Mogen we vragen om deze advertentie te bekijken?
Om onze kosten te compenseren,
tonen we deze reclame.
Na het bekijken van deze advertentie,
krijg je dit 2 uur niet meer te zien.

Pubquiz vraag 1929 Wetenschap

Quizvraag Wetenschap 1929Hoe noemt men het proces waarbij op basis van diffusie een vloeistof, waarin stoffen zijn opgelost, door een zogenaamd halfdoorlatend membraan (ofte een semipermeabele wand) stroomt, dat wel de vloeistof doorlaat maar niet de opgeloste stoffen?
Pubquiz vragen over Wetenschap

Quizvraag Wetenschap
Natriumnitraat is het natriumzout van salpeterzuur. De zuivere stof komt voor als een zeer hygroscopisch kleurloos tot wit kristallijn poeder, dat zeer goed oplosbaar is in water.Het werd vroeger gebruikt als meststof en bij de productie van buskruit. Natriumnitraat is een voedingsadditief (een conserveermiddel) met als E-nummer E251. Wat is de volledig correcte brutoformule van natriumnitraat?
Quizvraag Wetenschap
In 2018 verloren we ook het mogelijk grootste tot dan toe nog levende genie, als we even Etienne Vermeersch en Maarten Boudry buiten beschouwing laten. De halve computer Stephen Hawking dus. Die had zeker wél kunnen helpen met die kast. Maar of er op zijn sterfdag veel taart zal zijn gegeten, weten we dan weer niet. Maar dat is wel wat wiskundigen dan doorgaans doen. Op welke bijzondere dag overleed Hawking dus? Wellicht niet geheel toevallig, want aangezien het universum in balans moet zijn, was het ook de geboortedag van Albert Einstein. U mag antwoorden met de datum (dus eerst een cijfer en dan de maand). (ook pornoster Sasha Grey werd op die datum geboren, maar dat is wellicht iets minder relevant)
Quizvraag Wetenschap
We zoeken de naam van kunststofproducten die behalve koolstofatomen ook het element fluor bevatten. We gaan je niet vragen wat de correcte naam is van deze stoffen (het zijn poly- en perfluoralkylstoffen), maar we hadden graag geweten wat de merknaam is waaronder we de stof PTFE kennen. Dit gepolymeriseerd polytetrafluoretheen was jaren vóór het PFAS-verhaal al in opspraak geraakt door zijn milieu-belastende stoffen. U kent de merknaam vooral omdat het ervoor zorgt dat uw voedingsmiddelen nauwelijks aan de pan blijven plakken.
Quizvraag Wetenschap
Wat is de eenheid voor lichtstroom? De naam die we zoeken was tevens ook de vroegere benaming van het restaurant Pont Levis gevestigd aan de ophaalbrug te Oudenaarde.