Quizvraag Flora 6860
©Ragesoss

Voor de eerste vraag houden we het simpel en geven we jullie de letterlijke vertaling van deze Japanse kunstvorm: “Plant in pot”. Voor zij die nog een extra tip nodig hebben: DJ’s zoals Thunderball, DJ Fly of Push zijn artiesten die voor het quasi gelijknamige Belgische label muziek van het hardere technogenre producen.

Toon de eerste letter
De eerste letter: B


Bron quizvraag: Wat ALS Quiz

Quizvraag Flora 6700

Welke plant wordt in Bolivia en Peru gekauwd als middel tegen hoogteziekte en als stimulans voor arbeiders in de mijnbouw en bevat ook veel vitamines zoals vitamine C, maar werd in de 16de eeuw tijdelijk verboden voor zijn vermeende demonische invloeden en ook in de 20ste eeuw wegens de mogelijkheid om er drugs uit te synthetiseren?

Toon de eerste letter
De eerste letter: C


Bron quizvraag: 2de Stronk quiz

Quizvraag Flora 6599

We zoeken de Nederlandse naam van deze fritillaria imperialis die in het wild voorkomt van het zuiden van Klein-Azië, via Noord-Iran tot in Afghanistan en Pakistan. De plant wordt in Europa al bijna vierhonderd jaar gekweekt, nadat hij in de zestiende eeuw vanuit Turkije in Wenen in Europa is geïntroduceerd.

Toon de eerste letter
De eerste letter: K


Bron quizvraag: 3de Stronk quiz

Quizvraag Flora 6488
©Steve Cornish

Deze woekerplant parasiteert op andere planten, waarbij de wortels in deze planten groeien. Hij heeft geen bladeren en bijna geen stengel. De gespikkelde bloemen kunnen een diameter tot 100 cm hebben en tot 10 kg wegen. Het plantengeslacht komt voor in Zuidoost-Azië op Malakka, Indonesië, Borneo, Sumatra en de Filipijnen, en telt meer dan 20 soorten. Het geslacht is genoemd naar zijn ontdekker. Welk plantengeslacht?

Toon de eerste letter
De eerste letter: R


Bron quizvraag: Bonne Cuvee quiz

Quizvraag Flora 6431
©Konrad Lackerbeck

De Verbena officinalis is een overblijvende of soms eenjarige plant. De dunne stengel kan een hoogte van 100 cm bereiken waarbij hij onderaan houtachtig wordt. Het behaarde blad kan verschillende vormen aannemen. Hij staat bij voorkeur langs wegkanten, op of bij muren en heggen op kalkhoudende, stikstofrijke, stenige grond. In België is hij eerder zeldzaam. De plant geurt niet, en rauw en zonder bewerking smaakt hij onaangenaam bitter. Hij heeft tal van medicinale toepassingen. Welke plant?

Toon de eerste letter
De eerste letter: I


Bron quizvraag: Bonne Cuvee quiz

Quizvraag Flora 6385
©Rasbak

De klimplant die we hier zien is uit de hennepfamilie en komt bij ons in het wild voor Vroeger werd hij veel geteeld bij ons waar hij nu nog bij een paar boeren in West-Vlaanderen wordt geteeld. In Europa wordt hij voornamelijk verbouwd in Duitsland Ondertussen is deze plant erg in trek als ingrediënt voor een product dat massaal geproduceerd wordt en wordt hij zelfs aangeplant tot in Zuid-Amerika, Zuid-Afrika en Australië en Tasmanië. Welke plant zoeken we?

Toon de eerste letter
De eerste letter: H


Bron quizvraag: Quiz van Antverpino

Quizvraag Flora 6375
©Eckard Wolff-Postler

We zoeken een “vergeten” plant uit de kruisbloemenfamilie en voor het grootste gedeelte een wortelknol. De plant komt oorspronkelijk uit het oostelijke deel van het Middellandse Zeegebied. Het is een zeer oud gewas dat al rond 4000 v.Chr. door de Oude Egyptenaren werd geteeld. Het is al afgebeeld op veel Egyptische wandschilderingen en graven. Er zijn rassen met verschillende kleuren schil, maar bij ons zijn wit en zwart de meest voorkomende. Qua smaak is het milder dan een radijs.

Toon de eerste letter
De eerste letter: R


Bron quizvraag: Quiz van Antverpino

Quizvraag Flora 6329

Hier ziet u een foto van de Viscum Album, een steeds groen blijvende plant uit de Sandelhout familie. Het is een half parasiet die leeft op bomen en voor water en zout afhankelijk is van zijn gastheer. Hij staat ook bekend als een heksenkruid, en de witte beenachtige vruchten zijn giftig en worden door vogels verspreid. Die plant wordt ook soms Duivelsgras, Duivelsnest, Heksennest, Vogellijm of Lijmkruid genoemd. Wat is de algemene Nederlandse naam van deze plant?

Toon de eerste letter
De eerste letter: M


Bron quizvraag: 1ste Kinderkankerfonds quiz

Quizvraag Flora 6094
©Andrew Dunn

De Laburnum anagyroides is een plant uit de vlinderbloemenfamilie die zijn naam dankt aan de lange hangende bloemtrossen. In het wild groeit de goudenregen in Midden- en Zuid-Europa. De hoogte kan 7 m bedragen. De hele plant, maar vooral de peulen, bevatten een giftige nicotine-achtige verbinding, cytisine. De boom werd veel aangeplant in parken, tuinen en langs straten vanwege de sierwaarde maar de soort wordt tegenwoordig vanwege deze giftigheid minder vaak aangeplant. Welke schone plant?

Toon de eerste letter
De eerste letter: G


Bron quizvraag: KLJ Nevele 2019

Quizvraag Flora 6074

Tijd voor een plantje. De mimosa pudica is een spraakmakend plantje. Het is een plantje dat we doorgaans vinden in Tropisch Zuid Amerika en behoort tot de vlinderbloemenfamilie. De planten hebben een stengel tot 1.5m, is bezet met stekels en dragen roze tot paarse bloemen. Het is een plant die aantoont dat planten niet alleen leven, maar ook zeer snel kunnen reageren, hoewel ze geen zenuwstelsel hebben. Dit gebeurt met behulp van signaalstoffen. Welke plant?

Toon de eerste letter
De eerste letter: K


Bron quizvraag: KLJ Nevele 2019

Quizvraag Flora 6053
©Quinn Norton

De apenbroodboom is een heel bekende boom die voornamelijk voorkomt op Madagaskar. Wij spreken echter niet graag over de apenbroodboom maar over de…

Toon de eerste letter
De eerste letter: B


Bron quizvraag: KLJ Nevele 2019

Quizvraag Flora 5971

13) Van welke plant is de Latijnse naam "Chelidonium majus bgiu"?

Toon de eerste letter
De eerste letter: S


Bron quizvraag: Vragen zonder Vlees quiz 3

Quizvraag Flora 5552
© Hans Hillewaert

U ziet hier een afbeelding van een frequent voorkomende eetbare paddenstoel. De licht- tot donkerbruine hoed van de paddenstoel kan uitgroeien tot wel 30 cm maar in de keuken worden meestal kleinere varianten gebruikt, die dan doorgaans verwerkt worden in soep, pasta of risotto.

Toon de eerste letter
De eerste letter: E


Bron quizvraag: 5de Rakkersveld Quiz