Pubquizvragen taal

169 resultaten

beha

Caresse Crosby deed de gevleugelde uitspraak 'Ik kan niet zeggen dat de beha dezelfde plek in de geschiedenis zal halen als de stoomboot, maar ik heb 'm wel uitgevonden.' Wat betekent de afkorting BH?

Goed zo !
Pubquiz vraag Spanje 8321
© Willtron

Spanje heeft zoals meerdere Europese landen, meerdere officiële regionale talen. Er zijn ook twee niet-officiële waaronder het Asturisch. Wij zoeken die andere niet-officiële taal welke door ongeveer 10.000 mensen gesproken wordt.

Goed zo !
Pubquiz vraag Taal 8286

Goodbye is een groet die we gebruiken bij een afscheid. De groet wordt vaak verkort tot bye, of wat informeler tot bye-bye. Wat weinigen misschien weten is dat het een samentrekking is van een vier woorden tellende zin. Welke 4 woorden zoeken we?

Goed zo !
Pubquiz vraag Taal 8229

In de stelling "Naarmate de kennis toeneemt, weet men steeds minder" herkent men een ogenschijnlijke tegenspraak, die op een iets dieper niveau nog wel logisch lijkt. Hoe heet deze stijlfiguur?

Goed zo !

Welk Engels woord, wat een afgeleide zou zijn van hocus pocus, betekent nep, bedrog, poets?

Goed zo !
gelijmde boek

Een boek waarvan de rug gelijmd is. De kaft is een papieren omslag met een laagje plastic. De goedkopere versie van de hardcover versie. Welke naam gebruiken we hiervoor?

Goed zo !
Pubquiz vraag Taal 8064

Een schijnsucces of een valse overwinning. Het is een zege die zoveel inspanning gekost heeft dat het eigenlijk een nederlaag is. De uitdrukking ontleent zijn naam aan de veldslagen van een Griekse koning tegen de Romeinen die zich volgende woorden liet ontvallen: “nog één zo’n overwinning en ik ben verloren.” Hoe noemen we een dergelijke nepoverwinning?

Goed zo !

Hoe noemt men het selectief waarnemen van een signaal of ander natuurkundig verschijnsel, dikwijls te midden van andere signalen, die achtergrondruis genoemd worden?

Goed zo !

Wat is de derde letter van het griekse alfabet?

Goed zo !

Woord dat het Nederlands aan het Duits ontleend heeft. Het woord betekent volgens Van Dale: "talent om doelpunten te maken". Maar er zit wel meer in dat woord dan alleen "talent". Het woord drukt ook uit dat het om "een vaardigheid, een soort natuurlijk, bijna aangeboren vermogen" gaat om doelpunten te maken. Een voetballer met dit instinct heeft een neus voor doelpunten. Hij staat altijd op de juiste plaats, duikt altijd op het goede moment voor het doel op.

Goed zo !

Vul het spreekwoord aan: Aan …. geraken.

De betekenis ervan is: zijn rijkdom verliezen, er arm en berooid uitkomen. Het verwijst naar de kant van een meer/zee/rivier waar de wind naartoe waait.

Goed zo !
Pubquiz vraag Taal 7513

Een weetje: in Zweden spreken 2500 à 3000 mensen - waaronder 60 kinderen - een taal die in 800 jaar nauwelijks is geëvolueerd. Het Elfdaals wordt daarom gemeenzaam een oude Vikingtaal genoemd, al is het officieel een Zweeds dialect. We zoeken een van oorsprong Scandinavische jongensnaam met als betekenis geheim . En die klinkt als de naam voor het oudste bekende schrift gebruikt door de Germaanse volkeren van Noord-Europa, Groot-Brittannië, Scandinavië en Ijsland. Op het scherm ziet u alvast een personage uit Star Wars die deze voornaam draagt.

Goed zo !
Pubquiz vraag Taal 7507

Waar zitten hier de Engelse taalvirtuozen? We willen de vertaling van ‘congestion free’ in 1 woord.

Goed zo !

Brexit is er een goed voorbeeld van. Wij zoeken de naam van de stijlfiguur waarbij twee of meer bestaande woorden naar de vorm worden gecombineerd in een neologisme dat betekeniselementen van alle originele woorden bevat. Een soort contaminatie dus, maar dan bewust gecreëerd.

Goed zo !
Pubquiz vraag Taal 7415

Op algemeen verzoek is er dit jaar terug een spellingsvraag. Welk woord is fout gespeld in volgende zin: “De West-Vlaamse eregouverneur reageerde verbouwereerd op het wijdverspreide misbruik van belastingsgeld bij de landbouwcommissarissen dat te elfder ure aan het licht kwam.”

Goed zo !