Pubquizvragen fauna

148 resultaten

Pubquiz vraag Vogels 6033
© Koshy Koshy

Dit prachtexemplaar draagt de latijnse naam ‘pandion halaetus’. Hij is relatief sterk gezien zijn grootte en kan prooien pakken bijna even zwaar als hijzelf. Hij is in vlucht goed te herkennen door zijn geheel witte onderkant, zijn chocoladebruine bovenkant en zijn enigszins 'geknikte' vleugels. Door het oog loopt een donkere streep.. De lichaamslengte is zo'n 55 cm en de spanwijdte bedraagt 150 tot 170 cm en het gewicht 1,5 tot 2 kg. Verspreiding over alle continenten behalve Australië en Antarctica.

Goed zo !
Pubquiz vraag Fauna 6024
© Albert Kok

Een pittige faunavraag. We zoeken een middelgrote haaiensoort die leven in open zee, bij kusten en bij koraalriffen aan de Westkust van Afrika en rond (tropisch) Amerika. Het zijn nachtdieren die vooral op vissen, schaaldieren en roggen jagen. Ze grazen ook vaak op algen. Als je als mens geen mossels of algen op je benen hebt groeien moet je deze trage haai niet vrezen. Welke haai?

Goed zo !

B. De Equus ferus ferus was een wild paard dat in Oost-Europa voorkwam. Het paard kwam in kuddes voor in de Oerbossen van Polen en Oost-Europa, maar ze werden langzaam gevangen, gedomesticeerd en gekruist met andere paardenrassen. Het laatste beschreven exemplaar stierf in 1887 in gevangenschap in de dierentuin van München. Naam van dit uitgestorven paardenras?

Goed zo !

A. Nog niet uitgestorven, maar het scheelt niet veel: de Ambystoma mexicanum is een salamander uit de familie molsalamanders (Ambystomatidae). Het is een vrij grote soort die tot 30 centimeter lang wordt inclusief de staart. Het bekendst zijn de witte exemplaren die in gevangenschap worden gehouden. Het lichaam blijft de larvale kenmerken behouden maar het dier wordt wel geslachtsrijp. Hij heeft hierdoor een sterk visachtig lichaam met kleine poten en een grote zijdelings afgeplatte staart. Een van de meest prominente kenmerken zijn de opvallende, roodgekleurde kieuwen. Het dier leeft alleen in delen van Mexico en komt nergens anders in de natuur voor. Eind augustus 2009 waren er naar schatting niet meer dan 1200 exemplaren in het wild. Welk bijna uitgestorven dier zoeken we?

Goed zo !
Pubquiz vraag Vogels 5955
© Dario Sanches

Afgaande op de gezochte naam van deze familie van kleine zangvogels zou je er vooral in de zomer graag een paar in huis hebben. Wetenschappelijk heten ze 'conopophagidae' en ze vertoeven in Zuid- en Midden-Amerika. We onderscheiden onder meer de 'cayenne'-, de 'leisteengrijze' -, de 'rosse' - en de 'grijskeel'-variant. Voorts toonde genetisch onderzoek aan dat ook de 'mierpitta's' tot de familie behoren. Graag de naam van deze vogeltjes.

Goed zo !

De leuke en lekkere eitjes van de vogel op de foto zijn erg in trek in de betere keukens. Hoe heet dat vleugeldier in het Engels?

Goed zo !
Pubquiz vraag Honden Dieren 5915
© Svenska Mässan

Graag de naam van het hondenras op de foto. Het ras is afkomstig uit Congo Kinshasa en behoort tot de jachthonden. Ietwat vreemd aan het dier is dat hij niet kan blaffen. Hij paart slechts eenmaal per jaar en is, wat een zegen, vrijwel geurloos. Zijn naam gaat terug naar een bantoewoord dat 'boshond' betekent.

Goed zo !

Dit zoogdier is de nog levende, oudste verwant van de giraffen. Het vreemde aan dit dier is, dat het alleen voorkomt in het noordelijk deel van Congo-Kinshasa. Wat is de benaming van dit prachtig dier?

Goed zo !
Pubquiz vraag Fauna 5877
© Frank Vassen

Andere naam voor het vingerdier (Daubentonia madagascariensis), de grootste nachtactieve maki; voornamelijk te vinden op de oostkusten van Madagascar. Het is de enige nog levende soort uit de familie vingerdieren (Daubentoniidae).

Goed zo !
Pubquiz vraag Fauna 5843
© Snakecollector

Deze vogelspin of ook wel tarantula genoemd, is de grootste in haar soort. Haar lichaam kan tot 12 centimeter lang worden en met uitgestrekte poten tot een totaal van 30 centimeter. Graag de héél toepasselijke naam van dit schepsel.

Goed zo !
Pubquiz vraag Dieren Vogels 5816
© Doug Janson

Van deze vogel zijn er talrijke varianten in kleur en grote, en ze behoren tot de orde der zangvogels. Ze komen alleen voor in Nieuw-Guïnea, en de omliggende eilanden, en enkele varianten ook op de Molukken. Graag de naam van deze prachtige vogel.

Goed zo !

Deze loopvogel leeft in droge afgelegen natuur, maar staat bekend voor zijn loopsnelheid. De tekenfilmfiguur, Road Runner, is van deze vogel afgeleid. Graag de naam.

Goed zo !
Pubquiz vraag Dieren Honden 5698
© PierreSelim

We zoeken de naam van een herderhondenras uit Schotland. Samson is de bekendste in zijn soort. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is Samson geen bobtail.

Goed zo !
Pubquiz vraag Vissen 5606
© Hans Hillewaert

We zoeken een smakelijke vis die smeekt om ontdekt te worden Het visje behoort tot de meest giftige dieren van Europa door zijn giftige stekelige rugvin. Wandelaars of zwemmers raken meestal gewond doordat ze accidenteel op een exemplaar trappen, dat zich verschanst in het zand van het ondiepe water, of omdat ze deze stekel aanraken met de hand.

Goed zo !
Pubquiz vraag Insekten 5558
© Didier Descouens

Begin oktober 2017 werd er in en rond Wevelgem nog intensief gespeurd naar nesten van een invasieve wespensoort, nadat er daar een exemplaar werd gespot. Eind november werd er in Poperinge dan toch een nest ontdekt met een diameter van 50 centimeter. Doordat dit nest zo laat ontdekt werd, hebben wellicht honderden koninginnen zich verspreid in de regio. Deze exotische soort zal dus niet meer verdwijnen uit onze contreien. Over welke wespensoort hebben we het?

Goed zo !