Quizvraag Fauna 6382

We zoeken een staatkwal die voorkomt in de warmere zeeën. Het is geen echte kwal , maar een complexe kolonie van honderden poliepen van vier typen. In de 16e eeuw werd het voor het eerst ‘ontdekt’ door de ontdekkingsreizigers van het toenmalig machtigste zeevaartland, wat de naam verklaart. Het dier is uitermate giftig en zelfs in vele gevallen dodelijk. Het gif doodt meestal niet, maar veroorzaakt wel veel pijn, en eventueel koorts , een shock , en ademhalingsproblemen . Toch overleven sommige mensen een ontmoeting niet: Ofwel door het gevaar in het water in de tentakels verstrikt te raken, verlamd te raken en te verdrinken ofwel ten gevolge van een allergische reactie op het gif. Wat zoeken we?

Toon de eerste letter
De eerste letter: P


Bron quizvraag: Quiz van Antverpino

Quizvraag Fauna 6373

Ik ben geen eend en toch heb ik een snavel.
Ik leg ook eieren en ben toch een zoogdier,
ik heb geen tepels maar toch zoog ik mijn jongen,
en ik zwem maar ben geen vis.
Wat voor een dier ben ik?

Toon de eerste letter
De eerste letter: V


Bron quizvraag: Quiz van Antverpino

Quizvraag Fauna 6363
©Tkeiger

Deze kortharige kat stamt uit een oorsprong van ongeregistreerde effen grijsblauwe huiskatten, Siamezen en dieren uit het Oosten. Ze valt op door de bijzondere zachte vacht, levendig groene ogen en elegantie. Van dit ras heb je ook nog een witte en zwarte variant, hoewel de exmplaren op de foto het vaakst voorkomen. Welk kattenras zoeken we hier?

Toon de eerste letter
De eerste letter: B


Bron quizvraag: Quiz van Antverpino

Quizvraag Fauna 6155
©Fdcgoeul

Dit is een kever uit de familie van de schorskevers, met Latijnse naam ‘Ips Typographus’. De diertjes zijn donkerbruin, worden ongeveer een halve centimeter groot en komen vooral voor op de fijnspar. Door de droogte van de voorbije zomers viseert deze kever vooral verzwakte fijnsparren, en zijn er in Vlaanderen en Nederland gekapt moeten worden na aantasting. Wat is de Nederlandse naam van deze kever?

Toon de eerste letter
De eerste letter: L


Bron quizvraag: Bijns Boys Quiz

Quizvraag Fauna 6154
©Didier Descouens

We zoeken naar één van de grootste kevers van Europa, met Latijnse naam ‘Lucanus cervus’. De kever kan een totale lengte bereiken van meer dan 9 centimeter. De Nederlandse naam is te danken aan de enorme kaken van de mannetjes. Deze zijn vertakt aan het einde en doen denken aan het gewei van een hert. Bij de vrouwtjes ontbreekt dit gewei, waardoor ze gemakkelijk zijn te onderscheiden van de mannetjes. De naam wordt ook gegeven aan een combinatie van Jagermeister en Red Bull.

Toon de eerste letter
De eerste letter: V


Bron quizvraag: Bijns Boys Quiz

Quizvraag Fauna 6101
©Aah-Yeah

Welk diertje zien we hier?

Toon de eerste letter
De eerste letter: S


Bron quizvraag: KLJ Nevele 2019

Quizvraag Fauna 6099
©Thomas Schoch

Fauna met een vleugje sport. We zoeken een middelgrote antilope met een schouderhoogte van 75 cm. Het dier heeft de neiging om met vier poten recht omhoog te springen, een gedrag dat 'pronken' genoemd wordt. We vinden het voornamelijk terug in het droge binnenland van Zuid-Afrika, waar het het nationale dier is. Daarom is ook de Nationale Rugbyploeg naar dit dier vernoemd. Welke diertje?

Toon de eerste letter
De eerste letter: S


Bron quizvraag: KLJ Nevele 2019

Quizvraag Fauna 6033
©Koshy Koshy

Dit prachtexemplaar draagt de latijnse naam ‘pandion halaetus’. Hij is relatief sterk gezien zijn grootte en kan prooien pakken bijna even zwaar als hijzelf. Hij is in vlucht goed te herkennen door zijn geheel witte onderkant, zijn chocoladebruine bovenkant en zijn enigszins 'geknikte' vleugels. Door het oog loopt een donkere streep.. De lichaamslengte is zo'n 55 cm en de spanwijdte bedraagt 150 tot 170 cm en het gewicht 1,5 tot 2 kg. Verspreiding over alle continenten behalve Australië en Antarctica.

Toon de eerste letter
De eerste letter: V


Bron quizvraag: KLJ Nevele 2019

Quizvraag Fauna 6024
©Albert Kok

Een pittige faunavraag. We zoeken een middelgrote haaiensoort die leven in open zee, bij kusten en bij koraalriffen aan de Westkust van Afrika en rond (tropisch) Amerika. Het zijn nachtdieren die vooral op vissen, schaaldieren en roggen jagen. Ze grazen ook vaak op algen. Als je als mens geen mossels of algen op je benen hebt groeien moet je deze trage haai niet vrezen. Welke haai?

Toon de eerste letter
De eerste letter: V


Bron quizvraag: KLJ Nevele 2019

Quizvraag Fauna 5995

B. De Equus ferus ferus was een wild paard dat in Oost-Europa voorkwam. Het paard kwam in kuddes voor in de Oerbossen van Polen en Oost-Europa, maar ze werden langzaam gevangen, gedomesticeerd en gekruist met andere paardenrassen. Het laatste beschreven exemplaar stierf in 1887 in gevangenschap in de dierentuin van München. Naam van dit uitgestorven paardenras?

Toon de eerste letter
De eerste letter: T


Bron quizvraag: Vragen zonder Vlees quiz 3

Quizvraag Fauna 5994

A. Nog niet uitgestorven, maar het scheelt niet veel: de Ambystoma mexicanum is een salamander uit de familie molsalamanders (Ambystomatidae). Het is een vrij grote soort die tot 30 centimeter lang wordt inclusief de staart. Het bekendst zijn de witte exemplaren die in gevangenschap worden gehouden. Het lichaam blijft de larvale kenmerken behouden maar het dier wordt wel geslachtsrijp. Hij heeft hierdoor een sterk visachtig lichaam met kleine poten en een grote zijdelings afgeplatte staart. Een van de meest prominente kenmerken zijn de opvallende, roodgekleurde kieuwen. Het dier leeft alleen in delen van Mexico en komt nergens anders in de natuur voor. Eind augustus 2009 waren er naar schatting niet meer dan 1200 exemplaren in het wild. Welk bijna uitgestorven dier zoeken we?

Toon de eerste letter
De eerste letter: A


Bron quizvraag: Vragen zonder Vlees quiz 3

Quizvraag Fauna 5955
©Dario Sanches

Afgaande op de gezochte naam van deze familie van kleine zangvogels zou je er vooral in de zomer graag een paar in huis hebben. Wetenschappelijk heten ze 'conopophagidae' en ze vertoeven in Zuid- en Midden-Amerika. We onderscheiden onder meer de 'cayenne'-, de 'leisteengrijze' -, de 'rosse' - en de 'grijskeel'-variant. Voorts toonde genetisch onderzoek aan dat ook de 'mierpitta's' tot de familie behoren. Graag de naam van deze vogeltjes.

Toon de eerste letter
De eerste letter: M


Bron quizvraag: Vragen zonder Vlees quiz 3

Quizvraag Fauna 5935

De leuke en lekkere eitjes van de vogel op de foto zijn erg in trek in de betere keukens. Hoe heet dat vleugeldier in het Engels?

Toon de eerste letter
De eerste letter: Q


Bron quizvraag: Vragen zonder Vlees quiz 3