Quizvraag Algemeen 6422

We zoeken een vaak stervormige versterking die een vestingstad domineert, hetzij om de inwoners van die stad onder bedwang te houden of om weerstand te kunnen blijven bieden als de rest van de stad mocht vallen. Carcassonne, Dinant, en zelfs Machu Pichu is er zo één. Geef de naam van het bouwwerk dat we zoeken.

Toon de eerste letter
De eerste letter: C


Quizvraag Eten en drinken 6413

Hoe heet dit toestel, uitgevonden door de Belg Victor Simon in 1898, dat gebruikt wordt om te malen en pureren? (we zoeken niet het woord roerzeef)

Toon de eerste letter
De eerste letter: P


Quizvraag Algemeen 6411

Het internetfenomeen dat we zoeken verkreeg zijn populariteit in februari 2013. In enkele weken tijd werden meer dan 12.000 video’s gecreëerd met in totaal meer dan 44 miljoen views. Normaal gesproken begint iedere video met een persoon (vaak gemaskerd of gehelmd) die gedurende 15 seconden in zijn eentje danst op het liedje, omringd door andere mensen die zich niet bewust zijn van zijn activiteit. Wanneer de bas daalt, gaat de video in een snelle overgang naar alle mensen die staan te dansen en vaak dragen zij heel weinig of rare kleding en maken ze allerhande rare bewegingen. De video’s duren telkens rond de 30 seconden wat hun populariteit mede verklaart. Welke hype zoeken we?

Toon de eerste letter
De eerste letter: H


Quizvraag Series 6405

We zoeken een reeks gebaseerd op de gelijknamige roman van Margaret Atwood. Het eerste seizoen ging van start op 26 april 2017 bij de streaming dienst Hulu. Het is tevens de eerste serie van een streaming dienst die bekroond werd met zowel een Emmy Award als de Golden globe. De hoofdrol wordt vertolkt door Elizabeth Moss.

Toon de eerste letter
De eerste letter: T


Quizvraag Algemeen 6403

Iedereen kent het automerk Opel. Maar hoe heet dit automerk in de Angelsaksische landen? We zoeken echter niet “Holden” zoals het in Australië noemt. We vragen hier ook de juiste schrijfwijze.

Toon de eerste letter
De eerste letter: V


Quizvraag Algemeen 6402

Lamzac is er het bekendste product van. Verder maken ze o.a. nog lampen, tafels en kussens voor je interieur. Wat is de naam van dit merk?

Toon de eerste letter
De eerste letter: F


Quizvraag Eten en drinken 6400

Van oorsprong groeide deze groente in  Noord-Amerika.Er zijn diverse rassen van deze plant, die onder andere in hoogte kunnen verschillen van ongeveer 1,5 m tot 3,5 m. De knol – het deel dat opgegeten wordt - heeft slechts een dunne schil en schillen is niet nodig. Het kan rauw, bijvoorbeeld als salade, gegeten worden. De smaak van de knol is lichtelijk zoet, notig en heeft iets van een  artisjok. De witte of roze knollen verkleuren aan de lucht snel naar bruin. Ze kan gewoon gekookt worden en zo gegeten. Welke vergeten groente zoeken we hier?

Toon de eerste letter
De eerste letter: A


Quizvraag Sport 6396

Deze rally-rijder, geboren in 1988, rijdt voor Hyundai. De laatste 3 jaren eindigde hij telkens op een ondankbare 2 e plaats in het Wereldkampionschap rallyrijden. Vorig jaar verloor hij zelfs de titel pas tijdens de laatste race. Hoe heet dit Belgisch rally-beest, afkomstig uit de Oostkantons?

Toon de eerste letter
De eerste letter: N


Quizvraag Flora 6385

De klimplant die we hier zien is uit de hennepfamilie en komt bij ons in het wild voor Vroeger werd hij veel geteeld bij ons waar hij nu nog bij een paar boeren in West-Vlaanderen wordt geteeld. In Europa wordt hij voornamelijk verbouwd in Duitsland Ondertussen is deze plant erg in trek als ingrediënt voor een product dat massaal geproduceerd wordt en wordt hij zelfs aangeplant tot in Zuid-Amerika, Zuid-Afrika en Australië en Tasmanië. Welke plant zoeken we?

Toon de eerste letter
De eerste letter: H


Quizvraag Filosofie 6383

Van wie komt de uitspraak: "Religie, zij is de opium van het volk."?

Toon de eerste letter
De eerste letter: M


Quizvraag Fauna 6373

Ik ben geen eend en toch heb ik een snavel.
Ik leg ook eieren en ben toch een zoogdier,
ik heb geen tepels maar toch zoog ik mijn jongen,
en ik zwem maar ben geen vis.
Wat voor een dier ben ik?

Toon de eerste letter
De eerste letter: V


Quizvraag Taal 6372

Hoe noemt men havermoutpap in het Engels?

Toon de eerste letter
De eerste letter: P


Quizvraag Ontspanning 6367

Men noemt het de kunst van het vouwen van papier. Door de combinatie van een beperkt aantal vouwen zijn complexe ontwerpen mogelijk. Het is uitgevonden in China, maar heeft ondertussen een Japanse naam. Welke naam zoeken we?

Toon de eerste letter
De eerste letter: O


Quizvraag Wetenschap 6364

Welk gas wordt gebruikt in een Zeppelin?

Toon de eerste letter
De eerste letter: H


Quizvraag Politiek 6361

De politicus die we zoeken won op 28 oktober 2018 de presidentsverkiezingen in Brazilië. Hij staat bekend om zijn strijd tegen corruptie en controversiële uitspraken. Zo stelde hij onder meer dat het probleem van de militaire dictatuur niet was dat tegenstanders gemarteld werden, maar dat ze in leven werden gelaten. Zijn afwijzing van abortus en  homoseksualiteit  maken hem populair bij de groeiende groep evangelische christenen. Hij bekritiseert lesprogramma's tegen  homofobie  als 'homoseksuele propaganda' en bestempelt zichzelf voorts als 'trotse homofoob. Wie zoeken we?

Toon de eerste letter
De eerste letter: B


Quizvraag Aardrijkskunde 6352

Sri Lanka is een onafhankelijk eiland in de Indische Oceaan, ten zuid-oosten van Indië. Tot voor 1972 had Sri Lanka echter een andere naam. Welke?

Toon de eerste letter
De eerste letter: C


Quizvraag Algemeen 6348

Als er één trein is die tot de verbeelding spreekt, is het zeker deze. Hij reed voor het eerst van Strasbourg in Parijs ot in het het Roemeense Boekarest. In 1889 reed hij voor het eerst ook tot in Constantinopel. Hij werd opgericht door het Belgische "Companie Internationale Des Wagons Lits". Wat is de naam van deze legendarische trein?

Toon de eerste letter
De eerste letter: O


Quizvraag Politiek 6346

Deze dame zorgde voor heel wat oproer in de Verenigde Staten. Ze werkte als stagiaire in het witte huis, maar in 1999 kwam aan het licht dat zij een seksuele affaire had met de toenmalig president Bill Clinton. Graag de naam van deze dame.

Toon de eerste letter
De eerste letter: L


Quizvraag Geschiedenis 6341

De persoon die we zoeken is bekend over de hele wereld, maar niet onder zijn eigen naam. Ioseb dze Besarionis Dzjoegasjvili wer geboren in Gori, Geörgië in 1878. Hij overleed in Kunstevo, in de voormalige Sovjet Unie, in 1953. Onder welke naarm is hij bekend over de ganse wereld?

Toon de eerste letter
De eerste letter: S


Quizvraag Films 6340

De Beatles, ook wel eens de FAB 4 genoemd, hebben niet alleen een hele reeks monsterhits op plaat gezet, maar ook verschillende films gemaakt. Hun eerste film verscheen in 1964, met later de titelsong als nummer 1 hit. Graag de naam van deze eerste film van de FAB 4.

Toon de eerste letter
De eerste letter: A