Pubquizvragen flora

95 resultaten

Pubquiz vraag Planten 7785

Wat is de andere naam voor vrouwentongen?

Goed zo !
Pubquiz vraag Planten 7778

Wat is de naam van deze algemeen voorkomende plant die behoort tot de kruisbloemenfamilie. De plant is gemakkelijk te herkennen aan de witte bloemen,het blad en voornamelijk de geur. Na het wrijven van een blad komt er een geur vrij waaraan de plant ook zijn naam dankt.

Goed zo !
Pubquiz vraag Flora 7737
© Ericsteinert

Wat is de naam van deze paddenstoel? De soort komt algemeen voor op stammen van loofbomen waar ze in groepen zijn gerangschikt. Vooral op de beuk zitten ze vaak. Ze hebben een laag vochtgehalte en zijn beperkt houdbaar. Tijdens het bakken verliezen ze weinig vocht.

Goed zo !
Pubquiz vraag Flora 7695
© TeunSpaans

We zoeken de Nederlandse naam voor de primula. De botanische naam Primula is afgeleid van het woord primus (eerste), en geeft aan dat het als een van de eerste bloeiers in het voorjaar werd gezien.

Goed zo !
Pubquiz vraag Planten 7640
© J.F. Gaffard

De naam van deze plant zal zeker bij iedereen een belletje doen rinkelen en nostalgisch doen terugdenken aan zijn jeugd. Deze plant groeit op kalkhoudende zandgrond, vooral langs grote rivieren. Wortel en blad zou ook te eten zijn als salade. De smaak van de wortel lijkt op radijs, maar dan zoet en opvallend zacht. Wat is de naam van deze plant?

Goed zo !
Pubquiz vraag Planten 7639
© Lamiot

De algen die we zoeken vormen een stam binnen het domein van de bacteriën. Vaak is zwemmen verboden wanneer deze plant in het water ontdekt wordt. Sommige soorten kunnen namelijk giftige stoffen afscheiden waarvan mensen ziek worden.

Goed zo !
Pubquiz vraag Zwam 7638

We zoeken een zwam die gezien wordt als een ware delicatesse. Ze worden vaak opgespoord met behulp van varkens. Al is tegenwoordig het gebruik van honden het meest gangbaar.

Goed zo !
Pubquiz vraag Bomen 7629

We zijn op zoek naar een familie van planten die van nature voorkomen in de tropen of subtropen. De planten dragen steenvruchten of bessen. Sommige vruchten blijven drijven, zoals de kokosnoot. Zo wordt de verspreiding van het ene eiland naar het andere vergemakkelijkt. Welke plant zoeken we hier?

Goed zo !
geslacht schermbloemenfamilie

We zoeken de naam van een geslacht van ongeveer zestig soorten in de schermbloemenfamilie. In Belgie komen er 2 soorten voor de gewone en de reuze. De plant kan grote schade toebrengen aan de huid en aan de ogen omdat het sap sterk fototoxisch is voor mensen. Blootstelling aan zonlicht na contact met het sap kan na 24 uur rode jeukende vlekken veroorzaken, die gevolgd worden door zwelling en blaarvorming. Welke plant zoeken we hier?

Goed zo !
Pubquiz vraag Planten 7508

We zoeken de meer gangbare naam voor de plant die welbekend is als akkerpaardenstaart of kattenstaart. Het is een maximaal 40 cm hoge vaste plant. In het voorjaar verschijnen er bladgroenloze stengels met sporenaren op de top. Twee weken later verschijnen de fertiele stengels. De zijtakken staan in kransen rondom de stengel. De wortelstokken gaan meters diep de grond in. De plant is een pioniersplant op braakliggend en zelfs zwaar verontreinigd terrein. Grassen kunnen niet kiemen in de nabijheid van deze plant.

Goed zo !
Pubquiz vraag Planten 7459
© Jan Wieneke

Deze vleesetende plant lokt, vangt en verteert insecten met behulp van een glinsterende kleverige substantie aan zijn tentakels. Er zijn meer dan 200 verschillende soorten van de plant met als botanische naam Drosera, waarvan er zelfs drie voorkomen in België en Nederland. Welke plant is dit?

Goed zo !
Pubquiz vraag Planten 7348

Na vorige moeilijke vraag, krijgen jullie een plantaardig antidepressivum voorgeschoteld. Deze plant uit de hertshooifamilie is een vaste plant en bloeit als de zon het hoogst staat. De vrucht is een doosvrucht met, uitsluitend lange, klierstrepen. Wat is de Nederlandstalige naam van dit kruid?

Goed zo !
Pubquiz vraag Bomen 7318

Van welke boom zien we hier een blad?

Goed zo !
Pubquiz vraag Bomen 7316

Van welke boom zien we hier een blad?

Goed zo !
Pubquiz vraag Bomen 7192

Van welke boom zien jullie de vrucht hier op de foto?

Goed zo !