Mogen we vragen om deze advertentie te bekijken?
Om onze kosten te compenseren,
tonen we deze reclame.
Na het bekijken van deze advertentie,
krijg je dit 2 uur niet meer te zien.

Pubquiz vraag 6113 Wetenschap

Quizvraag Wetenschap 6113

© Lijnis Nelemans - De zwevende levende kikker waarmee de Nederlander Andre Geim in 2000 de prijs won.


Jaarlijks worden er 6 Nobelprijzen uitgereikt voor bijzondere verdiensten in de literatuur, geneeskunde, scheikunde, fysica, economie en de vrede. Maar daarnaast worden er jaarlijks ook prijzen uitgedeeld voor absurd, op het eerste gezicht nutteloos maar methodisch toch erg goed uitgevoerd wetenschappelijk onderzoek. Hoe heten deze prijzen?
Pubquiz vragen over Wetenschap

Quizvraag Wetenschap
De uitreiking van de Nobelprijzen voor 2019 is achter de rug. Dat jaar ging de prijs voor scheikunde naar drie wetenschappers die aan de basis stonden van de ontwikkeling van oplaadbare batterijen. Over welke batterijen gaat het hier?
Quizvraag Wetenschap
In 2018 deed een ESA project vanuit Paranal (Chili) haar eerste observatie. We zoeken de naam van een opstelling van telescopen die de Search for habitable Planets EClipsing ULtra-cOOl Stars. In het Nederlands: het detecteren van leefbare planeten ter grootte van de aarde die in banen om nabije uiterst koele sterren en bruine dwergen draaien. Hoe heet dit project?
Quizvraag Wetenschap
Een hyperkubus of n-kubus is een gesloten, compact en convex ruimtelijk figuur in n dimensies. Voor n = 0, 1, 2 en 3 noemen we dergelijke figuur resp. punt, lijn, vierkant en kubus. Voor n > 3 wordt het moeilijk om ons dit fysisch voor te stellen, maar theoretische wetenschappers zijn daar blijkbaar nogal bedreven in, zozeer zelfs dat ze voor de 4-kubus ook een naam verzonnen hebben. Deze naam wordt bovendien gretig gebruikt door schrijvers van science-fiction en fantasy. Zo is er niet alleen de film met die naam uit 2003, maar figureert hij ook in de Marvel-films zoals The Avengers en Guardians of the Galaxy, en niet te vergeten ook in Interstellar uit 2014. Wat is die naam voor een 4-kubus?
Quizvraag Wetenschap
We zijn op zoek naar een oude maateenheid van massa. In het tegenwoordige spraakgebruik is het gelijk aan 100 gram, 1 hectogram of 0,1 kilogram. Voor de invoering van het metriek stelsel stond deze maateenheid meestal voor ca. 30 gram en was het 1/16 van een pond (ca. 480 gram) of 1/12 van een medicinaal pond (ca. 375 gram). Zelf was deze maateenheid onderverdeeld in acht drachmen. Welke maateenheid?