Pubquizvragen eten en drinken

381 resultaten

zuivere vorm van geklaarde boter
© Rainer Zenz

Vet werd lang beschouwd als de duivel in de keuken, maar stilaan begint te dagen dat dat imago soms onterecht is. Zolang je voor de juiste vetten kiest, is er geen vuiltje aan de lucht. We zoeken de naam van een heel zuivere vorm van geklaarde boter die zijn oorsprong vindt in de Indische keuken. Net als kokosolie is het een erg veelzijdig toepasbaar en natuurlijk (bak)vet.

Goed zo !
harde, ovale noot

De belangrijkste producent van deze harde, ovale noot van ongeveer 2,5 centimeter is Indonesië. In de levensmiddelenindustrie gebruikt men liever de olie dan het poeder, omdat die haar smaak langer vasthoudt, gemakkelijker doseerbaar is en daarenboven geen risico op vergiftiging met aflatoxine meebrengt. Sommigen gebruiken de noot ook in koek en gebak. Vroeger werd de noot gebruikt door zeevarenden in een middel tegen verkoudheid. Welke noot zoeken we?

Goed zo !
Cassave

Cassave is de eetbare wortelknol van een overblijvende heester.  Cassave wordt in Afrika en Zuid-Amerika veel gegeten. Onder welke naam is dit beter gekend?

Goed zo !
keukengereedschap

Hoe heet dit keukengereedschap?

Goed zo !
abdijbier Aldi

Bij de Aldi kan u ook abdijbier kopen. Het bier dat al in verschillende brouwerijen in opdracht werd gebrouwen haalde zijn naam bij een abdij in Heverlee, waarmee ze een exclusiviteitscontract hebben. Hoe heet dit bier?

Goed zo !
chips Aldi

Wat is de naam van het huismerk van de chips van Aldi?

Goed zo !
Cola Aldi

Het merk dat we zoeken, is de Aldi-cola. Zelfs het blikje lijkt tegenwoordig een kopie van Coca cola. Wij willen graag de naam van het huismerk dat Aldi gebruikt voor hun frisdranken.

Goed zo !
pikante Spaanse vissoep
© TeRe. B

Deze authentieke Spaanse vissoep wordt gemaakt met verschillende stukken witte vis, pijlinktvis, en schaal- en schelpdieren. Wat is de naam van deze pikante Spaanse tegenhanger van de Franse bouillabaise?

Goed zo !
groothandel voor verse producten van Europa
© Myrabella

We zoeken een gemeente in de regio Île-de-France, van amper een 6000-tal inwoners. In deze gemeente bevindt zich de grootste groothandel voor verse producten van Europa. Over welk enorm centrum hebben wij het?

Goed zo !
Congolese stoofpot
© T.K. Naliaka

We zoeken de naam van een Congolese stoofpot op basis van palmoliesaus, meestal met kip. Een typisch bijgerecht is saka-saka, een soort spinazie van maniokbladeren. Wat is de naam van dit gerecht?

Goed zo !
buisvormige pastasoort

Wat is de naam van de buisvormige pastasoort die op penne lijkt, maar iets groter is en aan de uiteinden recht afgesneden. De buisjes zijn geribbeld en hun naam is afkomstig van het Italiaans woord voor getand of gestreept.

Goed zo !
frisdranken

We zijn op zoek naar de naam van de multinational die de volgende drankjes produceert: Chaudfontaine, Minute Maid, Aquarius en Monster? Een indrukwekkend lijstje van merken, en dan hebben we het bekendste product nog niets eens vermeld.

Goed zo !
druivensoort

We zoeken een druivensoort, die zijn oorsprong vindt en hoofdzakelijk gekweekt wordt in het Franse Bourgondië. Ze is vooral bekend door de voornamelijk rode wijnen die er mee gemaakt worden. Het gaat om een blauw druivenras, met een compacte tros en druiven met een dunne schil. In het Duits heet het druivenras Spätburgunder, maar wat is de meer courante Franse naam? (Speetboergoender)

Goed zo !

De drank zoals wij die nu kennen werd waarschijnlijk voor het eerst in de 17e eeuw gestookt. De eerste officiële vermelding werd gedaan in ‘Een Constelijck Destileer Boec’ in 1552. Hier werd gesproken over een recept voor aqua juniperi. Hiernaast werd de drank in de 16e eeuw verkocht als een medicijn tegen spierpijn. Al snel merkten mensen ook de prettige bijeffecten van het levenswater op, binnen een eeuw transformeerde het levenswater dan ook tot een genotsmiddel. Van welke drank wordt hier een stukje van de geschiedenis verteld?

Goed zo !

Op zaterdag 30 oktober 2021 overleed de Italiaanse kok Aldo Campeol. Hij is wereldberoemd door een dessert dat in zijn restaurant Le Beccherie in Treviso door een gelukkig toeval bedacht en voor het eerst geserveerd werd in 1972. Zijn chef-kok liet per ongeluk een lepel mascarpone vallen in een mengsel dat bedoeld was om vanille-ijs te bereiden. Campeol, zijn vrouw en de chef-kok voegden nog in koffie gedoopte lange vingers toe en werkten het geheel af met cacaopoeder en het dessert ‘beur me op’ was geboren. Over welk dessert gaat het hier?

Goed zo !