Pubquizvragen politiek

189 resultaten

Jongste premier in Frankrijk 2024
© Conseil de l'Union Européenne

Deze 34-jarige volgt Elisabeth Borne op en wordt zo de jongste naoorlogse premier, en de eerste openlijk homoseksuele premier. Graag de naam van deze jonge politieker.

Goed zo !
BBB partij

De BBB is een Nederlandse politieke partij met een sociaal-conservatieve signatuur opgericht in 2019. De partij deed in maart 2023 mee aan de Provinciale Staten- en de waterschapsverkiezingen. Bij de Provinciale Statenverkiezingen behaalde de partij in alle provincies de meeste stemmen. Voor wat staan de drie B's?

Goed zo !
Pubquiz vraag Politiek 9184

We zijn op zoek naar een Amerikaanse hoogleraar, diplomate, nationale veiligheidsdeskundige en auteur. Zij was de nationaal veiligheidsadviseur van George Bush gedurende zijn eerste termijn als president van de VS en minister van buitenlandse zaken van de VS in zijn tweede ambstermijn. Zij was de tweede persoon met Afro-Amerikaanse roots die deze positie bekleedde.

Goed zo !
afgezette voorzitter van Huis van Afgevaardigden

Een unicum in Amerikaanse geschiedenis: Deze republikein werd weggestemd als voorzitter van Huis van Afgevaardigden. Gaetz diende de motie in nadat de republikein een deal sloot met de Democraten over een noodbegroting om de shutdown van de overheid tegen te gaan. Graag de naam van de afgezette voorzitter.

Goed zo !
16de president van Amerika

We zijn op zoek naar de 16de president van de Verenigde Staten van Amerika die president was van 1861 tot zijn dood in 1865 en de Verenigde Staten leidde tijdens de burgeroorlog en de slavernij afschafte. Meer woorden zijn niet nodig voor deze zeer beroemde president. We zoeken zijn familienaam.

Goed zo !
premier UK kort
© Simon Dawson / No 10 Downing Street

Deze vraag is bijna minder kort dan haar periode van premierschap. We zoeken de premier van het Verenigd Koninkrijk die aantrad op 6 september 2022 na Boris Johnson en alweer ontslag nam op 20 oktober 2022. De kortst zittende premier van het Verenigd Koninkrijk ooit. We zoeken haar voornaam en familienaam. De voornaam die we zoeken is in feite niet de echte naam van op haar paspoort, maar wel de algemeen bekende verkorte voornaam. We moeten immers weer de eerste letter juist hebben voor op het einde van deze ronde.

Goed zo !
Softijs

Na WOII kreeg een voedingsproducent het idee om roomijs te vullen met lucht. Op die manier was het goedkoper om ijs te produceren. Een jonge, Britse en vrouwelijke scheidkundige werd op dat project gezet. Het resultaat was softijs dat uit een machine werd getapt en geserveerd in een hoorntje. Wie was die vrouw die softijs ontwikkelde en later een bekende naam werd in de politiek?

Goed zo !

De Europese Commissie heeft op 14 juli 2021 een pakket gepresenteerd met als voorstel:

  • 55% CO2-reductiedoelstelling voor 2030.
  • Europa als eerste klimaatneutraal continent ter wereld in 2050.
We zoeken de naam van dit pakket dat deel uitmaakt van de European Green Deal.

Goed zo !
vermoorde Amerikaanse president
tijdens zijn regeerperiode

James Garfield (1881), William McKinley (1901) en John F. Kennedy (1963) zijn 3 van de 4 Amerikaanse presidenten die tijdens hun regeerperiode werden vermoord. Wie is de vierde president die in dit rijtje thuishoort en die dus ook werd neergeschoten?

Goed zo !
president Filipijnen

In 2022 kozen de Filipijnen een opmerkelijke nieuwe president. Hij is immers de zoon van de man die van 1965 tot 1986 het land bestuurde. Die vader regeerde als dictator gedurende meer dan 20 jaar over het land en leidde het naar een economische crisis en veel armoede. Wij willen graag de naam van de nieuwe president en oud-dictator.

Goed zo !
burgemeester Londen
© Chabad Lubavitch

Voor Boris Johnson's premierschap was hij onder andere burgemeester van London van 2008 tot 2016. Wie volgende hem op als brugemeester?

Goed zo !
lockddown parties

In 2021 waren er schandalen waarbij Brits premier Boris Johnson in volle lockdown meerdere feestjes zou georganiseerd hebben in zijn ambtswoning. De feestjes gingen grotendeels door in de ambtswoning van de premier. Wat is het adres? We zoeken de straat en huisnummer.

Goed zo !
Japans oud-premier

De Japanse oud-premier wordt op 8 juli 2022 neergeschoten bij een verkiezingstoespraak in Nara en bezwijkt aan zijn verwondingen. Wat is de naam van deze liberaal democraat?

Goed zo !
president WOII

Op de foto, naast Winston Churchill en Joseph Stalin, zien we de man die Amerikaans president was gedurende het overgrote deel van WOII. Wat is zijn naam? Zijn vrouw heette Eleanor en de man werd opgevolgd door Harry Truman.

Goed zo !
First Lady
© Cheriss May

Getrouwd zijn met de president van de Verenigde Staten levert je automatisch de titel First Lady op, met alle daarbij horende bekendheid en faam. Namen zoals Hillary Clinton, Michelle Obama en Jacky Kennedy doen gegarandeerd een belletje rinkelen. Maar weten jullie ook wat de voornaam van huidige First Lady is?

Goed zo !