Pubquizvragen flora

95 resultaten

We zoeken de naam van deze vaste plant uit de schermbloemenfamilie. De plant groeit op beschaduwde plaatsen in heggen, tuinen, wegbermen en akkerranden . De plant heeft kruipende, ondergrondse uitlopers. De plant wordt beschouwd als een onkruid omdat de wortelstok makkelijk afbreekt en het zodoende moeilijk te verwijderen is. De plant is ook eetbaar. In de volksgeneeskunde gebruikte men de plant bij de behandeling van jicht en reuma. De plant wordt ook hanenpoot , tuinmansverdriet of heers genoemd.

Goed zo !

Wat is de naam van één van de vroegst bloeiende planten in de tuin? Vanaf januari verschijnen reeds de eerste witte bloemen. De planten staan het liefst op een beschaduwde grond en worden zo'n 25cm hoog. Het is een bolgewas dat zich uitstekend laat verwilderen.

Goed zo !

Deze plant is de nagel aan de doodskist van elk openbaar bestuur belast met het onderhoud van de wegbermen. Ze is afkomstig uit Oost-Azië, maar doet het ook hier erg goed. Te goed zelfs, want de metershoge plant die een groen dicht scherm vormt waar bijna niets onder groeit, staat op de lijst van de 100 meest invasieve soorten. Met een wortelsysteem tot 3 meter diep en 7 meter lang, is ze bijna niet uit te roeien. Wat is de naam van deze plant?

Goed zo !

Deze paddenstoel, de Trametes versicolor, komt vrij algemeen voor in ons land. Hij leeft op allerlei dood hout, maar vooral op oude boomstronken en afgewaaide takken. Wat is de algemene Nederlandse benaming voor deze paddenstoel?

Goed zo !

Als hij voorkomt in siertuinen of moestuinen, wordt deze plant uit de familie van de kruisbloemen vaak als onkruid beschouwd. De Nederlandse naam komt voort van de hartvormige vruchtjes die de plant draagt. In de volksmond staat de soort ook bekend als lepeltjesdief of bloedkruid. Graag de meer gangbare naam voor deze plant.

Goed zo !
Pubquiz vraag Kruiden Bloemen 4017
© PersianDutchNetwork

Welk kostbaar kruid 'dat we trouwens hier op de projectie zien wordt gewonnen uit de stijlen en stampers van de krokus? Het kruid heeft een bittere smaak en een aangenaam aroma dat doet denken aan honing. Slechts één draad volstaat om een liter kokend water in een uur diepgeel te kleuren.

Goed zo !

Wat is de naam van deze Japanse notenboom, ook wel bestempeld als "levend fossiel" omdat hij in meer den 200 miljoen jaar amper veranderde? De soort is oorspronkelijk afkomstig uit China, hij wordt gekweekt en is niet meer in het wild bekend.

Goed zo !
Pubquiz vraag Bomen 3847

Al vanaf de lagere school verzamelt iedereen naarstig boomblaadjes. Maar herkennen jullie ook van welke boom dit blaadje komt?

Goed zo !

Wat is de naam van deze vaste plant van het geslacht Stachys, uit de lipbloemenfamilie. De bladeren zijn zacht en aaibaar. Ze hebben grijsviltige bladeren en lilakleurige bloemen, ook de bloem zit in witviltige aren. Ze bloeien van juni tot augustus en worden 40cm hoog.

Goed zo !

We zoeken de naam van een bloemenpark ten noordwesten van Lisse in Zuid-Holland. Het trekt jaarlijks rond een miljoen bezoekers vanuit de hele wereld. Het is daarmee één van de grootste publiekstrekkers van Nederland.

Goed zo !

We zoeken de andere naam voor de apenbroodboom?

Goed zo !

Wat is de naam van deze éénjarige plant uit de komposietenfamiie? De bloem dankt haar naam aan de traditionele groeiplaats. In bermen van binnenwegen zijn de blauwe bloemen ook nog regelmatig aan te treffen.

Goed zo !

Wat is de naam van deze plant? Het is een kruidachtige plant met windende stengels, die tot 4 m hoog worden. De bloemen staan alleen of in kleine groepen in de bladoksels. Ze zijn geel tot oranje met een zwart centrum. De plant is afkomstig uit tropisch Afrika. De soort wordt wereldwijd als sierplant gekweekt en komt ook verwilderd als onkruid voor.

Goed zo !
Pubquiz vraag Engeland 3529

De meeste landen van Europa hebben een Nationale bloem die symbool staat voor het land en zijn vaak gekozen omdat ze kenmerkend zijn voor een land. Zo zijn de distel en de narcis de symbolen voor respectievelijk Schotland en Wales. Wat is echter het symbool voor Engeland?

Goed zo !

Deze plant is talrijk terug te vinden in Vlaanderen, niet in het minst langs bermen van wegen en waterwegen, waar ze moeilijk te bestrijden is. De plant kan meer dan anderhalve meter hoog worden en heeft zeer kleine bloemetjes die in groepjes bijeen staan. U raakt de plant beter niet aan, want het sap kan je huid overgevoelig maken voor zonlicht. Bij de reuze-variant kan dit zelfs leiden tot erge brandwonden. Wat is de naam van deze plant?

Goed zo !