Pubquizvragen natuurkunde

165 resultaten

We zijn op zoek naar de naam van de natuurkundige die het verband legde tussen de traagheid van een voorwerp en zijn energie-inhoud volgens een wel zeer bekende formule. Hij was ook hoogleraar aan de universiteit van Zürich en aan de Universiteit van Praag, zelfs ook nog in Leiden.

Goed zo !
ijzererts

Hoe noem je het metaal dat bestaat uit ijzererts met een toevoeging van 0,1 tot 1,7 procent koolstof?

Goed zo !
edelsteen amorfe variëteit van kwarts
© Kora27

Deze edelsteen is een amorfe variëteit van kwarts. Het kan kleurloos zijn, wit, melkachtig blauw, grijs, rood, geel, groen, bruin en zwart. Voor de mensen die wel eens naar Cap Gris-Nez of Cap Blanc-Nez gingen, kan de naam van die kuststrook helpen. Hoe heet deze edelsteen?

Goed zo !
Diamond, hondje natuurkundige

Diamond, de hond van een bekende natuurkundige, bracht zijn baasje in de problemen toen hij een olielamp omstootte. Er brak een brand uit en documenten van 20 jaar "zwaarwichtig" onderzoek gingen verloren. Wie was deze natuurkundige?

Goed zo !
plantaardig proces
© Wattcle

Hoe noemen we het plantaardig proces waarbij koolstofdioxide en water — met behulp van lichtenergie — wordt omgezet in zuurstof & glucose (onderdeel van koolhydraten)?

Goed zo !
Artemisia dracunculus

Je ziet hier afbeeldingen van de Artemisia dracunculus een vaste plant uit de composietenfamilie (Asteraceae). Het kruid is afkomstig uit Centraal-Azië. Zowel de blaadjes als de bloemen zijn eetbaar. Het vormt een bestanddeel van de fines herbes, een kruidenmengsel dat vaak gebruikt wordt om soepen, eieren en boter op smaak te brengen. Het is vooral bekend als ingrediënt in klassieke sausen zoals bearnaise en bechamel, maar het wordt ook vaak gebruikt in vinaigrettes en mosterd (dijonmosterd). De jonge uitlopers worden in het nabije oosten geserveerd als aperitiefhapje. Graag de naam.

Goed zo !
buigzaam, kneedbaar en zeer kristallijn zilverachtig-wit metaal

Het is een buigzaam, kneedbaar en zeer kristallijn zilverachtig-wit metaal dat bij buiging een karakteristiek geluid geeft dat wordt veroorzaakt door de brekende kristallen. Het metaal is bestand tegen zee- en kraanwater, maar gaat een reactie aan met de meeste zuren. Het is al bekend van 3000 voor christus en werd en wordt bij legeringen gebruikt samen met lood en ijzer. Graag de nederlandstalige naam.

Goed zo !
sporenelement

We zoeken een zogenaamd sporenelement. Dit wil zeggen dat we er dagelijks een minimale hoeveelheid van nodig hebben, maar dat grote hoeveelheden erg nadelige gevolgen kunnen hebben. Het element heeft de bijzondere eigenschap dat het licht kan omzetten in elektriciteit. Hoe meer licht er is, hoe beter het de elektriciteit geleidt. Het element staat in de tabel van Mendelejev net onder zwavel, waardoor het zeer gelijkaardige kenmerken heeft. Wat is de naam van dit element, waarvan het symbool ook met een S begint?

Goed zo !
storm Nederland 2022

In februari 2022 trok er een intense extratropische cycloon over Nederland. In Nederland heeft de storm vijf mensen het leven gekost. Welke naam kreeg deze storm?

Goed zo !
Mediterraanse wind

Voor de eerste vraag zoeken we de naam van de Mediterraanse wind die hete en droge lucht uit de Sahara naar het Noorden voert. Er is tevens een volkswagen en een attractie in de Efteling naar genoemd. De naam is van oorsprong Arabisch. Hoe heet deze wind?

Goed zo !
vrouw nobelprijs

Welke vrouw mocht als eerste een Nobelprijs in ontvangst nemen en is een van de vier personen die ooit twee prijzen heeft ontvangen?

Goed zo !
C6H6

De organisch chemische verbinding met formule C6H6 werd vroeger gebruikt als aftershave en ook om cafeïne uit koffie te extraheren. Wegens de eigenschap bijzonder kankerverwekkende te zijn, wordt dit product daarvoor niet meer gebruikt. Geef de naam van deze verbinding die tegenwoordig nog gebruikt wordt voor de productie van plastiek en rubber.

Goed zo !
Engelse natuurkundige

Deze Engelse natuurkundige, geboren in 1643, is de uitvinder van de differentiaal- en integraalrekening en grondlegger van de klassieke mechanica. Geef de naam en voornaam van deze natuurkundige die ook de spiegeltelescoop uitvond.

Goed zo !
scheikundige technieken

Wij zoeken de verzamelnaam voor verschillende scheikundige technieken die gebruikt worden bij de verwerking van aardolieproducten. Bij de techniek worden grotere organische moleculen gesplitst in kleinere moleculen of omgevormd tot moleculen die betere eigenschappen hebben met betrekking tot hun geschiktheid als brandstof. Geef de naam van dit proces.

Goed zo !
Pubquiz vraag Natuurkunde 8427

Wij zoeken een transparante, marmerachtige kalksteen, die als knol in de grond te vinden is in Italië, Spanje en Egypte en bestaat uit niet helmaal uitgekristalliseerd gips. De steen kan melkachtig wit zijn met transparante aders en de kleur wordt bepaald door aanwezige oxiden in de grond waar de steen gevonden wordt. Hoe heet deze steen?

Goed zo !