Pubquizvragen filosofie

28 resultaten

Pubquiz vraag Filosofie 5172

Welke Grieks filosoof en wetenschapper was lid van Plato’s filosofische Akademeia maar werd later zelf ook docent en privéleraar van Alexander de Grote. Hij wordt aanzien als de eerste Homo Universalis omdat hij bekwaam was in de totaliteit van de toenmaals bekende wetenschappen zoals filosofie, politieke en sociale wetenschappen, wiskunde etc.?

Goed zo !
Pubquiz vraag Filosofie 5050

We zoeken de naam van de grootste Deense denker of filosoof die voortdurend in de clinch lag met de Kerk en u op deze afbeelding ziet. Hij verliet zelden zijn geboorteplaats Kopenhagen en stierf er ook in 1855 op 42-jarige leeftijd. De theorie van de drie levensstijlen – esthetisch, ethisch en religieus – is van hem afkomstig.

Goed zo !
Pubquiz vraag Filosofie 4509

We zoeken de naam van een oude tak van de natuurfilosofie waarin geleerden op speculatieve wijze materie onderzochten. Het is de voorloper van de moderne scheikunde, waar het geleidelijk door werd vervangen rond het einde van de achttiende eeuw. Een belangrijk doel in de Arabische en westerse traditie was het vervaardigen van de Steen der wijzen, om gewone metalen zoals bijvoorbeeld lood in goud te veranderen, ziektes te genezen en langer te kunnen leven.

Goed zo !
Pubquiz vraag Filosofie 4479

We zoeken een Grieks filosoof en schrijver. Hij was een leerling van Socrates en een leraar van Aristoteles. Hij is één van de invloedrijkste denkers in de westerse filosofie en was de stichter van de Atheense Akademeia, het eerste instituut voor hoger onderwijs in het Westen.

Goed zo !
Pubquiz vraag Filosofie 4475

Wat was de naam van deze Duitse industrieel, sociaal wetenschapper, auteur, politiek theoreticus, filosoof en stichter van de marxistische theorie samen met Karl Marx. In 1845 publiceerde hij De Toestand van de Arbeidersklasse in Engeland, gebaseerd op persoonlijke waarnemingen en onderzoek. In 1848 was hij mede-auteur van Het Communistisch Manifest samen met Karl Marx, en later steunde hij Marx financieel om onderzoek te doen en Het Kapitaal te schrijven.

Goed zo !
Pubquiz vraag Filosofie 4110

Hoe noemt men het ideaalbeeld dat een persoon beschrijft die al zijn mogelijkheden en vaardigheden tot op een hoog niveau ontwikkelt en zich niet tot één discipline beperkt? De Griekse filosoof Aristoteles werd beschouwd als de eerste persoon die dit ideaalbeeld kon bereiken, maar het meest bekende voorbeeld ervan is Leonardo da Vinci. Hij was tegelijk architect, uitvinder, ingenieur, filosoof, natuurkundige, scheikundige, anatomist, beeldhouwer, schrijver, schilder én componist en was dus zeker van alle markten thuis. Graag dus de naam van dit ideaalbeeld, van iemand die op alle genoemde gebieden ontwikkeld is.

Goed zo !
Pubquiz vraag Filosofie 3883

We gaan even terug in de tijd, in 399 voor Christus werd Socrates aangeklaagd voor zijn kritische houding tov de democratie en het vaak tot de grond toe afbreken van de gevestigde opvattingen van de elite. In de rechtbank kon hij zich verdedigen, maar het mocht niet baten: uiteindelijk werd hij veroordeeld. Maar weet u ook hoe Socrates stierf?

Goed zo !
Pubquiz vraag Filosofen 3623

We zoeken de naam van een 19e-eeuws Deens filosoof, protestants theoloog en cultuurcriticus. Omdat hij in zijn filosofisch werk het belang van persoonlijke keuzes en betrokkenheid benadrukt, wordt hij vaak gezien als eerste vertegenwoordiger van het existentialisme. Zijn denken wordt gekenmerkt door een unieke complexiteit vanwege zijn anti-systematische en vaak literaire benadering van de filosofie. Veel van zijn filosofische en theologische werken publiceerde hij bijvoorbeeld onder verschillende pseudoniemen en elk van deze "auteurs" schreven vanuit een ander filosofisch standpunt. Deze techniek stelde hem in staat om verschillende manieren van denken en leven voor te stellen die overeenkwamen met zijn drie fasen van existentie: esthetisch, ethisch en religieus. Op de dia zien jullie onder andere zijn standbeeld te Kopenhagen.

Goed zo !
Pubquiz vraag Filosofie 2625

Deze vrouw was waarschijnlijk de tweede vrouw van Socrates. Volgens de overlevering was zij een lastige en humeurige vrouw, die veel zeurde en Socrates het leven onmogelijk maakte. In werkelijkheid was ze waarschijnlijk een verstandige en zelfbewuste vrouw, die met lede ogen toekeek hoe haar man de hele dag in Athene rondhing zonder zich veel om zijn gezin te bekommeren. Hoe heet deze vrouw, wiens naam synoniem werd voor een feeks?

Goed zo !
Pubquiz vraag Filosofen 2446

In “Kritik der reinen Vernunft” of in het Nederlands “Kritiek van de zuivere rede” uit 1781 worden de grondslagen en de grenzen van de menselijke kennis onderzocht. Welke Duitse filosoof en idealist schreef dit ten tijde van de Verlichting?

Goed zo !
Pubquiz vraag Auteurs Dichters Filosofen 2419

Wat is de naam van deze Italiaanse diplomaat, politiek filosoof, militair strateeg, historicus, dichter, toneelschrijver en humanist gevestigd in Florence tijdens de Italiaanse renaissance? Hij schreef zijn bekendste werk De vorst in de periode 1513-1515.

Goed zo !
Pubquiz vraag Filosofen Auteurs Boeken 1504

Welke Franse filosoof, schrijver en politicus uit de periode van de Franse Renaissance pionier was bij het schrijven van het essay als literaire genre? Hij bestudeert hierin de mensheid en met name zichzelf als persoon.

Goed zo !

Welke Franse filosoof schreef het boek Emile ou de l'Education? Het boek werd snel verboden in Frankrijk.

Goed zo !