Pubquiz vraag 1385 Kunst

Welke Vlaamse houtsnijder met wereldfaam illustreerde talrijke boeken waaronder Tijl Uilenspiegel van Charles de Coster?

Goed zo !

Meer pubquiz vragen over Kunst

Quizvraag Kunst

We zien hier het schilderij 'de luitspeler'. Deze canvas met olieverf is te zien in het Louvre in Parijs. Van welke in Antwerpen geboren schilder is dit kunstwerk?

Bekijk antwoord

Quizvraag Kunst

Tijd voor een stukje Poëzie. Op de foto zien jullie een gedichtje. Dit is opgesteld volgens de AA BB A rijmvorm. Het laatste woord van de 1e en 2e zin rijmen, het laatste woord van de 3e en de 4e ook. Het einde van de 5de zijn rijmt dan terug op het einde van de 1e en 2e zin. Ze hebben vaak een humoristische of dubbelzinnige inhoud. Welke dichtvorm zoeken we hier?

Bekijk antwoord

Quizvraag Kunst

Zo maakte deze Waalse schilder al eind 19de eeuw een gelijknamige voorloper van ‘De verzoeking van de Heilige Antonius’ van Salvador Dali. En ‘in de coulissen’ zit een satan-figuur genoegzaam naar een zich ont- of aankledend jong meisje te kijken. Niet gewaagd genoeg? Dan maar wat fallisch ingestelde duivelaanbidsters, doordrongen van de heer van het Kwade. Maar de goede verstaander had misschien al begrepen dat het hoogtepunt van ’s mans werk nog moest komen met deze ‘Pornokratès’, te bezichtigen in het naar hem genoemd provinciaal museum in Namen. Wie?

Bekijk antwoord

Quizvraag Kunst

Een Vietnamees-Amerikaans fotograaf die de wereldbekende foto van "het napalmmeisje" maakte. Bespaar ons zijn Vietnamese naam, maar geef de naam waaronder hij professioneel bekend is.

Bekijk antwoord

Quizvraag Kunst

We zoeken de naam van dit schilderij, de dame hierop het schilderij zou naakt door de straten van Coventry gereden hebben om haar man, de graaf Leotric, ertoe aan te zetten om de zware belastingen te verlichten die hij oplegde aan de inwoners. Tevens is de naam van dit schilderij een Belgisch pralinemerk. En om nog een extra tip te geven wordt dit ook gebruik in een nummer van Queen ‘don’t stop me now’.

Bekijk antwoord

Quizvraag Kunst

Welke kunstenares uit de Balkan was in de jaren 70 een belangrijk vertegenwoordigster van de body art? Van 1976 tot 1988 heeft ze samengewerkt met de kunstenaar Ulay, met wie ze ook samenleefde. Het doorstaan van langdurige lichamelijke pijn was onderdeel van hun werk. In de serie Nightsea Crossing zitten ze op verschillende plaatsen ter wereld urenlang zonder eten of drinken aan weerszijden van een lange tafel. Zij maakte later onder andere objecten van gesteenten zoals Shoes for departure waarin de toeschouwers konden gaan staan.

Bekijk antwoord

Quizvraag Kunst

De geboorte van Venus hangt in de Uffizi galerij in de Italiaanse stad Florence. Het schilderij is vervaardigd met tempera op canvas en meet 172,5 cm bij 278,5 cm. Het beeldt de godin Venus uit die oprijst uit de zee als een volgroeide vrouw, zoals deze beschreven wordt in de Griekse mythologie. Van wiens hand is dit kunstwerk?

Bekijk antwoord

Quizvraag Kunst

A. Dit thema gaat over kunst die iets te maken heeft met Napoleon Bonaparte. Eerst de A-vraag. 'El tres de mayo en Madrid' ofwel 'Los fusilamientos' is een schilderij uit 1814. Het meet 268 x 347 centimeter en is te zien in het Prado. Het toont de executie van Spaanse burgers na de Madrileense opstand van 2 mei 1808 tegen de troepen van Napoleon. Welke Spaanse schilder maakte dit werk?

Bekijk antwoord