Pubquizvragen flora

95 resultaten

In heel de provincie Oost-Vlaanderen liep in het voorjaar van 2017 een uniek project waarbij via duizenden plantjes de luchtkwaliteit in kaart werd gebracht. De Universiteit van Antwerpen is met de bladstalen aan de slag gegaan en binnenkort worden de resultaten aan het ruime publiek voorgesteld. Welke plantjes waren dit?

Goed zo !

Deze haagsoort, ook wel de Carpinus Betulus genoemd, vond je in de parken en tuinen van de 18de en 19de eeuw terug in lovergangen en palissades die als het ware groene tunnels vormden. In tegenstelling tot zijn naamgenoot neemt deze soort wel genoegen met minder rijke gronden als die niet te zuur of te vochtig zijn. De plant wordt vaak ingezet als laanboom of als haag omwille van zijn goede verdraagzaamheid van snoei, daarentegen verliest hij wel zo goed als volledig zijn blad in de winter. De nieuwe blaadjes mogen reeds in april/mei verwacht worden en zijn daarmee enkele weken vroeger dan zijn tegenhanger Fagus Sylvatica. Het blad heeft een dubbel gezaagde bladrand en het bladmoes staat enigszins bol tussen de nerven.

Goed zo !
Pubquiz vraag Planten 3144

Dit plantje met paarse bloemen kan je bij ons in het Zwin vinden omdat het groeit op zilte bodem. Met wat geluk kan je bij zonnig weer zelfs de zoutkristallen op de blaadjes zien. De bladeren van de plant zijn niet eetbaar, maar de bladeren van de zee-aster zie je wel vaak op een menu staan onder de naam van het plantje dat we zoeken. Welke plant zoeken we?

Goed zo !

Iedereen heeft deze bloem ongetwijfeld al eens zien staan bij zijn grootouders. Er bestaan meer dan duizend soorten van deze bloem die van oorsprong voorkomt in een vochtige, warme gebieden in een bosrijke omgeving.

Goed zo !
Pubquiz vraag Planten 2966

Welke plant zoeken we hier?

Goed zo !

We zijn op zoek naar een meerjarige plant die vaak voorkomt in Nederland en België. Hoewel een mooie en kleurrijke plant is deze ook zeer giftig. De Latijnse naam geven we alvast mee als tip: Digitalis Purpurea. Maar wat is de gangbare Nederlandse naam voor deze plant?

Goed zo !

In de natuur komt de Aspalathus linearis, een plant uit de vlinderbloemfamilie, voor in Zuid-Afrika. De bladeren worden geplukt, gestampt en dan in de zon gelegd om te oxideren. Tijdens deze laatste fase krijgt de plant zijn typische roodbruine kleur die we ook kennen van de thee, waarvoor deze plant sinds 1930 voor wordt gekweekt. Wat is de naam van deze plant?

Goed zo !

Wie het niet zo voor planten heeft, zou dit plantje kunnen omschrijven als gezond onkruid. De bladeren maak je klaar zoals spinazie en het bevat onder andere vitamine C, kalium, calcium en caroteen. Ook zou het kunnen helpen tegen jicht en reuma. De Latijnse benaming is Aegopodium podagraria en bij ons wordt hij soms ook hanenpoot of tuinmansverdriet genoemd, maar wij zoeken de meer courante benaming van deze plant.

Goed zo !

Wat is de Nederlandse naam van deze tweejarige of meerjarige plant? De plant komt in Nederland en België algemeen voor. Hij wordt ook wel in siertuinen gebruikt en zaait zich gemakkelijk uit.

Goed zo !

We zien hier een vrij zeldzame soort in België en Nederland. De soort is in Nederland wettelijk beschermd. De bloemen hebben zes witte bloemdekbladen en zijn in losse bolvormige schermen gegroepeerd. De plant bloeit van april tot juni, soms tot juli. Welke plant zoeken we?

Goed zo !

Naast de wasbeer en de grijze eekhoorn mag deze drijvende waterplant sinds augustus dit jaar niet langer gehouden, gekweekt, verkocht of getransporteerd worden. Wat is de naam van deze plant?

Goed zo !

De Latijnse naam van deze groenblijvende struiken is 'Vinca'. Deze worden aangeplant om hun groenblijvende bladeren en hun paarse bloemen. Wat is de Nederlandse naam van deze struiken?

Goed zo !
Pubquiz vraag Planten 2243

Welk geslacht van vleesetende planten zien we hier? De botanische is naam Drosera. De plant lokt, vangt en verteert insecten door een glinsterende, kleverige substantie aan diens tentakeltjes.

Goed zo !
Pubquiz vraag Planten Bloemen 2105

Hoe heet deze plant uit de kruisbloemenfamilie? De plant wordt beschouwd als onkruid als het voorkomt in siertuinen, in moestuinen, in grasland en op akkers. De Nederlandse naam is ontleend aan de hartvormige hauwtjes structuur

Goed zo !
Pubquiz vraag Flora 1872

Dit is een fossiele brandstof die bestaat uit plantenresten die in diepe aardlagen tot koolstof en andere scheikundige verbindingen worden omgezet. Wat is de bekendere naam voor ligniet?

Goed zo !