Quizvraag Algemeen 7377

De tweede prijs die we zoeken is een cynische eer die wordt gegeven aan mensen die bijdragen aan de menselijke evolutie door zichzelf op een spectaculair domme manier te laten verongelukken en dus zichzelf niet meer kunnen voortplanten. De prijs is genoemd naar de bedenker van de evolutietheorie.

Toon de eerste letter
De eerste letter: D


Quizvraag Films 7365

Ondertussen is het al van 1993 geleden dat de film Free Willy in de cinema draaide. Deze orka, wereldberoemd als Willy, speelde de hoofdrol. Weten jullie wat de echte naam is van deze orka?

Toon de eerste letter
De eerste letter: K


Quizvraag Geschiedenis 7364

Voor vraag A zoeken we de naam van deze Russische hond. Het was het eerste wezen dat levend rond de aarde cirkelde. De naam betekent letterlijk “blaffer”.

Toon de eerste letter
De eerste letter: L


Quizvraag Muziek 7349

Voor deze vraag zijn we opzoek naar een Amerikaanse zangeres die overleed op 27 jarige leeftijd. Ze begon de groep "The Kozmic Blues Band" en later "The Full Tilt Boogie Band". Met die laatste groep maakte ze het album “Pearl” dat postuum verscheen in 1971. Wat is haar naam? Voor en achternaam!!

Toon de eerste letter
De eerste letter: J


Quizvraag Films 7336

In de Harry Potter films trekken de hoofdrolspelers telkens per trein naar hogwards met de hogwards express. Om die te nemen moeten ze op een verborgen perron zien te geraken dit door vol zelfvertrouwen in te lopen op een muur tussen 2 perrons. Tussen welke 2 perrons?

Toon de eerste letter
De eerste letter: 9


Quizvraag Algemeen 7319

We starten deze ronde met een vleugje nostalgie. Als kind lazen we het allemaal, hoe heet dat Nederlandstalige educatietijdschrift, wekelijks uitgegeven door Averbode nu ook al weer? Nota bene: het richt zich specifiek op kinderen van het 3e en 4e leerjaar.

Toon de eerste letter
De eerste letter: Z


Quizvraag Flora 7316

Van welke boom zien we hier een blad?

Toon de eerste letter
De eerste letter: B


Quizvraag Ontspanning 7289

Helaas ligt het festivalseizoen al een tijdje achter ons. Ook in Nederland kunnen er wat van. Begin juni 2019 kwamen onder andere Fleetwood Mac en The Cure nog optreden op Pinkpop. Maar in welke stad vindt dit festival plaats?

Toon de eerste letter
De eerste letter: L


Quizvraag Films 7288

Shawshank Redemption en The Green Mile staan gekend als echte filmklassiekers. Beiden zijn echter gebaseerd op een boek. En dan nog van 1 en dezelfde schrijver. Welke auteur zoek wij?

Toon de eerste letter
De eerste letter: K


Quizvraag Films 7273

Dat het fabrieksleven een filmische gebeuren is, wist ook Charlie Chaplin al in de jaren 30. Toen regisseerde, producete, schreef de muziek en nam ook de hoofdrol voor zijn rekening in deze film. Maar weten jullie ook de titel van deze rolprent?

Toon de eerste letter
De eerste letter: M


Quizvraag Literatuur 7267

We zijn we op zoek naar de naam van een boek van Herman Melville. Het gaat over de jacht op een witte potvis. Het verhaal is gebaseerd op melville's eigen ervaringen als walvisvaarder. Hoewel het boek bij verschijning in het jaar 1851 flopte, geldt deze nu als een echte klassieker.We zoeken de titel van dit boek.

Toon de eerste letter
De eerste letter: M


Quizvraag Series 7261

30 seizoen puur entertainment, zo zou je de Simpsons kunnen omschrijven. Sommige figuren zijn uitgegroeid tot echte iconen. Zo ook de de directeur van de basisschool van Lisa en Bart. Graag zijn naam.

Toon de eerste letter
De eerste letter: S


Quizvraag Ontspanning 7257

We zoeken een attractie uit het attractiepark bobbejaanland. De attractie werd gebouwd in 2004 en is gebaseerd op een schommelschip. De schommel is een ronde schijf die 360° kan draaien en bereikt een maximale hoogte van 42m. Wat is de naam van deze attractie.

Toon de eerste letter
De eerste letter: S


Quizvraag Algemeen 7256

Welke Japanse opruimadviseur en bestseller auteur zoeken we hier. Ze werd in 2015 door Time magazine uitgeroepen tot een van de 100 meest invloedrijke personen van afgelopen jaar. Onlangs kwam een netflix serie on line met haar tips en trics voor de sloddervossen onder ons.

Toon de eerste letter
De eerste letter: K


Quizvraag Geschiedenis 7254

We zoeken een persoon die voor een mijlpaal zorgde in de geschiedenis, door zijn ontdekkingsreis naar Indië. Hij toonde met deze reis ook aan dat het wereldbeeld van de toonaangevende Griekse geograaf Ptolemaeus onjuist was. Hij stierf in 1524 in Cochin, Portugees Indië. Wie zoeken we?

Toon de eerste letter
De eerste letter: D


Quizvraag Media 7251

Geef de naam van het Nederlands tv-programma dat werd uitgezonden op RTL 4 en gepresenteerd door John Williams. In september 2008 kreeg het programma ook een Vlaamse versie op VT4, het werd gepresenteerd door Peter Van Asbroeck. Er volgden 4 seizoenen, in 2016 kreeg het programma een vijfde seizoen op VIJF, met als presentator Geert Hunaerts.

Toon de eerste letter
De eerste letter: H


Quizvraag Flora 7192

Van welke boom zien jullie de vrucht hier op de foto?

Toon de eerste letter
De eerste letter: T


Quizvraag Flora 7183

Hoe heet deze bloem die tevens het symbool was van de Franse kroon?

Toon de eerste letter
De eerste letter: L


Quizvraag Literatuur 7182

Neen dit is niet Nick Nuyens, maar wel degelijk Bart Moeyaert, schrijver en dichter. Dit jaar kreeg hij voor zijn ouevre een zeer prestigieuse internationale prijs. De prijs wordt zowat aanzien als de Nobelprijs voor de jeugdliteratuur en wordt uitgereikt in Zweden. De prijs, goed voor een half miljoen euro is dan ook vernoemd naar een Zweedse jeugdschrijfster. Wie o wie?

Toon de eerste letter
De eerste letter: L


Quizvraag Algemeen 7170

Menig boeken van de voorgangers van de SPa voorzitter zullen misschien wel in deze boekhandel terechtkomen. Qua circulaire economie kan het wel tellen: deze keten specialiseert zich in de verkoop van tweedehandsboeken en onverkochte oplages van boeken. Er zijn filialen in Antwerpen, Mechelen, Amsterdam en Rotterdam, maar ook in de Gentse Volderstraat. Hoe heet deze keten van boekhandels?

Toon de eerste letter
De eerste letter: D