KLJ Nevele 2019

Quizronde 1: Komt een man bij de dokter.

Organisatie quiz: KLJ Nevele

Aantal ronden: 10

Aantal vragen: 88

Moeilijkheid: 89.34 %

Pubquiz vraag Studio 100 6020

Voor de jongere generatie zal dit een eenvoudige vraag zijn. Megamindy, een heldin die alle boeven de baas kan staat onder het bewind in het commissariaat van een andere baas. De indolente en ijdele commissaris, grotendeels vertolkt door sjarel Branckaets heeft een naam die naadloos in deze themaronde past. Welke?

Goed zo !

Een pittige sportvraag. We kijken eerst naar een filmpje. Deze beweging is een specifieke dribbel die dermate snel gaat dat de verdediging struikelt of valt. In het Engels hebben ze hier een mooie term voor. Dewelke?

Goed zo !
Pubquiz vraag Ierland 6022
© Payton Walton

We zoeken de Engelstalige naam die in Noord-Ierland wordt gebruikt voor 30 januari 1972, de dag waarop in het stadsdeel Bogside van Derry veertien ongewapende jongens en mannen werden neergeschoten door Britse soldaten na een vreedzame, maar door de Britten verboden, demonstratie voor de burgerrechten.Het wordt vaak aangeduid als het escalatiepunt van de dertigjarige burgeroorlog (The Troubles) die in Noord-Ierland plaatsvond. Wat is de Engelstalige naam voor deze verschrikkelijke dag?

Goed zo !

We zijn op zoek naar een Nederlands woord dat verschillende betekenissen kan hebben. Voor trekvogels is het een aanduiding waar zijn hun grote trek even onderbreken om te rusten of te foerageren. Ook voor menselijke reizigers is dit een naam om even langs de weg te stoppen. Aan snelwegen noemt men dit ook verzorgingsplaatsen. Welke term?

Goed zo !
Pubquiz vraag Fauna 6024
© Albert Kok

Een pittige faunavraag. We zoeken een middelgrote haaiensoort die leven in open zee, bij kusten en bij koraalriffen aan de Westkust van Afrika en rond (tropisch) Amerika. Het zijn nachtdieren die vooral op vissen, schaaldieren en roggen jagen. Ze grazen ook vaak op algen. Als je als mens geen mossels of algen op je benen hebt groeien moet je deze trage haai niet vrezen. Welke haai?

Goed zo !
Pubquiz vraag Eten en drinken 6025

Culinair, maar niet echt. We zijn op zoek naar een karamelkleurige frisdrank die in Plano Texas wordt vervaardigd. De drank is niet zoals Coca-Cola en Pepsi een coladrank. De smaak ervan is een mengeling van 23 geheime grondstoffen smaken die bij de introductie van de drank populair waren bij de frisdrankcounter. Welk frisdrankmerk?

Goed zo !
Pubquiz vraag India 6026
© Harmanjaspreet singh

Religie: We zijn op zoek naar een groep volgelingen van een bepaalde monotheïstische religie geïnspireerd door het onderwijs van de tien goeroes, zoals dat is vastgelegd in de Goeroe Granth Sahib. De meeste volgelingen vinden we in Punjab. Ze zijn te herkennen aan een tulband, dastar of dastaar genoemd en aan het kromzwaard dat zij kirpan noemen. Welke religieuzen zoeken we?

Goed zo !
Pubquiz vraag Films 6027

Een filmvraag uit een oudere doos. Een film van de hand van de meester zelve Stanley Kubrick uit 1964. Het scenario is gebaseerd op de roman Red Alert die de ondergang van de wereld beschrijft: de Amerikaanse president maakt een fout die een kernoorlog tussen de Sovjet-Unie en de Verenigde Staten uitlokt. We kunnen nog meegeven dat Peter Sellers magnifiek de hoofdrol speelt. Welke film? De titel kan nogal lang uitvallen dus we zijn al tevreden met de korte versie.

Goed zo !

Nen Bougie, iedereen die iets van ottots kent weet wel dat dat iets te maken heeft met het samengeperste lucht-brandstof mengsel en een elektrische vonk. Bougie is niet de enige term voor dit object, we hebben hiervoor ook een mooie Nederlandse term. Wat is die term?

Goed zo !