Van wiens hand is dit schilderij?
Van wiens hand is dit schilderij?
Mijd het stelen en bedriegen.
Dit schilderij werd door Théodore Géricault geschilderd in 1822. Het maakt deel uit van een serie van tien portretten gemaakt voor de psychiater Étienne-Jean Georget. Géricault schilderde deze portretten aan het einde van zijn carrière en ze vormen het laatste hoogtepunt uit zijn oeuvre. Het schilderij wordt tentoongesteld in het Museum voor Schone Kunsten in Gent. De titel van dit schilderij is "Portret van een …" ja van een wat eigenlijk: denk aan het zevende gebod en aan het feit dat dit geschilderd werd voor een psychiater.
Wie werd in 1907 de grondlegger van het kubisme met het schilderij 'Les demoiselles d'Avignon'?
Bekijk vraagVoor deze vraag zoeken we in de 15e eeuwse sferen. We zoeken namelijk een werk van de excentrieke schilder Jeroen Bosch. Eind 15e eeuw maakte hij deze bizarre en zinnenprikkelende triptiek. Het werk kan je bezichtigen in het Prado. Wat is de driedelige naam van dit toonaangevende werk?
Bekijk vraagDe dood van Marat is een neoklassiek schilderij dat in 1793 is geschilderd. Het geldt als zijn voornaamste werk en is tevens één van de opvallendste stukken uit de collectie van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België te Brussel. Van wiens hand is dit kunstwerk?
Bekijk vraagGriekse mythologie: in de tijd dat de duiven nog te voet gingen hield koning Minos op Kreta twee gasten gevangen: Daedalos en zijn zoon. De goden mogen weten om welke reden dat was. Feit is dat ze ontsnapten, of toch ongeveer. Hoe heet de zoon van Daedalos? Op de foto zie je een schilderij van Pieter Breughel de Oudere waarop hij staat afgebeeld.
Bekijk vraagOnder welke naam is het schilderij De compagnie van kapitein Frans Banninck Cocq en luitenant Willem van Ruytenburgh maakt zich gereed om uit te marcheren, een schilderij van Rembrandt van Rijn, beter bekend?
Bekijk vraagB. ‘De slag bij Waterloo’ is een schilderij uit 1824 dat – u raadt het nooit - de slag bij Waterloo uitbeeldt. Het bevindt zich in het Rijksmuseum te Amsterdam en is met zijn vijf bij acht meter het grootste schilderij van de collectie. Het toont een strijdtoneel met daarin centraal de hertog van Wellington. Op een brancard ligt prins Willem II die mee had gevochten. Een boodschapper te paard komt aan om het nieuws te melden dat de Pruisen nabij zijn om mee te strijden. De schilder is een Nederlander die leefde van 1779 tot 1853 en vooral roem vergaarde door zijn schilderijen van gebeurtenissen uit de Nederlandse geschiedenis, waaronder 'De prins van Oranje bij Quatre-bras op 15 juni 1815' uit 1817 en deze 'Slag bij Waterloo'. Naam van deze schilder?
Bekijk vraagHet schilderij dat jullie hier zien is onder meer bekend onder de namen Hille Bobbe en de Heks van Haarlem maar nog bekender onder de naam die wij hier zoeken. Die naam deelt het schilderij met een lied van Boudewijn de Groot en Lennaert Nijgh dat de meesten van jullie zullen kennen in de uitvoering van Rob de Nijs. Wat is de titel van dit lied en dus ook van het schilderij?
Bekijk vraag