Pubquizvragen taal

169 resultaten

Een weetje die de leerkrachten Frans waarschijnlijk wel zullen weten. We zijn namelijk op zoek naar de letter die weliswaar wel wordt gebruikt in het Frans alfabet, maar in feite enkel voor eigennamen en plaatsnamen (voornamelijk Noord-Frankrijk en Franstalig België) en ook voor woorden die afkomstig zijn uit een andere taal. In enkele andere talen wordt deze letter zelfs helemaal niet gebruikt, zoals in Italië, Roemenië en Spaans- en Portugeessprekende landen. Welke letter zoeken we?

Goed zo !
neosurvivalist

Het is een survivalist of eerder neosurvivalist die zich voorbereidt op een noodsituatie als gevolg van een ramp of ongeregeldheden, of deze zich nu op lokaal niveau of internationale schaal afspelen. Ze zorgen voor allerhande voorzieningen die ze helpen te overleven. Deze kunnen aangebracht zijn in hun eigen huis of op een andere locatie (zoals in een schuilplaats of bunker). Bovendien slaan ze grote voorraden in.

Goed zo !
Andere naam voor de vuist

Een vuist is een hamer met een massief stalen kop, waarin een essen of hickory steel is aangebracht. Het gewicht van de kop kan variëren van 1000 tot 2000 gram. Er kunnen stevige klappen mee uitgedeeld worden. Geef de andere naam.

Goed zo !

Hoe noemen we in de Nederlandse taal woorden die hetzelfde klinken, maar een andere betekenis hebben. De woorden worden niet noodzakelijk hetzelfde gespeld en dienen ook niet tot dezelfde woordsoort te behoren. Een mooi voorbeeld is ‘wei’ en ‘wij’ of ‘ligt’ en ‘licht’. Ook in andere talen vinden we deze woorden terug. Denk maar aan het Engelse ‘knight’ (ridder) of ‘night’ (nacht).

Goed zo !
Franse woord voor marshmallow

In Vlaanderen spreken we van spek, in Engeland spreken we van marshmallow. Wij zoeken echter naar het Franse benaming voor deze sponsachtige lekkernij uit suikerwerk. Je kent de benaming waarschijnlijk het best van snoepgoed in de vorm van een Mariabeeld. Wat is het Franse woord voor marshmallow?

Goed zo !
magische cirkel

Welk woord zoeken we: letterlijk 'magische cirkel', of 'magisch wiel'. Volgens oude oosterse wijsheden dienen ze tot inspiratie en innerlijke verrijking. Ze maken je bewust van de oneindigheid van het bestaan en de verbinding met alles om je heen.

Goed zo !

Welke taal wordt het meest gesproken in de wereld?

Goed zo !
snelcursus een nieuwe taal

Wie met een snelcursus een nieuwe taal wil leren, gebruikt tegenwoordig een app. Vroeger gebeurde dat echter met boekjes die je beloven om, mits enige discipline, snel een taal onder de knie te hebben. Het Franse bedrijf dat de boekjes uitgeeft, werd opgericht in 1929 en publiceerde sindsdien vele cursussen voor allerlei talen. Hoe heet dit bedrijf?

Goed zo !
taalkundige stijlfiguur

Voor deze vraag zijn we op zoek naar een taalkundige stijlfiguur, waarbij men een deel van iets gebruikt om het geheel te benoemen. In de uitdrukking “een dak boven het hoofd hebben” verwijst dak bijvoorbeeld niet enkel naar een dak, maar naar het volledige huis. Deze stijlfiguur heeft een Latijnse naam die letterlijk “een deel voor het geheel” betekent. Wat is deze naam?

Goed zo !
noodsignaal

We zijn op zoek naar het woord dat internationaal gebruikt wordt als noodsignaal, vooral in radiocommunicatie in luchtvaart en scheepvaart. Het is een Engelstalig woord, maar is eigenlijk een verbastering van het Frans voor “help mij”. Het wordt typisch drie keer achtereenvolgens gezegd.

Goed zo !
Operatie Zero

Dejan Veljkovic is een van de spilfiguren in Operatie Zero, het voetbalschandaal. Hij koos ervoor om een volledige bekentenis af te leggen in ruil voor strafvermindering. Daarmee zorgde hij voor een primeur in België, want hij was de eerste die zo een regeling trof. Onder welke benaming staat een verdachte die samenwerkt met justitie in ruil voor strafvermindering bekend?

Goed zo !

Voor deze vraag zijn we op zoek naar de meer courante naam van de machtspreuk. Dit is een nietszeggend argument dat een gesprek van zijn onderwerp afbrengt, waardoor het eigenlijk niet meer mogelijk is om de discussie nog verder te zetten. Een voorbeeld is “Als onze kat een koe was, dan molk ik ze achter de stoof.” Met zo’n uitspraak wordt al het leven uit de discussie gehaald. Onder welke naam staat deze stijlfiguur bekend?

Goed zo !
groep uilen

Hoe groep honden noemt een roedel. Een groep vissen is een schoool. Hoe wordt een groep uilen genoemd?

Goed zo !
taal app

In mei 2021 vond de 65e editie van het Eurovisiesongfestival plaats in Rotterdam. Het zou te gemakkelijk zijn om te vragen wie de winnaar was: Maneskin is intussen niet meer weg te denken van onze radiozenders en Spotify. De winst van deze Italiaanse groep had echter nog een aantal verrassende gevolgen. Welke bekende app waarop je talen kan leren, rapporteerde een stijging van 56% in nieuwe gebruikers die Italiaans wilden leren na de overwinning van Maneskin?

Goed zo !

Wat is de x in het NAVO alfabet?

Goed zo !