Pubquizvragen mythologie

97 resultaten

Pubquiz vraag Mythologie 7806

We zoeken een figuur uit de Griekse mythologie. Zij was de dochter van Kronos en Rhea en dus een zus van Zeus, Poseidon, Hades, Hera en Hestia. Ze was de godin van de landbouw en de gewassen (op de eerste plaats van het graan). Ze wordt vaak afgebeeld met een korenaar in de hand. Haar Romeinse equivalent is Ceres.

Goed zo !
Pubquiz vraag Mythologie 7780

Wat is de naam van dit fabeldier uit de Griekse mythologie? De Grieken geloofden dat het dier in staat was steeds weer opnieuw uit zijn eigen as herboren te worden. De afbeelding van het dier staat ook op het etiket van Grimbergen. Het dier stond ook in de naam van het stadion van RC Genk voordat het de naam Cristal arena kreeg.

Goed zo !
Pubquiz vraag Goden 7567

We zijn op zoek naar de naam van de Griekse godinnen van de kunst en wetenschap, er waren er 9 vandaar het meervoud. De term wordt nog veelvuldig gebruikt in onze taal maar dan eerder in de betekenis van inspiratiebron.

Goed zo !
Pubquiz vraag Mythologie 7499

We zoeken een begrip uit de Griekse mythologie. Het is het lieflijk gedeelte van de onderwereld. Een soort hemel of verblijfplaats van de gelukzaligen. Als jullie het antwoord nog niet weten kunnen we ook kijken naar een Gentse wijk/zone tussen het kanaal Gent-Brugge en het Rabot. Daar ligt trouwens de Teunisbloem, de andere steinerschool van Gent. Mocht je het antwoord nog steeds niet weten kan je ook vertalen uit het Frans. Het gaat over een zeer beroemde laan in het centrum van Parijs die van de Place de la Concorde in een rechte lijn naar de Arc de Triomphe leidt, waar het legendarische einde van de ronde van Frankrijk ligt. Welke tweeledig antwoord zoeken we?

Goed zo !
Pubquiz vraag Mythologie 7424

Sterven kost geld was een zegswijze die ook voor de oude Grieken van toepassing was. Om in het dodenrijk te geraken, moesten de overledenen de Styx oversteken. De veerman moest wel betaald worden waardoor bij doden een obool onder de tong werd gelegd. Indien men de overtocht niet betaalde, zou de geest van de overledene meer dan 100 jaar ronddolen op de oever. Wat is de naam van de veerman die de doden tegen betaling de Styx overbracht?

Goed zo !
Pubquiz vraag Mythologie 7293

Het lichaam van een vogel en het hoofd van een vrouw. Zo kon je ze blijkbaar het best herkennen. Volgens Romeinse auteurs woonden zij op drie kleine rotseilandjes tussen Sorrento en Capri. Ze waren naar het schijnt niet mis en lokten de zeelieden met hun prachtige gezangen die dan te pletter vaarden tegen rotsen. Graag de naam van deze half-godinnen.

Goed zo !
Pubquiz vraag Mythologie 7194

Mythologie. Wie beval de inwoners van Thebe haar te aanbidden in plaats van de godin Leto, die maar twee kinderen had? Met deze hybris tartte ze de goden. Hierop doodden de kinderen van Leto, Apollo en Artemis, haar kinderen waarna ze van verdriet vluchtte naar Klein-Azië om er in een steen te veranderen. Haar tranen vormden de Achelous, de grootste rivier van Griekenland. Hoe heet deze dochter van Tantalos?

Goed zo !
Pubquiz vraag Mythologie 7158

In de Noordse mythologie konden de gevallen strijdmakkers gelukkig naar deze speciale hemel. Voor de helden van Odin was sneuvelen de hoogste eer die een man kon halen en ze geloofden dat de Walkuren hen na de dood van het slagveld naar daar brachten.. In het ijslands betekend het letterlijk “de zaal van de gevallenen”. Naam van deze hemel?

Goed zo !
Pubquiz vraag Mythologie 6988

Dit gevleugelde paard is een figuur uit de Griekse mythologie en ontstond uit een liefde tussen de Medusa en Poseidon. Zijn bekendste optreden is wellicht in de mythe van Bellerophon. Bellerophon probeerde op het paard naar de Olympus te vliegen, maar de goden stuurden een steekvlieg, die het paard onder de staart beet. Het steigerde en Bellerophon viel eraf en stierf een gruwelijke dood (hoewel hij volgens sommige bronnen door de godin Athena werd gered).

Goed zo !
Pubquiz vraag Mythologie 6978

Het verhaal gaat dat een legendarische kruisboogschutter in 1307 het bevel kreeg met zijn kruisboog een appel van het hoofd van zijn zoontje Walter te schieten. Hij haalde twee pijlen uit zijn koker en schoot er één met succes door de appel. Toen een landsvoogd hem vroeg wat de bedoeling van de andere pijl was, antwoordde de schutter dat die voor de landvoogd was geweest als hij zijn zoontje gedood zou hebben. Graag de naam van deze mythische kruisboogschutter.

Goed zo !
Pubquiz vraag Mythologie 6968

Van u vernemen we graag de naam van de zoon van de Titaan Iapetus en de broer van onder andere Atlas en Epimetheus. Bij de oorspronkelijke toebedeling van gaven en vaardigheden door de Griekse goden was de mens er bekaaid afgekomen. Uit hybris stal de mythische figuur die we zoeken het vuur bij de Olympische goden en schonk het aan de mensen. De mens leerde er metaal mee te bewerken en zich technische vaardigheden toe te eigenen.

Goed zo !
Pubquiz vraag Mythologie 6957

Van u vernemen we graag de naam van dit fabeldier uit de Griekse mythologie en de Chinese mythologie. De Grieken geloofden dat deze vogel in staat was steeds weer opnieuw uit zijn eigen as herboren te worden. Hij zal dan boven in een boom van kruiden een nest maken en daarin verbranden. Door de geur van de kruiden zal hij opnieuw geboren worden. In de Chinese cultuur staat het dier voor het vrouwelijke geslacht op de wereld.

Goed zo !
Pubquiz vraag Mythologie 6947

Hercules staat vooral bekend voor de twaalf werken die hij moest verrichten. Als 12de werk kreeg hij de opdracht om de driekoppige hellehond uit de onderwereld mee te nemen. De hond zorgde ervoor dat de doden de onderwereld niet konden verlaten en dat de levenden er niet konden binnentreden. In ruil voor een veilige doorgang geven de zielen der doden hem honingtaart. Maar wat is de naam van deze hond?

Goed zo !
Pubquiz vraag Mythologie 6937

Minos, de koning van Kreta, had onenigheid met zijn broers over de vraag wie de rechtmatige koning was. Poseidon stuurde een witte stier als teken van het koningschap, op voorwaarde dat die stier meteen geofferd zou worden. Minos hield echter zijn belofte niet en Poseidon wreekte zich door Minos' vrouw Pasiphaë verliefd te laten worden op de stier en een “kind” ervan te laten baren. Het kind werd te gevaarlijk voor z’n omgeving en opgesloten in een labyrint. Graag de naam van dit mens/stier.

Goed zo !
Pubquiz vraag Goden 6927

Wie is de god van donder en oorlog in de Noordse en Germaanse mythologie? Hij was een zoon van Odin en de aardgodin Fjorgyn. Als kind was hij al sterk en daarnaast moeilijk opvoedbaar. Daarom werd hij opgevoed door twee bliksemgeesten, Vingnir en Hlora. Hij groeide uit tot een enorme man, bijna een reus, met dezelfde kracht, en zijn hamer Mjölnir maakte hem nog sterker. Hij staat voor ordeschepper tegenover de chaos.

Goed zo !