Pubquizvragen literatuur

256 resultaten

Pubquiz vraag Literatuur 7044

Een typische quizvraag, wie was de auteur van de James Bond-boeken? Andere bekende werken waren onder andere Chitty Chitty Bang Bang.

Goed zo !

Hoe heet de Vlaamse romanschrijver en dichter die bekende werken als Lijmen/Het been en Kaas uit zijn pen toverde? Zijn romans worden gekenmerkt door een droge, scherpe humor die vaak cynische vormen aanneemt. Het taalgebruik is nuchter, helder en zakelijk en doet ook vandaag nog opvallend modern aan.

Goed zo !
Pubquiz vraag Literatuur 7017

Wat is de titel van de roman geschreven door Mary Shelley, waarin het hoofdpersonage na vele experimenten en onderzoeken ontdekt hoe hij dode materie tot leven kan wekken. Als gevolg hiervan ontstaat er een schepsel. Het is veel groter en sterker dan de mens. Door de schrik wat hij heeft aangericht, blijft hij enkele maanden aan zijn bed gekluisterd. Na het verstoten van zijn schepsel, ontpopt het zich in een echt monster.

Goed zo !
Pubquiz vraag Kinderboeken 6998

We zoeken de naam van een klein fictief dwergenvolk dat voorkomt in onder andere sjakie en de chocoladefabriek van schrijver Roald Dahl.

Goed zo !
Pubquiz vraag Auteurs 6872

De enige roman die deze schrijver voortbracht, The picture of Dorian Gray, was meteen een schot in de roos. Na 1891 hield hij zich echter uitsluitend bezig met het schrijven van toneelstukken. Met een nog groter succes tot gevolg. Zijn meesterwerk The Importance of being Earnest wordt tot op vandaag nog door talloze toneelgezelschappen gespeeld. Wie is deze Ierse schrijver, dichter en estheet?

Goed zo !
Pubquiz vraag Literatuur 6751

Wie schreef samen met Karl Marx in 1847 het Communistisch Manifest?

Goed zo !
Pubquiz vraag Literatuur 6687

Miguel de Cervantes schreef over de queeste van Don Quichot en zijn dienaar Sancho Panza. Dat Don Quichot danig in de war was, bleek wanneer hij herbergen aanzag als kastelen, een hoertje voor een prinses, een kudde schapen voor een leger. Maar wat aanzag hij als reuzen?

Goed zo !

Het zwaard van Goderic werd uit de sorteerhoed gehaald om de basilisk te doden die Marten Vilijn had laten ontwaken. Wat is de achternaam van Goderic?

Goed zo !
Pubquiz vraag Kinderboeken 6581

Mowgli is een mensenkind dat wordt opgevoed door een groep wolven onder leiding van Akela en Raksha. Hij is tevens het hoofdpersonage van Kipling. Hoe heet (volledig) de tijger en aartsvijand van Mowgli?

Goed zo !

Welke Franse schrijver werd vooral bekend met zijn fabels, waaronder De krekel en de mier en De raaf en de vos?

Goed zo !
Pubquiz vraag Auteurs 6478
© Pip R. Lagenta

Deze schrijver (1912-2000) was het kind van een Nederlands echtpaar dat naar Canada geëmigreerd was. Hij wordt beschouwd als een van de grondleggers van de moderne sciencefiction. In zijn boeken speelt psychologie een grote rol. Bekende voorbeelden zijn Slan en de Nul-A-trilogie. Nog enkele ander titels: Huis zonder tijd, De mengmensen, Kinderen van morgen. Zijn naam?

Goed zo !
Pubquiz vraag Auteurs 6455

Deze Ierse schrijfster van historische fictieromans had in de jaren '90 enkele filmrollen, maar begon daarna te schrijven, eerst nog onder haar eigen meisjesnaam, later onder de naam van haar man, en zo kennen we haar het best. Momenteel heeft ze, naast andere romans als The Love Letter en The Butterfly Room, vooral succes met haar reeks The Seven Sisters, waarvoor producer Raffaella De Laurentiis intussen de tv-rechten kocht. Haar naam?

Goed zo !
Pubquiz vraag Auteurs 6446

Deze Indiase dichter, roman- en toneelschrijver (1861-1941) schreef voornamelijk in het Bengaals, maar vertaalde zelf veel van zijn werken in het Engels. Hij schreef o.a. het gedicht Jana Gana Mana, dat later het Indiase volkslied werd. In 1913 ontving hij als eerste Indiër de Nobelprijs voor Literatuur. De Nederlandse schrijver Frederik van Eeden heeft meerdere van zijn werken in het Nederlands vertaald. Als belangrijkste werken noemen we het treurspel met de Engelse titel The King of the Dark Chamber en de roman Gora. Zijn naam?

Goed zo !
Pubquiz vraag Literatuur 6360

De roman 'Het smelt' was het debuut van een Belgische schrijfster. In 2016 kreeg zij  De Bronzen Uil  voor het beste Nederlandstalige debuut, voor dit boek. In 2017 ontving ze de  Nederlandse Boekhandelsprijs . Welke Kempense zoeken we?

Goed zo !
Pubquiz vraag Literatuur 6319

Eén van de bekendste schrijvers ter wereld is zeker de Engelse schrijver William Shakespeare. Hij Schreef historische stukken, romances, tragedies en komedies. In welke plaats in Engeland werd Shakespeare geboren? Hij is er ook overleden.

Goed zo !