Quizvraag Literatuur 6360

De roman 'Het smelt' was het debuut van een Belgische schrijfster. In 2016 kreeg zij  De Bronzen Uil  voor het beste Nederlandstalige debuut, voor dit boek. In 2017 ontving ze de  Nederlandse Boekhandelsprijs . Welke Kempense zoeken we?

Toon de eerste letter
De eerste letter: S


Bron quizvraag: Quiz van Antverpino

Quizvraag Literatuur 6319

Eén van de bekendste schrijvers ter wereld is zeker de Engelse schrijver William Shakespeare. Hij Schreef historische stukken, romances, tragedies en komedies. In welke plaats in Engeland werd Shakespeare geboren? Hij is er ook overleden.

Toon de eerste letter
De eerste letter: S


Bron quizvraag: 1ste Kinderkankerfonds quiz

Quizvraag Literatuur 6199

Dit fictief personage uit een boek van Victor Hugo (1831) onderscheidt zich, ondanks zijn misvormdheid, door zijn lenigheid en geslinger in en rondom de klokkentoren van de Notre Dame.

Toon de eerste letter
De eerste letter: Q


Bron quizvraag: Bijns Boys Quiz

Quizvraag Literatuur 6173
©Andreas Praefcke

Deze straat staat bekend als de straat waar het fictieve personage Sherlock Holmes op adres 221B in London zou wonen. Het is ook bekend dankzij de instrumentale hit uit 1978 van Gerry Rafferty.

Toon de eerste letter
De eerste letter: B


Bron quizvraag: Bijns Boys Quiz

Quizvraag Literatuur 6148

De serie speelt zich af in een dystopische nabije toekomst. Het geboortecijfer is door seksueel overdraagbare aandoeningen en milieuverontreiniging drastisch gedaald. Na een burgeroorlog grijpt een totalitair regime van christelijke fundamentalisten, genaamd Gilead, de macht in de Verenigde Staten. We hebben het natuurlijk over de serie The Handsmaid Tale. De schrijfster van de roman, Margeret Atwood (die we dus ook niet zoeken), schreef 34 jaar later een vervolg op haar eerste roman. Kennen jullie de titel van het langverwachte vervolg?

Toon de eerste letter
De eerste letter: T


Bron quizvraag: Bijns Boys Quiz

Quizvraag Literatuur 6126

Auteur Bart Van Loo verkocht dit jaar (2019) 10 000den exemplaren van zijn boek “De Bourgondiërs”. Het boek gaat over het ontstaan van de Lage Landen onder het bewind van de Bourgondische hertogen. Toch staat hij slechts op de tweede plaats in de “Ultratop” van de boekenverkoop in de eerste helft van dit jaar. Het boek is een klassieker uit 1973 en gaat over Rudolf (Dolf) Wega die vanuit Nederland terecht komt in het 13 de eeuwse Speyer in Duitsland. Over welk jeugdboek hebben we het?

Toon de eerste letter
De eerste letter: K


Bron quizvraag: Bijns Boys Quiz

Quizvraag Literatuur 6118

Deze 19 de eeuwse Russische romanschrijver werd geboren in Moskou in 1821 en stierf in Sint- Petersburg in 1881. Hij werd onder meer beroemd door zijn romans De gebroeders Karamazov, Misdaad en Straf (ook soms vertaald als Schuld en Boete) en De idioot. Hierdoor wordt hij beschouwd als een zwaargewicht in de Russische, maar ook in de wereldliteratuur. Wie is deze schrijver?

Toon de eerste letter
De eerste letter: D


Bron quizvraag: Bijns Boys Quiz

Quizvraag Literatuur 6082
©Galoren.com

Het oeuvre van deze man is omvangrijk. Enkele werken: De olifant verdwijnt, mannen zonder vrouwen, Kafka op het strand, … Welke schrijver zoeken we hier?

Toon de eerste letter
De eerste letter: M


Bron quizvraag: KLJ Nevele 2019

Quizvraag Literatuur 6045

In de boeken van Harry Potter worden we meegenomen in de magische wereld van tovenaars, reuzen, kobolden enzoverder. In de boeken maken ze een onderscheid tussen mensen die al dan niet magische krachten bezitten. Zo heb mensen met tovenaarsouders die zelf niet magisch zijn. Dat noemen we snullen. Maar hoe noemen de tovenaars gewone mensen zonder magische krachten?

Toon de eerste letter
De eerste letter: D


Bron quizvraag: KLJ Nevele 2019

Quizvraag Literatuur 6001

B. Kasteelromans waren naar verluidt het genre waarin deze schrijfster uitblonk. Marie Louise Ramé, in het Engelse St. Edmunds geboren in 1839, schreef onder een pseudoniem onder meer de werken 'Held in Bondage', 'Under two Flags' en het gekende 'A dog of Flanders'. Onder 'trivia' noteren we dat Louis Couperus haar wel was genegen en dat Sus en Wis - album 'Het dreigende dinges' bij diezelfde Vlaamse hond inspiratie vond. Onder welk pseudoniem was mevrouw Ramé actief?

Toon de eerste letter
De eerste letter: O


Bron quizvraag: Vragen zonder Vlees quiz 3

A. Recent verscheen de nieuwe roman 'Wraakengel'. Van de hand van diezelfde Vlaamse auteur zijn ook 'Vel', 'Jungle' en debuut 'Hoe de wereld perfect functioneert zonder mij'. Zijn naam?

Toon de eerste letter
De eerste letter: V


Bron quizvraag: Vragen zonder Vlees quiz 3

Quizvraag Literatuur 5958

Deze vijfdelige boekenserie werd geschreven door Rick Riordan. Het eerste boek verscheen in Amerika in 2005 en de reeks eindigde in 2009. De boeken gaan over de avonturen van een Amerikaanse jongen die met zijn moeder en stiefvader in New York woont. In het eerste boek komt hij echter tot de vaststelling dat hij de zoon van Poseidon is, en dus een halfgod. De boekenserie werd ook verfilmd, met Logan Lerman in de hoofdrol. Wat is de naam van deze serie van boeken en films, die dikwijls gewoon wordt afgekort tot de voor- en achternaam van het personage? Met die voor- en achternaam zijn wij dus ook al tevreden.

Toon de eerste letter
De eerste letter: P


Bron quizvraag: Vragen zonder Vlees quiz 3

Quizvraag Literatuur 5948

Vijfendertig jaar na de oorspronkelijke roman is er een vervolg op The Handmaid's Tale op de wereld losgelaten. De titel van het vervolg is 'The Testaments'. Weet jij wie deze boeken heeft geschreven heeft?

Toon de eerste letter
De eerste letter: A