Gemakkelijke pubquiz vragen wetenschap
30 Gemakkelijke quizvragen over Wetenschap

We zoeken de naam van dit laboratoriumglaswerk dat veel wordt gebruikt door de leerkracht scheikunde bij verschillende proeven. Het glas werd genoemd naar zijn uitvinder.

Hoe heet de sinds 1884 internationale aanvaardde nulmeridiaan?

We gaan naar de maan! Niet enkel figuurlijk, maar NASA heeft te kennen gegeven om tegen 2025 weer een mens op de maan te willen zetten.
Voor deze maanmissies gaat NASA in zee met een commercieel bedrijf om de maanvluchten uit te voeren. Dat bedrijf bewees in 2020 al dat het in staat was om succesvol astronauten af te leveren in het Internationaal ruimtestation. Hoe heet dit bedrijf dat we ook kennen van de satelliettreintjes die regelmatig te zien zijn?

Volgens de wetenschap kan het nooit heet genoeg zijn, maar op hoe koud het kan zijn, staat blijkbaar wel een grens. Die grens heet het absolute nulpunt, de koudst mogelijke temperatuur. Of in wetenschappelijke termen: de ondergrens van de thermodynamische temperatuur waarbij de enthalpie en de entropie van een gas hun minimale waarden bereiken. Ondertussen leren de quantummechanica en enkele experimenten ons dat die klassieke ondergrens met een korrel zout te nemen is. Toch vernemen wij van u graag het klassieke nulpunt in graden Celcius.

Nog enkele jaren en we rijden allemaal met een elektrische auto, het kan dus zeker geen kwaad om nu al te weten hoe die precies werken! Op basis van welk atoom, met atoomnummer 3, werken de batterijen van de meeste elektrische auto’s?

Het licht dat wij met onze ogen kunnen waarnemen is maar een heel klein deeltje van het spectrum van elektromagnetische golven. Net voorbij wat we kunnen zien vind je aan de ene kant van dat spectrum infrarood, maar wat vind je aan de andere kant? Voor de wetenschappers onder jullie: het betreft straling met een golflengte tussen 100 en 400 nanometer.

Sedert 1998 cirkelt er op 400 km hoogte rond de aarde, een grote bewoonde satelliet. Regelmatig worden er modules aan vastgemaakt en ze is ook bewoond. De satelliet is ook af en toe met het blote oog waar te nemen. Hoe heet dit ruimtetuig waar ook reeds een Belgische astronaut een missie heeft uitgevoerd?

Onze bankbiljetten zijn voorzien van een driedimensionale afbeelding. Bekijkt men onze bankbiljetten uit verschillende hoeken, dan ziet men het platte beeld veranderen in een ruimtelijk beeld. Hoe noemt men de manier om een driedimensionale afbeelding van een object te maken?

Wat is de naam van een soort benzine die tot een gelachtige substantie verdikt is met nafteenzuur en palmitinezuur?

Een eenvoudige vraag met een even eenvoudig antwoord, als je het weet tenminste. Wat is de chemische formule van Ozon?