Gemiddelde pubquizvragen natuurkunde

8 resultaten

We zijn op zoek naar de naam van de natuurkundige die het verband legde tussen de traagheid van een voorwerp en zijn energie-inhoud volgens een wel zeer bekende formule. Hij was ook hoogleraar aan de universiteit van Zürich en aan de Universiteit van Praag, zelfs ook nog in Leiden.

Goed zo !
ijzererts

Hoe noem je het metaal dat bestaat uit ijzererts met een toevoeging van 0,1 tot 1,7 procent koolstof?

Goed zo !
edelsteen amorfe variëteit van kwarts
© Kora27

Deze edelsteen is een amorfe variëteit van kwarts. Het kan kleurloos zijn, wit, melkachtig blauw, grijs, rood, geel, groen, bruin en zwart. Voor de mensen die wel eens naar Cap Gris-Nez of Cap Blanc-Nez gingen, kan de naam van die kuststrook helpen. Hoe heet deze edelsteen?

Goed zo !
Diamond, hondje natuurkundige

Diamond, de hond van een bekende natuurkundige, bracht zijn baasje in de problemen toen hij een olielamp omstootte. Er brak een brand uit en documenten van 20 jaar "zwaarwichtig" onderzoek gingen verloren. Wie was deze natuurkundige?

Goed zo !
buigzaam, kneedbaar en zeer kristallijn zilverachtig-wit metaal

Het is een buigzaam, kneedbaar en zeer kristallijn zilverachtig-wit metaal dat bij buiging een karakteristiek geluid geeft dat wordt veroorzaakt door de brekende kristallen. Het metaal is bestand tegen zee- en kraanwater, maar gaat een reactie aan met de meeste zuren. Het is al bekend van 3000 voor christus en werd en wordt bij legeringen gebruikt samen met lood en ijzer. Graag de nederlandstalige naam.

Goed zo !
sporenelement

We zoeken een zogenaamd sporenelement. Dit wil zeggen dat we er dagelijks een minimale hoeveelheid van nodig hebben, maar dat grote hoeveelheden erg nadelige gevolgen kunnen hebben. Het element heeft de bijzondere eigenschap dat het licht kan omzetten in elektriciteit. Hoe meer licht er is, hoe beter het de elektriciteit geleidt. Het element staat in de tabel van Mendelejev net onder zwavel, waardoor het zeer gelijkaardige kenmerken heeft. Wat is de naam van dit element, waarvan het symbool ook met een S begint?

Goed zo !
Pubquiz vraag Natuurkunde 8412

Aardbevingen zijn een fenomeen waar we de laatste jaren steeds meer en meer zien gebeuren. De schaal van Richter kennen we ondertussen allemaal, want bij iedere aardbeving wordt ze vernoemd. Wat wij zoeken is de naam van een andere schaal om de gevolgen van aardbevingen uit te drukken. De schaal geeft de intensiteit weer van de optredende trillingen, die de directe oorzaak zijn van schade. De schaal is verdeeld in twaalf graden aangegeven in Romeinse cijfers. Geef de naam van deze schaal.

Goed zo !
Pubquiz vraag Wijnen 8341

De Franse wis- en natuurkundige die we zoeken bouwde in 1642 de eerste mechanische rekenmachine. Hij legde de grondslag voor de waarschijnlijkheidsrekening en bedacht de eerste vaste koetslijn voor openbaar vervoer in Parijs. Wie was deze Fransman?

Goed zo !