Quiz Steinerschool Gent 2018

Quizronde 1: Toren van Babel

Organisatie quiz: Steinerschool Gent

Aantal ronden: 3

Aantal vragen: 27

Moeilijkheid: 90.99 %

Het Belgische tv-landschap is rijk aan goede acteurs. Als we even grasduinen door de cast van Thuis, Sedes en Belli, Kulderzipken en dag sinterklaasje dan hebben we één gemene deler. De Vlaamse acteur die we zoeken speelt de duivel in Kulderzipken en in ‘Dag Sinterklaasje’ speelt hij zwarte piet. Wat is zijn VOLLEDIGE naam?

Goed zo !
Pubquiz vraag Wereldoorlog 1 Ziektes 3692

Er is een kleine kans dat iemand in de zaal het heeft meegemaakt maar nét na de eerste wereldoorlog was Europa in de ban van een zware epidemie. De dodelijke slachtoffers die het virus eiste overstijgt ruimschoots de dodelijke slachtoffers van de 1e WO zelf. We spreken tussen de 20 en de 80 miljoen doden. Hoe heette dit virus? Nog een leuk weetje hierover: één van de meest effectieve bestrijdingen van de ziekte was sterkedrank. Zo redde de koning Alfons XIII zichzelf van de dood door een volle fles bacardi-rum te ledigen. De historische wetenschappelijkheid van deze anekdote is echter ver zoek.

Goed zo !
Pubquiz vraag Ontspanning 3693

Wat is de naam van dit speciaal loopparcours voor joggers: om het loopcomfort te verbeteren bestaat de bovenlaag uit een verende laag. De zachte, dempende toplaag geeft een aangenaam loopgevoel en voorkomt beter blessures: door het verende effect van de toplaag worden de gewrichten aanzienlijk minder belast tijdens het lopen. Een speciale funderingslaag van ongeveer 15 cm zorgt voor voldoende drainage.

Goed zo !

Voor deze vraag zijn we op zoek naar een Belgische wielerklassieker. Om het antwoord niet gratis weg te geven beperken we ons tot het bekendmaken van de winnaars ervan. Het mag dan nog wel een Belgische klassieker zijn, de laatste Belg die hem won was Philippe Gilbert in 2011. Na hem kwamen Joaquim Rodriguez en Daniël Moreno. De laatste vier jaar hebben we dezelfde winnaar gehad, nl. Alejandro Valverde. Welke wielerklassieker zoeken we?

Goed zo !
Pubquiz vraag Kunst 3695

Wend u vooral tot de afbeelding. In de kunstgeschiedenis en archeologie wordt de term gebruikt voor iedere uitgebreide, verhalende voorstelling van mensen, mythologische figuren en/of dieren binnen een duidelijk kader. Ze hebben vaak een decoratieve functie en kunnen op velerlei wijzen en in vele materialen zijn vervaardigd. In de klassieke orde is het een onderdeel van het hoofdgestel en vinden we het tussen de architraaf en de kroonlijst. Welk onderdeel/welke term?

Goed zo !
Pubquiz vraag Frans 3696

De weerwolf, de vampire, de boomerang, … Allemaal voorbeelden van Belgische rollercoasters. In ‘t schoon Vlaams spreken we ook wel van een achtbaan. Allemaal heel plezant maar weten jullie ook hoe je in Frankrijk de weg naar de dichtstbijzijnde achtbaan vraagt? Wat is de Franse benaming van achtbaan?

Goed zo !

Deze prachtige sierwatervogel, oorspronkelijk uit Azië, heeft zich inmiddels over heel de wereld verspreid. Ook in onze wateren zien we hem af en toe. Vooral het mannetje valt op de zijn kleurenpracht en kuif. Wat is de naam van deze eend?

Goed zo !
Pubquiz vraag Geschiedenis 3698

Deze man, bestaande uit 40% baard was een een Duitse industrieel, sociaal wetenschapper, auteur, politiek theoreticus, filosoof en stichter van de marxistische theorie. Vooral dat laatste zal hem heel bekend maken. In 1848 was hij mede-auteur van het communistische manifest. Welke Duitser?

Goed zo !
Pubquiz vraag Eten en drinken 3699

Voor de minder begaafde koks onder ons klinkt dit recept waarschijnlijk heel herkenbaar. We geven jullie alvast de ingrediënten voor 2 personen (volgens Dagelijkse Kost op één).

  • 75 gram Parmezaanse kaas (blok)
  • ½ rode chilipeper
  • 1 teentje look
  • 1.5 deciliter tomatenpulp in blik of brik
  • 3 tomaten
  • 1.5 uien
  • 250 g penne
  • olijfolie
Welk gerecht zoeken we?

Goed zo !