeken de Franse term voor de bewerking uit de méthode traditionnelle waarin van een stille wijn een bruisende champagne wordt gemaakt. Hierbij worden de flessen die met de hals in een pupitre staan met een korte handbeweging gedraaid, geschud en iets verticaler in de opening gebracht. Vandaag wordt dit werk soms al geautomatiseerd, maar doorgaans gebeurt dit nog met handenarbeid. Wat is de term voor deze bewerking?
Bekijk vraagHoe heet een keramische kamado barbecue, welke omarmd wordt door barbecue liefhebbers over de hele wereld. Door de unieke vorm en het dubbelwandige keramiek vindt er heteluchtcirculatie plaats in dit toestel en is de temperatuur nauwkeurig te regelen door de RVS luchtschuif en de gietijzeren regeldop af te stellen. Op dit toestel worden gerechten sneller bereid, drogen ze niet uit en behouden ze hun voedings- en smaakstoffen. Het hoogwaardige keramiek in combinatie met goede houtskool zorgt voor een unieke smaakbeleving en een zeer lange brandduur. Of je nu wilt grillen, bakken, koken, stoven, roken of slow cooking wilt toepassen, er is niets dat deze keramische outdoor cooker niet kan.
Bekijk vraag