Pubquizvragen 2021

45 resultaten

taal app

In mei 2021 vond de 65e editie van het Eurovisiesongfestival plaats in Rotterdam. Het zou te gemakkelijk zijn om te vragen wie de winnaar was: Maneskin is intussen niet meer weg te denken van onze radiozenders en Spotify. De winst van deze Italiaanse groep had echter nog een aantal verrassende gevolgen. Welke bekende app waarop je talen kan leren, rapporteerde een stijging van 56% in nieuwe gebruikers die Italiaans wilden leren na de overwinning van Maneskin?

Goed zo !
accident Tour de France

26 juni 2021, Sizun, een stad op 45 kilometer van de finish van de eerste Tour-etappe. Een vrouw, gekleed in opvallend gele regenjas, houdt langs de kant van de weg een groot bord omhoog. Ze staat echter met haar rug naar het peloton en ziet niet dat ze te dicht bij de weg staat. Verschillende renners, onder wie Tony Martin en Jasha Sütterlin, kunnen haar niet ontwijken. De ravage is enorm. Wat stond er op het bord van deze Française?

Goed zo !
verfilming Frank Herbert

In 1965 verscheen het eerste boek in wat later een hele reeks science fiction boeken zou worden. Deze boekenreeks, geschreven door Frank Herbert vertelt het verhaal van Paul Atreides, een briljante en begaafde jongeman die tot grootse dingen is voorbestemd en de toekomst van zijn volk veilig moet stellen. Wat is de naam van de recente verfilming die in september 2021 in België in première ging met Timothée Chalamet en Zendaya in de hoofdrol?

Goed zo !
ruimtetelescoop

Op 18 december 2021, zal de Nasa de opvolger van de Hubble Space Telescope lanceren. Sinds 1990 heeft Hubble vele van de meest iconische ruimtebeelden gemaakt die we allemaal gezien hebben. De nieuwe telescoop zal opnames maken in het infrarode spectrum, en zal vanop ruwweg 1,5 miljoen km van de aarde kijken naar de verste sterrenstelsels. Naar welk hoofd van Nasa, die in de jaren 60 de opstart van de bemande ruimtevaart leidde, is deze nieuwe telescoop vernoemd?

Goed zo !
luchthaven Berlijn

De luchthaven was tot 31 oktober 2020 de grootste van de twee in gebruik zijnde luchthavens, naast Schönefeld, in het hoofdstedelijke gebied van Berlijn. De luchthaven ligt op ongeveer acht kilometer van het centrum van Berlijn. Het vliegveld is vernoemd naar uitvinder Otto Lillenthal. Na de opening van de Flughafen Berlin Brandenburg op 31 oktober 2020 eindigden de reguliere vluchten naar deze luchthaven op 8 november 2020 en sloot de luchthaven voorgoed in mei 2021. Welke luchthaven zoeken we?

Goed zo !
Chinese vastgoedbedrijf

Bij het opmaken van deze quizvraag, was de beurswaarde van dit bedrijf al met meer dan 80% gekelderd dit jaar (2021). Dit Chinese vastgoedbedrijf kwam de laatste maanden in het nieuws omdat het door zijn enorme schulden, zijn leveranciers mogelijks niet meer kan betalen. Een ineenstorting van dit bedrijf zou door zijn enorme omvang schokgolven door de Chinese, en bij uitbreiding wereldwijde financiële markten kunnen sturen. Wat is de naam van dit bedrijf?

Goed zo !

Op zaterdag 30 oktober 2021 overleed de Italiaanse kok Aldo Campeol. Hij is wereldberoemd door een dessert dat in zijn restaurant Le Beccherie in Treviso door een gelukkig toeval bedacht en voor het eerst geserveerd werd in 1972. Zijn chef-kok liet per ongeluk een lepel mascarpone vallen in een mengsel dat bedoeld was om vanille-ijs te bereiden. Campeol, zijn vrouw en de chef-kok voegden nog in koffie gedoopte lange vingers toe en werkten het geheel af met cacaopoeder en het dessert ‘beur me op’ was geboren. Over welk dessert gaat het hier?

Goed zo !
Oscars 2021

In 2021 werden in Los Angeles voor de 93e keer de Oscars uitgereikt. Welke film won drie Oscars, waaronder die van beste film en regie?

Goed zo !
eiland Prins Philip

Op 9 april 2021 rouwde het Verenigd Koninkrijk om de dood van Prins Philip. Hij overleed op 99-jarige leeftijd. Meer dan 70 jaar lang was hij de man aan de zijde van koningin Elizabeth II. Ook elders in de wereld op een piepklein eiland in de Stille Oceaan met slechts 20.000 inwoners heerste er diepe rouw, sinds de jaren 50 vereerden de inheemse stammen Prins Philip als een god. Wat is de naam van dit eiland?

Goed zo !

In juni 2021 werd het tweede kind uit het huwelijk van Harry van Sussex en Meghan Markle, de hertog en de hertogin van Sussex, geborden. Wat is de voornaam van de achtste in lijn voor de Britse troonopvolging?

Goed zo !