Pubquizvragen mythologie

97 resultaten

Pubquiz vraag Goden 6917

Deze godin is van zeer grote betekenis in de Griekse mythologie. Ze is de godin van onder andere de liefde, de schoonheid, de seksualiteit en de vruchtbaarheid. Sommigen beschouwen haar ook als de godin van het evenwicht. Ze is voortgekomen uit de Fenicische godin Astarte, maar door de Grieken zo naar hun aanleg en behoeften hervormd, dat zij een echt Griekse godin is geworden. Graag haar naam.

Goed zo !
Pubquiz vraag Goden 6807

De vrouwelijke boodschapper van de Goden en de verpersonificatie van de regenboog, lijkt deze jobomschrijving u iets? Dan kon u ten tijde van de Griekse Goden solliciteren. Deze figuur werd voornamelijk ingezet door Zeus en Hera, en snelde vliegensvlug van de wolken tot de onderwereld en terug. Wat is haar naam?

Goed zo !
Pubquiz vraag Goden 6788

GodBeWithYou… Deze Griekse god is de zoon van Zeus en Leta, en tevens de tweelingbroer van Artemis. Hij is de God van het licht, de muziek, de dichtkunst en de spiritualiteit, en verder ook van de landbouw en het vee.

Goed zo !
Pubquiz vraag Mythologie 6749

Wat is het beroep van Charon, die volgens de Griekse mythe de zielen van overledenen helpt om Hades te bereiken, ter hoogte van de Styx?

Goed zo !
Pubquiz vraag Mythologie 6747

Welke mythologische figuur bekocht zijn hoogmoed met een vrije val in de Egeïsche Zee?

Goed zo !
Pubquiz vraag Goden 6710

In de Griekse mythologie was ze de godin van de overwinning. Haar beroemdste beeltenis is te vinden in het Louvre. Welke godin zoeken we?

Goed zo !
Pubquiz vraag Mythologie 6671

De knoop doorhakken gaat terug op een verhaal uit het klassieke Griekenland. Volgens de Griekse mythologie kwam er na een veldslag een strijdwagen met een onontwarbare knoop aan. Alexander de Grote heeft met zijn zwaard uiteindelijk deze knoop doorgehakt. We zoeken de naam van deze onontwarbare knoop?

Goed zo !
Pubquiz vraag Goden 6643

We zijn op zoek naar de oppergod in de Noordse mythologie. We zoeken zijn Scandinavische en meest bekende naam, dus niet de West-Germaanse naam Weda, de Angelsaksische naam Woden, de Oud-Frankische naam Wodan of de Germaanse naam Wotan.

Goed zo !
Pubquiz vraag Mythologie 6600

Seksdrift van mannen is de grootste aanleiding van oorlog. Aan de meeste conflicten, van voetbalgeweld tot wereldoorlogen, ligt dezelfde oorzaak aan de basis... een vrouw. Wat is de naam van de vrouw die een strijd tussen de Grieken en de Trojanen ontketende? Het vervolg, de Trojaanse oorlog, kent u allemaal.

Goed zo !
Pubquiz vraag Ierland 6538

Het is een mythisch wezen uit de Ierse folklore. Hij is de nachtelijke variant van de leprechaun (uitspraak:?lepr?k??n). Hij bewaakt je wijnkelder als je goed voor hem bent, maar als je hem slecht behandelt, zal je wijn bederven. Hij rijdt graag (dronken) rond in het maanlicht op schapen of herdershonden. Hij plaagt ook dronken mensen. Hoe noemt men dergelijk wezen?

Goed zo !
Pubquiz vraag Goden 6079

Voor deze vraag duiken we in de Romeinse mythologie. Deze god vindt zijn oorsprong bij het Etruskische godenrijk. Hij is de god van het begin en het einde en deze mysterieuze god wordt meestal afgebeeld met twee gezichten. Welke god?

Goed zo !
Pubquiz vraag Reptielen 6009

B. Voor de B zoeken we een gevleugeld mythisch reptiel dat voorkomt in middeleeuwse verhalen. Het beest wordt meestal staand afgebeeld en lijkt op de normale Europese draak, maar er zijn verschillen. Zo heeft het gezochte beest maar twee poten, wat het meer op een vogel doet lijken. Het beest kan vuur spuwen en heeft een gevorkte staart of een slangenstaart. Het dier staat symbool voor jaloezie, oorlog en de duivel en komt veel voor in de heraldiek. Je zou dus kunnen zeggen dat de drie draken uit Game of Thrones eigenlijk geen draken zijn, maar wel het beest dat wij zoeken. Naam van dat mythologisch reptiel?

Goed zo !
Pubquiz vraag Mythologie 6008

A. Deze mythische wezens zouden volgens de verhalen kwaadaardige monsters zijn met een aanleg voor mechanica, die machines en meerbepaald vliegtuigen saboteren. In veel verhalen en films komen ook andere versies van deze beestjes voor. Zo ook bijvoorbeeld in een film uit 1984, waar het monsters zijn die ontstaan uit een ander wezen, de Mogwai. Wat is de naam van deze mythologische beestjes?

Goed zo !
Pubquiz vraag Mythologie 5870

Dit fabeldier met enorme afmetingen leeft in de zee. Soms meenden zeelieden een groep eilanden te zien. Als zij dichterbij voeren bleken de eilanden te bestaan uit een massa hoofden, horens en zwaaiende tentakels, die zelfs de grootste schepen konden vastgrijpen en laten zinken. Ook zegt men dat als het dier duikt, hij een schip kon meetrekken in de enorme draaikolk die daarbij ontstond. Hoe heet dit fabeldier?

Goed zo !
Pubquiz vraag Goden 5625

Op dit schilderij van Titiaan uit de 16e eeuw, zien we aan de linkerkant Ariadne. Het personage waarnaar we op zoek zijn, komt aangereden in zijn kar en wordt instant verliefd op haar. Hij neemt haar kroon, gooit deze in de lucht en vormt hiermee het sterrenbeeld Corona Borealis, linksboven zichtbaar. Welke Romeinse God zoeken we? Tip: Griekse tegenhanger is Dionysos

Goed zo !