Pubquizvragen mythologie

97 resultaten

Griekse Godin van de wraak

We zijn op zoek naar de Griekse Godin van de wraak maar ook van de gelijkheid. Ook bij de Romeinen werd haar naam overgenomen en behouden. Op afbeeldingen draagt ze een zwaard en een weegschaal. Haar naam is ook een zelfstandig naamwoord in het Engels dat vertaald wordt als “vergelding”.

Goed zo !
godin van de overwinning

We zijn op zoek naar de Griekse Godin van de overwinning, waarvan de oorspronkelijke betekenis van haar naam ‘bliksem’ is, waardoor zij onafscheidelijk is verbonden met Zeus.

Goed zo !
god van de zee

We zoeken de Romeinse God van de zee en ook was hij God van de paarden. Meestal werd hij afgebeeld met een drietand, soms ook met een dolfijn. Ook werd hij soms als zeemeerman afgebeeld.

Goed zo !
Egyptische mythologie jakhals

Hij is een god in de Egyptische mythologie en werd afgebeeld als een jakhals of als een mens met het hoofd van een jakhals. Een jakhals is een aaseter, en waarschijnlijk zou de associatie met dit dier eerder geweest zijn om de doden te beschermen tegen de vernietiging. Hoe luidt de naam van deze Egyptische god?

Goed zo !
Romeinse godin van de lente en de bloemen

Wie was de Romeinse godin van de lente en de bloemen? Deze godin staat ook afgebeeld op het wereldberoemde schilderij 'De geboorte van Venus' van Sandro Botticelli (linksboven).

Goed zo !
paleis van Thor

Thor is één van de belangrijkste goden uit het Noorse pantheon. We zoeken naar de naam van zijn paleis met 540 zalen die voorbehouden zijn voor de krijgers. Je ziet zijn gestileerde verblijf en het nagebouwd paleis.

Goed zo !
tweelingbroer van Danaus

Op de afbeelding zie je de 50 dochters van Danaus van Libië. Danaos nam met zijn 50 dochters de vlucht naar Argos, toen zijn tweelingbroer de meisjes wilde dwingen tot een huwelijk met zijn 50 zonen.Toen zij ondanks hun verzet toch tot trouwen werden genoodzaakt, vermoordden alle Danaïden hun echtgenoten, behalve Hypermnestra, die haar man, Lygkeus, spaarde De overige Danaïden moesten voor straf te eeuwigen dage in de Onderwereld een bodemloos vat volscheppen (het Danaïdenvat). Geef de naam van de tweelingbroer van Danaus.

Goed zo !
sterrenbeeld Noordelijke sterrenhemel

In de Almagest beschreef Ptolemeus zijn 48 klassieke sterrenbeelden. Wat is de naam van een sterrenbeeld dat zich bevindt in de Noordelijke sterrenhemel. Het is bekend voor zijn jaarlijkse meteorenzwerm en de veranderlijke ster Algol. Het sterrenbeeld is vernoemd naar een figuur in de Griekse Mythologie die vooral bekend is voor het onthoofden van Medusa. Ook de aangrenzende sterrenbeelden Andromeda en Cassiopeia kunnen een tip zijn.

Goed zo !
mythologie slangen

We zoeken de naam van een van de belangrijkste goden uit de mythologie van de Azteken. De naam van deze god van onder andere wind, water, lucht en vruchtbaarheid kan vertaald worden als gevederde slang of de waardevolle tweeling. Kenmerkend is zijn groene veerdos en zijn uiterlijk, dat lijkt op een slang of draak. Wie zoeken we?

Goed zo !
Griekse mythologie

Tijd voor een verhaaltje. Deze figuur uit de Griekse mythologie was op jacht en ging even rusten aan een vijver. Toen hij voorover boog zag hij zijn weerspiegeling in het wateroppervlak, maar hij dacht dat het een mooie geest was die in de vijver leefde. Zo bleef hij daar zitten, in bewondering starend naar deze verschijning. Hij werd verliefd op zichzelf. Over wie gaat het?

Goed zo !
god Azteken

We zoeken de naam van een van de belangrijkste goden uit de mythologie van de Azteken. Zijn naam kan vertaald worden als de gevederde slang of de waardevolle tweeling. Kenmerkend voor hem was zijn groene veerdos en zijn uiterlijk, dat leek op een slang of draak.

Goed zo !
Griekse god van de vruchtbaarheid

Oorspronkelijk was hij de Griekse god van de vruchtbaarheid. Later werd hij vooral bekend als god van wijn en plezier. De Romeinen noemden hem Bacchus. Hij was de zoon van oppergod Zeus en koningsdochter Semele. Welke god wordt hier omschreven?

Goed zo !
Pubquiz vraag Mythologie 8401

Deze figuur uit de Griekse mythologie is een zoon van Zeus en is bekend als god van de handel en de reizigers en boodschapper van de goden. Over welke figuur hebben we het, wetende dat hij omwille van atletisch en jong uiterlijk patroon werd van atleten en sport.

Goed zo !
Pubquiz vraag Mythologie 8232

Wat is de naam van het mythisch wezen dat in het Oude Egypte gebruikt werd als wachter. Het bestaat uit het hoofd van een man en het lichaam van een leeuw. De Griekse variant bestaat uit het hoofd van een vrouw en het lichaam van een adelaar?

Goed zo !
Pubquiz vraag Mythologie 8174

Griekse Mythologoie: Van wie is Telemachus de zoon?

Goed zo !