Quizvraag Wetenschap 6430

Hij werd geboren op 19 maart 1813 te Blantyre (UK) en overleed in 1873. Deze Schot is één van de belangrijkste ontdekkingsreizigers van Zuidelijk Afrika. Na zijn studies wilde hij in het oosten gaan werken maar de Opium oorlogen gooiden roet in het eten. In 1841 reisde hij als missionaris naar Afrika om als onderzoeker aan de slag te gaan. Hij ontdekte in 1849 het Engami meer dat nog nooit door Europeanen was gezien. Zo ontdekte hij ook Zambia en Zimbabwe met zijn beroemde Victoria watervallen. Er is ook een stad naar hem genoemd in Zambia, wie zoeken we? Docter…………… I presume?

Toon de eerste letter
De eerste letter: L


Bron quizvraag: Quiz van Antverpino

Quizvraag Wetenschap 6410
©Surrey NanoSystems

We zoeken hier een materiaal ontwikkeld door Surrey NanoSystems in het Verenigd Koninkrijk en is een van de donkerste stoffen dat bekend is. Het absorbeert tot 99,96% van het zichtbare licht (bij 663 nanometer als het licht loodrecht op het materiaal staat). Welk materiaal zoeken we?

Toon de eerste letter
De eerste letter: V


Bron quizvraag: Quiz van Antverpino

Quizvraag Wetenschap 6364

Welk gas wordt gebruikt in een Zeppelin?

Toon de eerste letter
De eerste letter: H


Bron quizvraag: Quiz van Antverpino

Quizvraag Wetenschap 6337

Met dit originele object (op de foto) kunt u de temperatuur meten in uw huis. Wat is de naam van dit meettoestel?

Toon de eerste letter
De eerste letter: G


Quizvraag Wetenschap 6198

Deze oude eenheid van massa hield over het algemeen in België en Nederland ongeveer 500 kilogram in. Met de invoering van het metriek stelsel verdween deze waarde in België en Nederland en werd vervangen door aanduidingen van gram.

Toon de eerste letter
De eerste letter: P


Bron quizvraag: Bijns Boys Quiz

Quizvraag Wetenschap 6121
©Boghog

In november 2018 kondigde de Chinese wetenschapper He Jiankiu aan dat er twee baby’s werden geboren die via genetische manipulatie van de zygote immuun zijn voor HIV. Naast deze stunt wordt de techniek intussen wijdverspreid gebruikt door wetenschappers in tientallen medische toepassingen. Hoe heet deze in 2015 ontwikkelde baanbrekende techniek van genetische manipulatie waarin met behulp van een bij bacteriën die worden aangevallen door virussen afgekeken techniek met het CAS-9 enzym zeer gericht kan worden geknipt in DNA? De trouwe luisteraars van de Podcast NERDLAND van Lieve Scheire vinden deze vraag een eitje.

Toon de eerste letter
De eerste letter: C


Bron quizvraag: Bijns Boys Quiz

Quizvraag Wetenschap 6113
©Lijnis Nelemans - De zwevende levende kikker waarmee de Nederlander Andre Geim in 2000 de prijs won.

Jaarlijks worden er 6 Nobelprijzen uitgereikt voor bijzondere verdiensten in de literatuur, geneeskunde, scheikunde, fysica, economie en de vrede. Maar daarnaast worden er jaarlijks ook prijzen uitgedeeld voor absurd, op het eerste gezicht nutteloos maar methodisch toch erg goed uitgevoerd wetenschappelijk onderzoek. Hoe heten deze prijzen?

Toon de eerste letter
De eerste letter: I


Bron quizvraag: Bijns Boys Quiz

Quizvraag Wetenschap 6111

Dit is de tempest prognosticator. In 1851 gaf de uitvinder van deze alternatieve barometer, George Merryweather, een eerste demonstratie. Met behulp van welke dieren die in de 12 glazen bokaaltjes zitten voorspelt men met dit toestel naderend onweer?

Toon de eerste letter
De eerste letter: B


Bron quizvraag: Bijns Boys Quiz

Quizvraag Wetenschap 6088

We zijn op zoek naar een Amerikaans bedrijf voor ruimtetransport. Ze zijn bekend voor hun Falconraketten maar vermoedelijk nog bekender door hun CEO Elon Musk. Hoe heet dit bedrijf?

Toon de eerste letter
De eerste letter: S


Bron quizvraag: KLJ Nevele 2019

Quizvraag Wetenschap 6063
©Rdbickel

Menselijk leven is een wonderlijk ding. We zijn op zoek naar de wetenschappelijke term voor reductiedeling of rijpingsdeling. Het gaat in essentie om een tweedelig delingsproces dat voortplantingscellen produceert. Een korte technische toelichting: de chromosoomparen worden gesplitst en wel zo dat van ieder paar er juist één vertegenwoordiger naar een dochtercel gaat. Hierdoor wordt, per cel, het aantal chromosomen gehalveerd, terwijl ieder kenmerk (gen) toch nog aanwezig blijft. Welke wetenschappelijke term?

Toon de eerste letter
De eerste letter: M


Bron quizvraag: KLJ Nevele 2019

Quizvraag Wetenschap 6047
©KarolinaHalatek

We zoeken een term uit de Chemie. Het betekent zoveel als vervluchtigen. Een proces waarbij een stof van een vaste aggregatietoestand onmiddellijk naar een gastoestand overgaat. Een bekend geval krijgen we met droogijs dat blootgesteld aan gewone temperaturen een dikke witte mist vormt. Welke term? We zoeken natuurlijk het werkwoord. bv. als droogijs aan normale temperaturen wordt blootgesteld dan zal het….

Toon de eerste letter
De eerste letter: S


Bron quizvraag: KLJ Nevele 2019

Quizvraag Wetenschap 5997
©Campus Party Brasil

Deze Amerikaans-Aziatische futurist en theoretisch natuurkundige werd geboren in 1947. Hij is gespecialiseerd in de snaartheorie. Hij is hoogleraar Theoretische Natuurkunde aan de City College of New York. Hij is een graag geziene gast in vele televisieprogramma's en heeft een aantal bestsellers geschreven, zoals 'Physics of the Impossible' (2008), 'Physics of the Future' (2011) en 'The Future of the Mind' (2014). U ziet hem op de Powerpoint. Hoe heet deze wetenschapper?

Toon de eerste letter
De eerste letter: K


Bron quizvraag: Vragen zonder Vlees quiz 3

Quizvraag Wetenschap 5984

Vragen naar de 'suikertang' vond ik wat knudde, dus vraag ik u graag de gangbare naam voor het robuuste gereedschap dat u op de foto ziet. Ook een tang weliswaar, zij het één voor het omklemmen van ronde voorwerpen als buizen en assen. Erg handig voor het omvatten van dikkere buizen bij bv de installatie van sanitair. De bek-opening van het ding wordt geregeld middels een stelmoer, voorts zijn de armen langer dan die van een klassieke waterpomptang om zo grotere krachten te kunnen ontwikkelen. U hebt twee antwoordopties.

Toon de eerste letter
De eerste letter: Z


Bron quizvraag: Vragen zonder Vlees quiz 3