Pubquizvragen taal

169 resultaten

Pubquiz vraag Taal 6702

Wij zoeken het Indonesische woord voor banaan.

Goed zo !
Pubquiz vraag Taal 6576

Op 25 januari 2015 choqueerden de Ultras van Standard de hele wereld met een wansmakelijk spandoek waarop Steven Defour onthoofd werd voor zijn overstap naar RSCA. Maar hoe wordt zo'n reusachtig spandoek genoemd in voetbaltermen?

Goed zo !
Pubquiz vraag Taal 6534

Vroeger werd op Paaseiland een soort hiërogliefenschrift gebruikt, dat in houten stokken en plankjes werd gekerfd, waarvan er nog een 20-tal bewaard zijn gebleven. Tot op heden is dit schrift nog niet ontcijferd. Welke taal of schrift?

Goed zo !
Pubquiz vraag Taal 6466

In de jaren 1960 bracht het Franse bedrijf Assimil taalcursussen op vinylplaat op de markt. Zo had je de Engelse cursus Anglais sans peine. In het album Asterix en de Britten wordt allusie gemaakt op deze cursus. Wanneer Obelix aan Notax vraagt of zijn kleren van tweed duur zijn, antwoordt Notax met het eerste zinnetje uit de Assimil-cursus. Het zinnetje ging verder een eigen leven leiden. Fransen gebruiken dit zinnetje om aan te geven dat ze Engels kennen, maar niet echt spreken. Welk zinnetje van 4 woorden bedoelen we?

Goed zo !
Pubquiz vraag Taal 6372
© Nillerdk

Hoe noemt men havermoutpap in het Engels?

Goed zo !
Pubquiz vraag Taal 6366

Mayday Mayday, we kennen het allemaal als een schip in nood is. Van welk woord is het afkomstig?

Goed zo !
Pubquiz vraag Taal 6328

Vul op de 4 punten een Nederlands woord in, maar zodanig dat u twee andere Nederlandse woorden bekomt.

Goed zo !
Pubquiz vraag Sporttermen 6190
© Dpalma01

Wat is een synoniem voor paardenrenbaan dat uit het Grieks werd overgenomen?

Goed zo !
Pubquiz vraag Taal 6110

We zoeken een Engelse term voor het smokkelen van alcoholische drank die werd gebruikt in de jaren 1920 tijdens de Amerikaanse drooglegging. Vandaag wordt de term echter vooral gebruikt in de muziekindustrie voor een onofficiële opname, die vaak tegen de wil van de artiest of de platenfirma beschikbaar wordt voor het grote publiek. Meestal zijn dit illegale opnames van concerten of ongebruikte/alternatieve versies van studiotracks. Naar welke Engelse term zijn we op zoek?

Goed zo !
Pubquiz vraag Taal 6054

Sommige van ons zijn het door hun kledij, andere door hun ideeën. Het is een term voor iets wat niet helemaal in zijn tijd past. Of, preciezer geformuleerd: een al dan niet gewilde inbreuk op of breuk in de samenhang van toestanden of gebeurtenissen in de tijd. Denk aan een horloge in een historische film. Hoe noemen we zoiets?

Goed zo !

We zijn op zoek naar een Nederlands woord dat verschillende betekenissen kan hebben. Voor trekvogels is het een aanduiding waar zijn hun grote trek even onderbreken om te rusten of te foerageren. Ook voor menselijke reizigers is dit een naam om even langs de weg te stoppen. Aan snelwegen noemt men dit ook verzorgingsplaatsen. Welke term?

Goed zo !
Pubquiz vraag Taal 5947

Hier ziet u het oudste bekende schrift dat gebruikt werd door de Germaanse volkeren van Noord-Europa, Groot-Brittanië en Scandinavië. Het bestaat ui letters, samengesteld uit hoekige en rechte lijnen, die gemakkelijk kunnen gekrast worden in B.V. stenen en hout. Wat is de naam van dit schrift?

Goed zo !
Pubquiz vraag Taal 5794

Schrijf voor ons onderstaand woord uit in het Navo-spellingsalfabet.

DUVEL

Goed zo !
Pubquiz vraag Taal 5718

De eedaflegging van Trump als nieuwe Amerikaanse president haalde wekenlang het internationale nieuws. Met welk synoniem van "inhuldiging" gebeurde dit?

Goed zo !
Pubquiz vraag Latijn 5534

Latijn wordt beschouwd als een dode taal, maar wordt toch nog regelmatig gebruikt. Hoe vertaal je “De stem van het volk is de stem van God” in het latijn? Korte interviews waar naar de mening van de man in de straat danken hun naam aan deze uitspraak.

Goed zo !