Pubquizvragen 2022

54 resultaten

ruimtetelescoop

Deze First Deep Field is de eerste operationele foto die is genomen door de de nieuwe ruimtetelescoop van NASA. De diepveldfoto, die een klein gebied bestrijkt dat zichtbaar is vanaf het zuidelijk halfrond, is gecentreerd op SMACS 0723, een cluster van melkwegstelsels in het sterrenbeeld Volans. Welke ruimtetelescoop maakte deze foto 11 July 2022?

Goed zo !
gasleiding
© Samuel Bailey

We zoeken de nieuwe naam van de tweevoudige onderzeese pijpleiding voor het transport van Russisch aardgas door de Oostzee naar Duitsland. Door de energiecrisis van 2022 is deze vaak in het nieuws geweest. We zoeken niet de namen Oostzee-gasleiding of Baltische pijpleiding.

Goed zo !
kerncentrale Oekraïne
© Ralf1969

We zoeken de naam van de kerncentrale die ligt bij de stad Enerhodar op ongeveer vijftig kilometer van Zaporizja direct aan de rivier de Dnjepr en is Europa's grootste kerncentrale. De kwam vaak in het nieuws in 2022 door de aanwezigheid van de Russische troepen.

Goed zo !
Japans oud-premier

De Japanse oud-premier wordt op 8 juli 2022 neergeschoten bij een verkiezingstoespraak in Nara en bezwijkt aan zijn verwondingen. Wat is de naam van deze liberaal democraat?

Goed zo !
ruimtevaartprogramma

NASA heeft een internationaal ruimtevaartprogramma opgestart om tegen 2024 opnieuw astronauten, onder wie tevens de eerste vrouw, op de Maan te laten landen. Het programma wordt behalve als een maanprogramma, ook gezien als voorbereiding op bemande ruimtevaart naar Mars. Wat is de naam van dit programma?

Goed zo !
harttransplantatie dier

Op 10 januari 2022 werd voor het eerst een harttransplantatie van een dier naar een menselijke patiënt gedaan. Welk dier was het?

Goed zo !
oscars Will Smith
© TechCrunch

Aan wie deelde Will Smith een klap uit op de Oscars na het beledigen van zijn vrouw?

Goed zo !
boek Het Hout

Hij schreef een boek en deed dit goed. Deze Nederlander kaapte in 2015 de ECI -literatuurprijs weg voor zijn boek "Het Hout". In mei 2022 moesten we jammer genoeg afscheid nmeen van deze schrijver. Wie is deze man?

Goed zo !
Hussein Abdi Kahin
© Erik van Leeuwen (bron: Wikipedia)

Deze viervoudig olympisch kampioen heeft onthuld dat hij als kind het slachtoffer werd van mensenhandel. Hij onthulde dat hij geboren werd als Hussein Abdi Kahin. Onder welke naam is deze Brit jarenlang gekend?

Goed zo !
Oscar beste film 2022

De oscars van 2022 zullen vooral in ons herinnering blijven door de slag van Will Smith aan Chris Rock. Smith won later op die avond zijn eerste oscar voor beste acteur. Voor welke film won hij deze oscar?

Goed zo !