Pubquizvragen religie

108 resultaten

Pubquiz vraag Hindoeïsme 3832

Binnen het hindoeïsme zweert men bij de trimurti, de drie- eenheid oftewel de drie goddelijke invloeden die elkaar aanvullen. Vishnoe (God als Onderhouder) en Shiva, ook wel Devo Mahesvara genoemd, als god van de vernietiging). Maar hoe heet de derde god binnen het hindoeïsme, die aanzien wordt als de schepper?

Goed zo !
Pubquiz vraag Joden 3830

De joden hun klaagmuur, de christenen hun bedevaartsoorten, maar hoe noemt men het centrale heiligdom van de islam? Het monument staat in de Grote Moskee in het bedevaartsoord Mekka en staat ook wel bekend als Bayt Allah ("Huis van God"). Jaarlijks maken miljoenen moslims de hadj of pelgrimstocht naar Mekka om een rondgang te doen rond dit rechthoekig gebouw, hoe noemt dit gebouw?

Goed zo !
Pubquiz vraag Religie 3588

We zoeken de naam van deze sociaal bewogen rooms-katholieke aartsbisschop van El Salvador. Hij werd in 2015 door paus Franciscus zalig verklaard. Vanwege zijn uitspraken en zijn inzet voor de armen verwierf hij een enorme populariteit onder de bevolking. Hij verhief steeds zijn stem tegen de regering. Hij werd in 1980 vermoord terwijl hij de mis opdroeg. Het is tevens de naam van onze parochiale eenheid.

Goed zo !
Pubquiz vraag Religie 3537

De zeven werken van barmhartigheid zijn in de christelijke traditie zeven manieren waarop gelovigen barmhartigheid kunnen tonen. Ik geef jullie 6 werken van barmhartigheid en jullie noteren welk werk er ontbreekt.

  1. De hongerigen spijzen
  2. De naakten kleden
  3. De vreemdelingen herbergen
  4. De zieken verzorgen
  5. De gevangenen bezoeken
  6. De doden begraven

Goed zo !
Pubquiz vraag Religie 3494

De naam van deze aartsengel betekent letterlijk “Wie God helpt”. In de Islam, het Sikhisme en sommige Hebreeuwse overleveringen wordt hij de aartsengel des doods genoemd. In bepaalde afbeeldingen heeft hij vier koppen, 4000 vleugels en staat zijn lijf vol tongen en ogen, waarvan het totaal overeenkomt met alle levende personen op aarde. Welke aartsengel zoeken we?

Goed zo !
Pubquiz vraag Paus 3492

Wij zijn op zoek naar de patroonheilige die zijn naamdag viert op 31 december. We weten niet welk wonder hij juist verrichte om heilig te worden, maar feit is dat hij paus was van januari 314 tot 31 december 335. Zijn naam is nog altijd gekoppeld aan de laatste dag van het jaar. Onder andere in het Duis is zijn naam de letterlijke vertaling van Oudejaarsavond. Wij vragen zijn pausennaam. Met die naam alleen zijn we tevreden, want hij was de eerste met die naam.

Goed zo !
Pubquiz vraag Religie 3467

Reeks 1, voor 1 punt: De zogenaamde Pericope Adulterae, u wellicht beter bekend als het verhaal van Jezus en de overspelige vrouw, is een beroemde passage uit de Bijbel. De passage beschrijft een confrontatie tussen Jezus, de Schriftgeleerden en Farizeeën over de vraag of een vrouw, die op heterdaad betrapt is op overspel, gestenigd zou moeten worden. Welke legendarische woorden spreekt Jezus hier volgens hoofdstuk 8, vers 17 van het evangelie volgens Johannes, met als doel de menigte het hart in eigen boezem te laten steken?

Goed zo !
Pubquiz vraag Auteurs 3413

Niet iedereen heeft het begrepen op religie. Voor de Duitse denker wiens naam we zoeken was religie zelfs “das Opium des Volkes”, opium voor het volk dus. Wie zoeken wij?

Goed zo !
Pubquiz vraag Religie 3403

Reeks 5, voor 2 punten: Hun officiële Nederlandse naam is: De Prelatuur van het Heilig Kruis en van het Werk van God. Het is een éénheid binnen de Katholieke Kerk die gesticht werd in 1928 door de niet zo lang geleden heilig verklaarde Jozefmaria Escrivá. Die vatte het als volgt samen: Ons enige doel is ertoe bij te dragen dat er mannen en vrouwen van alle rassen en sociale klassen zijn die, te midden van de aardse gebeurtenissen en bezigheden, God en hun medemensen in en door hun dagelijkse arbeid willen beminnen en dienen. Het boek de Da Vinci code bracht hen opnieuw in de schrijnwerpers en ook van Boudewijn en Fabiola werd beweerd dat ze lid zouden zijn. Naam van de groepering?

Goed zo !
Pubquiz vraag Paus 3349

De eerste van deze rondzendbrieven werd verstuurd door Paus Martinus I in 650. Er zouden er nog veel volgen. De Kerk geeft hierin duiding rond haar leer en de brieven zijn telkens geadresseerd aan alle mensen van goede wil. Een paar bekende exemplaren zijn Fides et Ratio, Spe Salvi en Rerum Novarum.

Goed zo !
Pubquiz vraag Paus 3242

Ieder huisje heeft zijn kruisje, dit was niet anders dan bij onze voormalig paus Jozef Ratzinger. Die was namelijk in zijn jeugd aangesloten bij een jongerenbeweging die hem al snel na zijn aanstelling in opspraak bracht. wat was de naam van deze beweging?

Goed zo !
Pubquiz vraag Goden 3115

Op ziet u de afbeelding van Ganesha, god van de kennis en de wijsheid in het hindoeïsme. Het hoofd van de god is er een van een dier, maar is op deze afbeelding weggegomd. Welk dierenhoofd heeft Ganecha?

Goed zo !
Pubquiz vraag Religie 3101

Deze groep gelovigen heeft haar wortels in de Christelijke traditie. Het leven en de overgeleverde uitspraken van Jezus vormen een belangrijke inspiratiebron. De groep is vooral populair in de Verenigde Staten, zoals de Amish en de Mormonen. De groepering wordt het Religieus Genootschap der Vrienden genoemd, maar is vooral bekend onder haar oorspronkelijk als spotnaam bedoelde benaming. Dewelke?

Goed zo !
Pubquiz vraag Paus Latijn 3071

Ook de paus zit op Twitter. Wij willen graag zijn accountnaam weten. De Latijnse term betekent letterlijk 'bruggenbouwer' of 'wegbereider'. Oorspronkelijk was het de naam van een Romeinse priester die kwade invloeden moest afweren wanneer men zijn thuishaven verliet.

Goed zo !
Pubquiz vraag Religie 3064

Deze groepering werd in 1928 gesticht en heeft als doel de mensen bewust te maken dat zij tot heiligheid geroepen zijn. Aan het hoofd staat een prelaat en dat is nu de Spaanse bisschop Javier Echevarría. In de Da Vinci Code werd de organisatie afgeschilderd als een sinistere beweging die moorden beraamt om kerkgeheimen te vrijwaren, maar dat kan pure fictie zijn. Hoe heet deze organisatie waarvan koningin Fabiola al dan niet lid was?

Goed zo !