Pubquizvragen literatuur

256 resultaten

Pubquiz vraag Romans Auteurs 7477

Deze vrouw kan je de koningin van de stationsroman noemen. Ze schreef maar liefst 724 boeken, bijna allemaal liefdesverhalen. Haar boeken waren wel succesvol want afhankelijk van de bron verkocht ze tussen de 750 miljoen en de 2 miljard exemplaren. Hoe heet deze schrijfster?

Goed zo !
Pubquiz vraag James Bond Auteurs 7444

In de vijfde James Bond film “You Only Live Twice” uit 1967 gaat James Bond, nadat er een paar ruimtecapsules zijn gekaapt, naar Japan om uiteindelijk de zoveelste keer de strijd aan te gaan met de misdaadorganisatie SPECTRE. De naam van de scenarioschrijver valt op, want het is een Britse schrijver die iedereen kent. Wie?

Goed zo !
Pubquiz vraag Literatuur 7411
© Filip Naudts

In mei van 2019 heeft een Vlaamse schrijver de "Astrid Lindgren Memorial Award" in ontvangst genomen uit handen van de Zweedse kroonprinses Victoria. De prestigieuze prijs wordt zowat beschouwd als de Nobelprijs voor jeugdliteratuur. Zijn werk wordt in het Nederlands uitgegeven door Querido en is ondertussen vertaald in meer dan twintig talen. Wie zoeken wij?

Goed zo !
Pubquiz vraag Literatuur 7393

Dit boek uit de 17de eeuw was een parodie op de klassieke ridderroman en tevens een van de eerste geschreven romans in een moderne Europese taal. Het vertelt de komische reisavonturen van een oude edelman die denkt dat hij een dolende ridder is. De hoofdpersoon is het stereotype van de idealist, een dwaze held die zich met zijn goede bedoelingen, maar onpraktische daden min of meer belachelijk maakt. Wij willen graag de naam van het hoofdpersonage.

Goed zo !
Pubquiz vraag Auteurs 7383
© Vera de Kok

We zoeken de Nederlandse auteur van bestsellers als “Geachte heer M.”, “Zomerhuis met zwembad” en “Het Diner”, waarmee hij de NS publieksprijs won. U zou hem ook kunnen kennen als acteur in onder andere de serie voetbalvrouwen. Wie zoeken wij?

Goed zo !
Pubquiz vraag Literatuur 7375
© Suz

Deze Zweedse schrijfster van misdaadromans is bekend van onder andere de boeken Oorlogskind, Zusje, Steenhouwer, Predikant en Ijsprinses. Vier van deze boeken zijn ook verfilmd. In 2013 volgde de zesdelige serie de FJälbacka Murders, die gebaseerd zijn op de personages uit de boeken. Wie zoeken we?

Goed zo !
Pubquiz vraag Gedichten 7373

Starten in de literatuur drietraps doen we met wat poëzie...
Van wiens hand is dit poëtisch hoogstandje?

Goed zo !
Pubquiz vraag Literatuur 7358

In 2018 schreef Michael Wolf een boek waarin hij het gedrag beschrijft van de Amerikaanse president Donald Trump, het personeel van zijn presidentiële campagne in 2016 en het personeel in het witte huis. Wat is de naam van dit boek?

Goed zo !
Pubquiz vraag Literatuur 7270

De Film Daens uit 1992 heeft de overgrote meerderheid onder jullie al dan niet onder lichte druk al wel gezien. Het verhaal gaat over een priester die na terugkeer naar zijn geboortestad Aalst de wantoestanden in de fabrieken aanklaagt. Deze film is gebaseerd op het boek Pieter Daens. Van wiens hand is deze documentaire Roman uit 1971?

Goed zo !
Pubquiz vraag Boeken 7267

We zijn we op zoek naar de naam van een boek van Herman Melville. Het gaat over de jacht op een witte potvis. Het verhaal is gebaseerd op melville's eigen ervaringen als walvisvaarder. Hoewel het boek bij verschijning in het jaar 1851 flopte, geldt deze nu als een echte klassieker.We zoeken de titel van dit boek.

Goed zo !
Pubquiz vraag Literatuur 7224

Deze in 1989 gestorven schrijver kennen we van een groot aantal romans en kortverhalen maar we kennen hem vooral als de geestelijke vader van de detective met bolhoed en zwartfluwelen bontkraag: Jules Maigret. Welke schrijver zoeken we?

Goed zo !
Pubquiz vraag Literatuur 7210

We zijn op zoek naar de titel van een boek. Het boek werd geschreven door Amerikaan John Williams en in 1965 gepubliceerd. In 2006 werd het heruitgegeven in Amerika en in 2012 verscheen de Nederlandse vertaling. Het verhaal gaat over een man die geboren wordt in een arme boerenfamilie en tot spijt van zijn ouders voor een carrière als docent Engels gaat aan de universiteit van Missouri. Hij wijdt zijn leven aan de literatuur en aan de liefde maar komt op beide vlakken allerlei moeilijkheden tegen. Zo worstelt hij onder meer met zijn huwelijk met echtgenote Edith en de relatie met zijn dochter Grace. Meer willen we niet verklappen, zodat jullie het boek zelf nog kunnen lezen. Wat is de titel van dit prachtige boek?

Goed zo !
Pubquiz vraag Literatuur 7182
© Filip Naudts

Neen dit is niet Nick Nuyens, maar wel degelijk Bart Moeyaert, schrijver en dichter. Dit jaar kreeg hij voor zijn ouevre een zeer prestigieuse internationale prijs. De prijs wordt zowat aanzien als de Nobelprijs voor de jeugdliteratuur en wordt uitgereikt in Zweden. De prijs, goed voor een half miljoen euro is dan ook vernoemd naar een Zweedse jeugdschrijfster. Wie o wie?

Goed zo !
Pubquiz vraag Literatuur 7059

In het horrorboek 'It' van Stephen King worden zeven kinderen geterroriseerd door een oeroud monster. Het monster verschijnt vaak in de vorm van een clown. Wat is de naam van deze clown?

Goed zo !
Pubquiz vraag Literatuur 7054

In 1851 schreef de Amerikaanse schrijver Herman Melville een roman over de jacht op een witte potvis door kapitein Achab. Deze potvis zou zoveel rampen hebben veroorzaakt voor de walvisvaarders dat het dier uitgroeide tot een mythe. Het verhaal is gebaseerd op de eigen ervaringen van de schrijver als walvisvaarder. Welke roman zoeken we?

Goed zo !