Pubquizvragen wetenschap

332 resultaten

versnelde chemische reactie

We zijn op zoek naar een term uit de scheikunde. De term wordt gebruikt voor een stof die een bepaalde chemische reactie versnelt zonder zelf verbruikt te worden. De term wordt soms ook buiten de wetenschap gebruikt, evenzeer om iets of iemand aan te duiden die een bepaald proces versnelt of beïnvloedt. Wat is deze term?

Goed zo !
licht

Het licht dat wij met onze ogen kunnen waarnemen is maar een heel klein deeltje van het spectrum van elektromagnetische golven. Net voorbij wat we kunnen zien vind je aan de ene kant van dat spectrum infrarood, maar wat vind je aan de andere kant? Voor de wetenschappers onder jullie: het betreft straling met een golflengte tussen 100 en 400 nanometer.

Goed zo !
uitvinder dynamiet

Wie heeft in 1866 het dynamiet uitgevonden? Hij was een Zweeds chemicus en industrieel. Naast het dynnamiet heeft hij ook een reeks andere explosiemiddelen uitgevonden en gefabriceerd. Er is ook een chemische element naar hem genoemd.

Goed zo !
punt oceaan

Dit punt ligt op exact 2688.22 kilometer van de dichtste landmassa en er bestaat geen enkel ander punt in de oceaan dat zo ver van land verwijderd is. Het werd vernoemd naar het fictieve personage dat de hoofdrol speelt in Jules Vernes roman Twintigduizend mijlen onder zee. Om geen mensen te raken laat NASA kapotte ruimteschepen neerstorten op dit punt. Hoe noemen we dit punt?

Goed zo !
oneindig grote dichtheid

Wat is de naam van zo’n enorm heet punt met een bijna oneindig grote dichtheid?

Goed zo !
ruimtetelescoop

Op 18 december 2021, zal de Nasa de opvolger van de Hubble Space Telescope lanceren. Sinds 1990 heeft Hubble vele van de meest iconische ruimtebeelden gemaakt die we allemaal gezien hebben. De nieuwe telescoop zal opnames maken in het infrarode spectrum, en zal vanop ruwweg 1,5 miljoen km van de aarde kijken naar de verste sterrenstelsels. Naar welk hoofd van Nasa, die in de jaren 60 de opstart van de bemande ruimtevaart leidde, is deze nieuwe telescoop vernoemd?

Goed zo !
tennis op de maan

De spectaculairste plaats om te sporten ooit, moet toch wel de Maan zijn. Een astronaut smokkelde een golfbal en -club mee op zijn Apollo 14 missie naar de maan in 1971 en sloeg dan ook een balletje … op de Maan. Wie was deze astronaut?

Goed zo !
Dalkey Atmospheric Railway

In Ierland draaide tien jaar lang (1844-1854) de Dalkey Atmospheric Railway van een kleine 3 km, met in een gebouw een stoommachine die voor onderdruk zorgde om de wagens een heuvel op te zuigen; de zwaartekracht zorgde voor de terugrit. Welk fancy naam kreeg dit concept toen het in 2012 van onder het stof gehaald werd door Elon Musk en zijn Boring Company?

Goed zo !
Blue Origin NS-16

Op 20 juli 2021 was er een suborbitale Blue Origin NS-16 ruimtevlucht. Hierin zat een 18 jarige Nederlandse ruimtetoerist. Dat maakte van hem de jongste, eerste tiener en de eerste persoon geboren in de 21e eeuw die naar de ruimte reisde. Weet jij zijn naam?

Goed zo !
digitale schakelingen.

Wij zoeken de naam van een zeer veelgebruikte component in digitale schakelingen. De schakelaar wordt bediend door een elektromagneet en kan een willekeurig aantal schakelcontacten openen of sluiten. Geef de naam van deze component.

Goed zo !
Pubquiz vraag Ruimtevaart 8418

Sedert 1998 cirkelt er op 400 km hoogte rond de aarde, een grote bewoonde satelliet. Regelmatig worden er modules aan vastgemaakt en ze is ook bewoond. De satelliet is ook af en toe met het blote oog waar te nemen. Hoe heet dit ruimtetuig waar ook reeds een Belgische astronaut een missie heeft uitgevoerd?

Goed zo !
Pubquiz vraag Wetenschap 8410
© DrChrissy

Het natuurlijke gedrag van dieren wordt ook wetenschappelijk onderzocht. De studie die wij bedoelen heeft meer aandacht voor de morfologie en de anatomie van dieren en gaat zoveel mogelijk uit van de natuurlijke omgeving. Hoe noemt men deze studie welke geen aangeleerd gedrag onderzoekt?

Goed zo !
Pubquiz vraag Wetenschap 8387

Onze bankbiljetten zijn voorzien van een driedimensionale afbeelding. Bekijkt men onze bankbiljetten uit verschillende hoeken, dan ziet men het platte beeld veranderen in een ruimtelijk beeld. Hoe noemt men de manier om een driedimensionale afbeelding van een object te maken?

Goed zo !
Pubquiz vraag Ruimtevaart NASA 8370

De ontdekking van het heelal blijft spectaculair. In 2006 lanceerde de Nasa een ruimtesonde die in juli 2015 langs de dwergplaneet Pluto vloog. Hij maakte veel foto’s en verrichtte allerlei metingen. In 2019 passeert de sonde langs object MU69 in de Kuipergordel. Momenteel bevindt de sonde zich op ongeveer 6 miljard kilometer van de aarde en vliegt na de opdracht in 2019 verder naar de rand van ons zonnestelsel, waar hij rond 2047 moet aankomen. Geef de naam van deze sonde.

Goed zo !
Pubquiz vraag Wiskunde 8367

Financiën en cijfers gaan best goed samen. Men spreekt van miljoenen en miljarden, maar weet u uit hoeveel cijfers één quadriljoen bestaat?

Goed zo !