Pubquizvragen kunst

202 resultaten

Pubquiz vraag Kunst 7321

Een vraagje voor de kunstliefhebbers onder ons. Dit beeldhouwwerk dateert uit de Hellenistische periode (+- 130 jaar V.C.) en is vermoedelijk van de hand van Alexandros van Antiochia. Het beeld werd in 1820 door een boer gevonden in een veld op het eiland Milo en wordt beschouwd als een symbool van eeuwige schoonheid. Heden ten dage is het beeld te bezichtigen in het Louvre in Parijs. Wat is de naam van dit beeldhouwwerk dat jullie hier op de foto zien?

Goed zo !
Pubquiz vraag Schilderij 7312

Van wiens hand is dit schilderij?

Goed zo !
Pubquiz vraag Kunst 7277

Tijd voor een stukje Poëzie. Op de foto zien jullie een gedichtje. Dit is opgesteld volgens de AA BB A rijmvorm. Het laatste woord van de 1e en 2e zin rijmen, het laatste woord van de 3e en de 4e ook. Het einde van de 5de zijn rijmt dan terug op het einde van de 1e en 2e zin. Ze hebben vaak een humoristische of dubbelzinnige inhoud. Welke dichtvorm zoeken we hier?

Goed zo !
Pubquiz vraag Kunst 7268

The factory was in de jaren 60 een fabriekje in New York waar productielijnen waren gehuisvest voor schilderijen en anderen kunstwerken. Later groeide deze uit tot een ontmoetingsplaats voor artisten, homo's, travestieten, fotomodellen en iedereeen met enige artistieke pretentie. Welke blonde God was oprichter en eigenaar van 'The Factory'?

Goed zo !
Pubquiz vraag Kunst 7211

In de kunst is het de benaming voor een afbeelding of uitbeelding van de dode Christus vergezeld door Maria of engelen. Het kan een schilderij of een beeld zijn en de meest voorkomende vorm is die van de dode Christus op schoot bij Maria, de moeder van Jezus. Hoe heet zo’n tafereel?

Goed zo !
Pubquiz vraag Kunst 7135

De uit het Italiaans afkomstige term die we zoeken heeft verschillende betekenissen. Oorspronkelijk was het een kunstwerk, in beeld, literatuur of muziek dat bestaat uit een mengelmoes van andere werken. Tegenwoordig wordt de term vooral gebruikt om een literair werk aan te duiden dat is opgezet als een nabootsing van het werk van een bekende auteur, met een tongue-in-cheek-randje (als u een beetje Engels begrijpt). Het leunt in die zin vaak dicht aan tegen het plagiaat. Steeds vaker ziet men het ook als een parodie die zo dicht tegen het origineel aanleunt dat de lezer in verwarring kan raken over de bedoeling van de auteur.

Goed zo !

Tweeëntwintig jaar geleden ging Ten Oorlog in première. Zo heette de spraakmakende marathonbewerking die Tom Lanoye destijds had gemaakt van acht koningsdrama’s van William Shakespeare, voor regisseur Luk Perceval en diens legendarische theatergezelschap — met oa Jan Decleir, Els Dottermans, Wim Opbrouck, Vic de Wachter, Ariane Van Vliet, Lucas Van den Eynde, … ‘Instant toneelgeschiedenis,’ schreef de Volkskrant. NRC Handelsblad: ‘Een denderende knal.’ Remco Campert: ‘Ik zweefde van puur geluk twaalf uur lang boven mijn stoel.’ Ten Oorlog werd in 2015 door academici en theaterfans verkozen tot de nummer één in ‘de canon der Nederlandstalige stukken. We zoeken de naam van het theatergezelschap dat ‘ten oorlog’ opvoerde.

Goed zo !
Pubquiz vraag Kunst 7092

Deze Italiaanse beeldhouwer en voormalig acteur bracht de effecten van klimaatverandering in 2017 naar de Europese stad die misschien wel het meest wordt bedreigd door de rijzende zeespiegel: Venetië. Met zijn installatie "Support" wil hij duidelijk maken dat de mensheid het in zich heeft om zowel te scheppen en te steunen als te vernietigen.
Van welke Italiaanse kunstenaar, voormalig acteur is dit stuk ‘Support Venice’?
Tip: beroemde vader Anthony.

Goed zo !
Pubquiz vraag Kunst 6865

Wat jullie zien is wellicht het bekendste werk van deze Deens/Frans impressionistische kunstschilder. Gekende werken van deze in 1903 overleden schilder zijn het afgebeelde “Boulevard Montmartre,soleil après-midi”, “Hay Harvest in Éragny” of “Pont Boieldieu in Rouen, Rainy Weather”.. De werken werden na zijn dood verdeeld over verschillende bekende musea. Zo kan je onder andere in het Louvre of in het Metropolitan Museum of Art in New York werken van deze kunstenaar bewonderen. (tip: ook voetballer)

Goed zo !
Pubquiz vraag Kunst 6863

Welke Nederlandse kunstschilder en kunsttheoreticus wordt aanzien als één van de pioniers in de abstracte en non-figuratieve kunst? Vooral zijn latere geometrisch-abstracte werk, met de kenmerkende horizontale en verticale zwarte lijnen en primaire kleuren, is wereldberoemd en dient als inspiratiebron voor vele architecten en ontwerpers van toegepaste kunst, maar ook het afgebeelde werk is van de hand van deze Nederlander, getiteld: “De Rode Boom”. We zoeken zowel voor- als familienaam.

Goed zo !
Pubquiz vraag Schilders 6695

We zoeken de naam van een Duitse schilder die zich in 1914 aanmeldde bij het Duitse leger. Na de oorlog beeldde hij de gruwel van de oorlog als geen ander uit in surrealistische duistere schilderijen.

Goed zo !
Pubquiz vraag Kunst 6633

U ziet hier een 'selfie' avant la lettre. Deze Nederlandse kunstenaar werd bekend omwille van zijn houtsneden en litho's waarbij hij vaak gebruik maakte van wiskundige principes. Een van zijn beroemdste werken is Waterval. Dit is een optische illusie waarbij het lijkt alsof water naar beneden en tegelijkertijd ook omhoog loopt. We zoeken zijn naam?

Goed zo !
Pubquiz vraag Schilders 6632

Naast Rogier Van der Weyden is deze schilder de voornaamste vertegenwoordiger van de Vlaamse Primitieven. Hij was tijdens zijn leven een van de beroemste schilders van Europa en stond vooral bekend als de uitvinder van de olieverfschilderkunst. Op de afbeelding ziet u zijn zelfportret. Welke Vlaamse Primitief zie je hier?

Goed zo !
Pubquiz vraag China 6555
© Hafenbar

We zoeken de Chinese kunstenaar wiens bestelling Legoblokjes eind 2015 geweigerd werd omdat Lego niet geassocieerd wilt worden met politiek. Daarop werden wereldwijd blokjes gedoneerd door vrijwillige sympathisanten. We zoeken de voornaam van deze kunstenaar.

Goed zo !
Pubquiz vraag Japan 6530

Deze Japanse prentkunstenaar, schilder en tekenaar (1760-1849) hield zich vooral bezig met het maken van houtsnedeprenten. Het beroemdst werd hij door zijn landschapsafbeeldingen. Tot zijn bekendste werken behoren De grote golf bij Kanagawa, dat deel uitmaakt van de Zesendertig gezichten op de berg Fuji. Zijn naam?

Goed zo !