Het verstand van Nevele 2019

Quizronde 1: Alle kleuren

Organisatie quiz: Het verstand van Nevele

Aantal ronden: 10

Aantal vragen: 103

Moeilijkheid: 90.22 %

In 2017 werd het stadion van Tottenham Hotspurt gedeeltelijk gesloopt. Hierna speelde de club eventjes in het Wembley stadium, maar in oktober 2018 kon Tottenham opnieuw terecht in hun eigen stadium. Wat was de naam van het stadion voor de sloop?

Goed zo !

We zoeken een relatief zeldzame infectieziekte die vooral voorkomt bij kinderen tussen de 3 en 12 jaar. Het ziekteverloop is plotselinge koorts en keelpijn, hoofdpijn, misselijkheid en braken, één dag na het uitbreken van de ziekte ontstaan op de huid op warme lichaamsplaatsen spikkels die soms jeuken, opvallend rode wangen en een witte driehoek rond de mond en onder de neus. Na vijf dagen verdwijnen de vlekjes en de koorts. Op het hoogtepunt van de ziekte is de tong vuurrood en gezwollen.

Goed zo !

Hier zoeken we een Italiaanse snelheidsduivel die net als zijn vader een motorcoureur was. De persoon die we zoeken, die ook al eens de bijnaam the Doctor kreeg, kwam al op 2-jarige leeftijd voor de eerste keer in contact met motorfietsen. Deze kleurrijke Italiaan heeft maar liefst 9 wereldtitels en 115 Grand Prix-overwinningen op zijn naam en behoort daarmee tot één van de succesvolste motorcoureurs ooit. Weten jullie wie we zoeken?

Goed zo !

Boeken zoals: Blauwe maandagen, Fantoompijn en het bestand klinken velen waarschijnlijk bekend in de oren. Maar wie is de Nederlandse auteur met joodse afkomst die deze werken schreef?

Goed zo !

De persoon die we zoeken is een politicus geboren en getogen in Sint-Niklaas. In 1980 deed hij zijn ministeriële intrede als staatssecretaris voor Financiën in de regering Martens III. Daarna was hij onder meer nog regeringscommissaris belast voor de dioxineproblematiek in de Regering-Verhofstadt I ( en van 2001 tem 2010 was hij burgemeester van Sint-Niklaas). Welke politicus werd hierboven in de verf gezet?

Goed zo !

Het land dat we zoeken is een land in Zuidoost-Azië. Het ligt op het eiland Borneo aan de Zuid-Chinese Zee en wordt verder geheel omringd door Maleisië. Het sultanaat is sinds 1984 onafhankelijk. De sultan van dit land kreeg onlangs veel tegenwind voor zijn homofobe opstelling. (waardoor celebs niet meer naar zijn hotels gaan). Welk land zoeken we?

Goed zo !

In de categorie “Belgische doofpotten” kan de Bende van Nijvel niet ontbreken. Maar er is nog een zaak die niet helemaal is opgeklaard… Er zijn zelfs mogelijk banden tussen de twee zaken. Hier zijn we op zoek naar een reeks vermeende drugs- en seksfeesten die eind jaren 70 in België zouden hebben plaatsgevonden en waaraan hooggeplaatste personen en minderjarigen zouden hebben deelgenomen. Deze feesten zouden een middel zijn geweest om machtige personen te compromitteren en af te persen. Ondanks allerhande verklaringen en vermeende bewijzen, is de materialiteit van de verhalen nooit aangetoond. Welke feesten zoeken we hier?

Goed zo !

We zoeken een kooktechniek waarbij voedsel, meestal groenten of fruit, een korte tijd wordt gekookt waarna het in koud water wordt gelegd of door koud water wordt afgespoeld zodat het kookproces wordt onderbroken. Welke kooktechniek herkennen jullie hier?

Goed zo !

De kleur die we zoeken werd voor het eerst geproduceerd door de Egyptenaren, die erachter kwamen hoe ze een permanent pigment konden maken dat ze op decoratieve kunst konden aanbrengen. De Egyptenaren hielden deze tint in hoog aanzien en gebruikten het om keramiek en beelden te beschilderen en om de graven te versieren.

Goed zo !