Pubquizvragen fauna

148 resultaten

Pubquiz vraag Vogels 8146

Een luidruchtige, bont gekleurde vogel met een opvallend witte stuit. Hij heeft een zwarte snorstreep, witte keel en lichtblauw vleugelveld met fijne zwarte bandering (wat soms gebruikt wordt in het vliegvissen als lokaas). Zijn wetenschappelijke naam Garullus glandarius betekent letterlijk babbelzieke eikelzoeker. Welke vogel zoeken we?

Goed zo !
Pubquiz vraag Insekten 8116

Deze tweevleugelige van het geslacht Glossina, voedt zich met bloed, komt voor in Afrika en speelt een belangrijke rol als overbrenger van parasieten die bij vee de ziekte nagana en bij de mens de slaapziekte veroorzaakt. Onder welke naam kennen we dit diertje?

Goed zo !
Pubquiz vraag Fauna 8083

White Wilderness is een natuurdocumentaire van Walt Disney uit 1958. Daarin wil men aantonen dat een bepaalde onderfamilie woelmuizen suïcidaal gedrag vertonen en zich in zee storten. De op film vastgelegde migratie zou ingevoerd zijn en dus volledig nep. Het gerucht doet de ronde dat medewerkers van Disney deze dieren zelf het water in duwden om de suggestie te wekken dat zij suïcidaal zouden zijn. Volgens sommigen wordt mede hierdoor de mythe van deze zelfmoordlustige diertjes versterkt. Over welke dieren hebben we het?

Goed zo !
Pubquiz vraag Insecten 7809

Wat is de naam van deze walsvormige, donkerbruine kever? Het achtereind is iets verbreed. Het lichaam is bedekt met geel- tot bruinachtige haren. De kop is van bovenaf gezien niet zichtbaar. De kever komt vooral voor op de fijnspar.

Goed zo !
Pubquiz vraag Vogels 7804

Wat is de naam van deze watervogel? Zijn donkere oorpluimen geven hem een karakteristiek uiterlijk.

Goed zo !
Pubquiz vraag Fauna 7782

Wat is de naam van dit soort walvis uit de familie der dolfijnachtigen? Het is op de orka na de grootste dolfijnsoort. Het dier heeft een bolvormige kop en een brede, korte bek. De rugvin is gekromd en ver naar voren geplaatst.

Goed zo !
Pubquiz vraag Fauna 7758
© Michael Hanselmann

We zoeken de andere naam voor een relmuis.

Goed zo !
Pubquiz vraag Fauna 7748

Wat is de andere naam voor de ruigkever? De lengte is zonder uitsteeksels ongeveer 7 tot 10 millimeter, de kleur van de dekschilden is bruin, de rest van het lichaam is geheel zwart. De kever heeft een typisch uiterlijk; zeer langwerpige dekschilden die dicht en vrij borstelig behaard zijn. Het lichaam is eveneens behaard, maar dit is door de zwarte kleur minder goed te zien. De ogen zijn opvallend groot en rond. De kever komt voor in vochtige, begroeide terreinen als open plekken in bossen en graslanden.

Goed zo !
Pubquiz vraag Vissen 7740

Wat is de naam van dit type vis?

Goed zo !
Pubquiz vraag Dieren 7690

Wat is de naam van deze haai die bekend staat om de T-vormige kop?

Goed zo !
solitaire jagende nachtvogel
© Kclama

Deze vogel is een van de kleinere leden van de reigerfamilie. Deze solitaire jagende nachtvogel heeft een uitstekend gezichtsvermogen en jaagt voornamelijk in het donker. Hij wacht doodstil in of langs het water op zijn prooi. Overdag verschuilen ze zich in dicht struikgewas. Wat is de naam van deze vogel?

Goed zo !
zeezoogdier walvis

Dit zeezoogdier is een walvis uit de onderorde van de baleinwalvissen. Het is een relatief grote vinvis, die zich van anderen onderscheidt door zijn lange borstvinnen, zijn gedrongen lichaam en de knobbels op zijn bek en onderkaak. Volwassen walvissen van deze soort variëren in lengte van 12 tot 16 meter en wegen zo'n 25 à 30 ton. Bij toeristische walvisspotuitjes zijn deze walvissen populair om hun spectaculaire vertoningen aan het wateroppervlakte; ze slaan met hun grote borstvinnen op het water en maken sprongen waarbij ze soms geheel boven de waterspiegel komen. Kennen jullie de naam van deze walvis?

Goed zo !
Pubquiz vraag Insekten 7578

Een safari biedt je de kans wilde dieren tegen te komen, maar sommige kom je liever niet tegen. Waaronder ook deze die we zoeken als antwoord op deze vraag. Wat is de naam van de parasiet of vlieg die de slaapziekte kan overbrengen?

Goed zo !
Pubquiz vraag Dieren Insecten 7569
© Fritz Geller-Grimm

Voor de volgende vraag zijn we op zoek naar een kever die behoort tot de familie van de bladhaantjes. De kever wordt ongeveer een centimeter lang en lijkt door zijn bolle en ronde lichaam wat op een lieveheersbeestje. Deze kever voedt zich uitsluitend met bladeren en bloemen van planten uit de nachtschadefamilie zoals de aardappel en tomatenplant. Oorspronkelijk kwam de kever alleen voor in de zuidelijke gebieden van Noord-Amerika. Omstreeks 1935 bereikte hij België, er werd getracht met inschakeling van schoolkinderen en soldaten de kevers te verzamelen en te vernietigen maar zonder veel succes. Ook nu loopt de kever hier nog rond.

Goed zo !
Pubquiz vraag Dieren Vogels 7538

Voor deze vraag zijn we op zoek naar een vogeltje. Het is een zangvogel die in vrijwel heel Eurazië voorkomt. Het vogeltje is 16,5 tot 19 cm lang (inclusief staart). Het is een slanke vogel met smalle, zwart-witte staart die hij voortdurend op en neer beweegt. Een volwassen mannetje heeft een kenmerkend zwart-wit patroon op de kop. De streek rond het oog is wit, de kopkap en het borststuk zijn zwart. De meest voorkomende ondersoort heeft een grijze rug. Welke veel geziene gast zien we op het scherm?

Goed zo !