Pubquizvragen informatica

89 resultaten

Pubquiz vraag Informatica 8254
© Robert Cailliau

Op de foto’s zien we links de Belg Robert Cailliau en rechts de Brit Tim Berners-Lee. In 1989 werkten beide heren voor het Europees Laboratorium voor Deeltjesfysica (= CERN) aan een hypertext-systeem om documenten van en gerelateerd aan het CERN op te vragen, te wijzigen en terug te sturen. Op die manier konden alle wetenschappers van het CERN aan alle belangrijke informatie omdat deze informatie in dezelfde taal (nl. HTML) werd geschreven. Maar wat hebben zij nu juist uitgevonden? Antwoord naar analogie met het thema van deze ronde en ook deze keer volstaat de afkorting niet

Goed zo !
Pubquiz vraag Informatica 8219

Welke gratis opensource-webbrowser werd ontwikkeld door Mozilla Foundation?

Goed zo !
Pubquiz vraag Informatica 7980

Googlen doen we dagelijks omdat het toch zo makkelijk is om iets te vinden. Die ganse zoekmachine op internet is er uiteraard niet vanzelf gekomen, maar daar waren twee mensen voor verantwoordelijk, die momenteel bij de rijkste mensen ter wereld behoren. Graag weten we wie er naast Sergey Brin de medeoprichter was van Google.

Goed zo !
Pubquiz vraag Informatica 7871

Het jaar 2021 is het jaar waarin een stukje internet verdwijnt. Softwaremaker Adobe ondersteunt vanaf vrijdag 1 januari 2021 niet langer de browserplugin die interactieve inhoud toont. Wat is de naam van deze plugin?

Goed zo !
Pubquiz vraag Informatica 7791

Wat is de naam van dit digitaal lettertype uitgebracht door Microsoft in 1994? Het werd ontworpen als een casual lettertype voor informele documenten, en is gebaseerd op de vaak handgeschreven lettering in tekstballonnen van stripverhalen.

Goed zo !
Pubquiz vraag Informatica 7764

Wat is de naam van deze website die je de mogelijkheid biedt om verschillende talen op een speelse en gevarieerde manier te leren. De nieuwe talen worden ondersteund met beeld, geluid en tekst en zijn verdeeld in verschillende reeksen. Op elke reeks kan je jezelf testen. Als het weer tijd is om een les verder te zetten of te herhalen, krijg je automatisch een herinnering.

Goed zo !
Pubquiz vraag Informatica 7540

Het object dat geprojecteerd wordt is een HDMI-dongle die men in de televisie plaatst en met wifi verbindt. Hierna kan men content van verschillende bronnen afspelen. Het apparaat is via smartphone of tablet te bedienen. Het apparaat is sinds maart 2014 in Nederland en België beschikbaar. Steeds meer populaire Android en iOS-apps werken met het apparaat, zodat men foto’s, video’s, muziek en zelfs computerspellen kan afspelen op het grote scherm van de televisie. Hoe heet object?

Goed zo !
Pubquiz vraag Informatica 7362

We zoeken een scripttaal om webpagina's interactief te maken en webapplicaties te ontwikkelen. Het script wordt door middel van HTML overgebracht in de webbrowser. Welke taal zoeken we? Dus de benaming met méér dan 4 letters!

Goed zo !
Pubquiz vraag Informatica 7344

We horen meer en meer in het nieuws over grootschalige hackings en phishing mails. We kunnen niet voorzichtig genoeg zijn op het internet. Vaak hacken ze een computer aan de hand van een functie die verborgen zit in een programma dat door de gebruiker wordt geïnstalleerd. Deze functie kan toegang verschaffen tot de geïnfecteerde computer. Wat is de engelse term voor een dergelijk virus?

Goed zo !
Pubquiz vraag Informatica 7204

Van welk office programma zien we hier het icoontje?

Goed zo !
Pubquiz vraag Informatica 7035

Virtuele assistenten worden meer en meer gebruikt, onder meer door de opkomst van smartspeakers. Apple heeft Siri die taken voor je kan uitvoeren, bij Google heet het gewoon Assistant. Maar wat is de naam van de virtuele assistent van Amazon? Deze wordt gebruikt op de meest verkochte smartspeaker, de Amazon Echo.

Goed zo !
Pubquiz vraag Informatica 7030

Het bedrijf HP is een van de grootste Amerikaanse technologiebedrijven. De garage waar het bedrijf in 1939 werd opgericht geldt tegenwoordig als geboorteplaats van Silicon Valley. Waarvoor staat het acroniem HP?

Goed zo !
Pubquiz vraag Informatica 7005

We zoeken een Amerikaanse crowdfundingwebsite, waarop projecten door derden gefinancierd kunnen worden. Naar eigen zeggen heeft de website zo al meer dan een miljard dollar opgehaald van 5,7 miljoen gebruikers voor 135.000 projecten als films, shows, videogames en gadgets. Onder andere smartwatch Pebble en de boardgames Zombicide en Exploding Kittens zijn succesvolle voorbeelden.

Goed zo !
Pubquiz vraag Informatica 6994

Dit Amerikaans bedrijf van consumentenelektronica werd opgericht in 2002. In 2016 maakten ze bekend zich meer te richten op streaming media. Onder andere Beam, Sub en Connect zijn producten van dit merk.

Goed zo !
Pubquiz vraag Informatica 6950

De GDPR is een Europese verordening die de regels voor de verwerking van persoonsgegevens door particuliere bedrijven en overheidsinstanties in de hele Europese Unie standaardiseert. Het garandeert ook om het vrije verkeer van gegevens binnen de Europese interne markt te waarborgen. De GDPR trad in werking in 2018, maar waarvoor staat de afkorting?

Goed zo !